Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Őket díjazták az idei Szent Márton Gálán Szombathelyen

Szakmájukban kiemelkedőt alkotó szombathelyiek kapták az elismeréseket.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szent Márton Gála 2018
Nagy Zoli

Hagyományosan a Szent Márton Gálán át Szombathelyen a díjakat, elismeréseket azoknak, akik szakmájukban, közéleti tevékenységükben kiemelkedőt nyújtottak. Az idei gála díjazottjai:

SZOMBATHELY KULTÚRÁJÁÉRT ÉLETMŰ-DÍJ

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Szombathely Kultúrájáért Életmű-díj adományozható annak a személynek, aki hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – a kultúra területén végzett kiemelkedő munkájával és életével a város polgárai körében közmegbecsülést szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

2018-ban a díjat Dr. Zsámbéky Mónika kapta.

Dr.Zsámbéky Mónika - Szombathely Kultúrájáért Életmű díj
Dr.Zsámbéky Mónika - Szombathely Kultúrájáért Életmű díj
Nagy Zoli

1982-ben diplomázott az ELTE Művészettörténet szakán, majd négy gyermek édesanyjaként 2000-ben PhD fokozatot szerzett. Az egyetem elvégzése után a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, majd 1987-től a Szombathelyi Képtár művészettörténész muzeológusaként folytatta szakmai pályáját. 2001-ben a Szombathelyi Képtár igazgatóhelyettese, 2017-től a Szent Márton Intézet vezetője.

1985-ben a BDTF Közművelődési Tanszékén és a Művészeti Gimnáziumban óraadó. Vas megye középkori, barokk művészeti emlékeivel, azok építészettörténeti vonatkozásaival, illetve Szent Márton életével és a hozzá kapcsolódó művészeti alkotásokkal foglalkozik. Legkedvesebb kutatási területe a művész és mecénásának kapcsolata, a műalkotások születésének társadalmi háttere. Számos nagyszabású és nagy sikerű kiállítás (Melchior Hefele építész emlékkiállítása 1994; Stephan Dorffmaister pinxit 1997; Az antik háttér 2001; A Batthyányak évszázada 2005) rendezése fűződik nevéhez.

Szent Márton Gála 2018
Nagy Zoli

A kiállításokhoz magas színvonalú katalógusokat állított össze, szakmai publikációi rangos hazai periodikákban jelentek meg.

Legjelentősebb könyvei:

Domonkos rendi emlékek a szombathelyi Szent Márton templomban (társszerző), Egy európai Bozsokon: Vereby Végh Gyula munkássága és gyűjteménye (szerkesztő), A szombathelyi püspöki palota, Batthyány Erzsébet, Batthyányak évszázadai(szerkesztő) stb.

Tagja a VEAB Művészettörténeti Munkabizottságának, a Pulszky Társaság Művészettörténeti Tagozatának, a Rumi Rajki Műpártoló Körnek. Díjai, kitüntetései: 1999 Az önkormányzat szolgálatáért díj kulturális tagozat, 2005 Vas Megye Közgyűlése Pável Ágoston emlékplakettje

PRO SANITATE SAVARIAE” ÉLETMŰ-DÍJ

Pro Sanitate Savariae Életmű-díj adományozható annak az egészségügyi dolgozónak, aki hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – kiemelkedő gyógyító, megelőző munkájával és életével a város polgárai, valamint az egészségügyben dolgozók körében közmegbecsülést szerzett.

Dr. Legli Veronika - "Pro Sanitate Savariae" Életmű díj
Dr. Legli Veronika - "Pro Sanitate Savariae" Életmű díj
Nagy Zoli

2018-ban a díjat Dr. Legli Veronika kapta.

1978-ban szerezte diplomáját a SOTE Általános Orvosi Karán.

Munkáját Szombathelyen a Markusovszky Kórház I. sz. Belgyógyászati Osztályán kezdte meg, ahol Belgyógyászatból szakvizsgát szerzett. 1983-tól Szombathelyen felnőtt háziorvosként dolgozik a Jáki úti rendelőben.

Háziorvostanból és üzemorvostanból szakvizsgázott. 1999 óta a SOTE oktató családorvosa. Rendszeresen részt vesz a szombathelyi egészséghét rendezvényein, mint előadó. 1998-ban az addig végzett munkáját a szombathelyi önkormányzat

Szombathely egészségügyéért díjjal

ismerte el. 2010 óta címzetes kórházi és városi főorvos. A Magyar Orvosi Kamara életében kezdetektől aktívan részt vesz. Helyi, megyei és országos küldött volt több cikluson keresztül. Az Etikai Bizottság munkájában szintén több éven át lelkiismeretesen részt vett. A szombathelyi helyi kamara 1998-ban alelnökké választotta, majd 2007 óta a megyei, illetve a területi kamara alelnöke.

A kamarai tagság – elismerve a kamara életében való aktív tevékenységét – a 2015 évi választások során területi küldötti mandátumát ismét 4 évvel meghosszabbította, valamint a területi küldöttek a kamara alelnökévé választották. Kamarai munkájának legfontosabb része a háziorvosok érdekeinek képviselete. Aktív közreműködése révén 2002 óta működik megyénkben Háziorvosi csoport, amelynek vezetője.

Kezdetek óta részt vesz Szombathely Megyei Jogú Város Egészségügyi Bizottságában meghívott tagként. A közösségi programok szervezésében is aktív szerepet vállal. Az évente megrendezésre kerülő Nyugdíjas Orvosok Napjának is fő szervezője. A fiatal kollégákat felkarolja és igyekszik bevezetni őket az orvosi kamara életébe. Munkáját kollégái megbecsülik, a kamarai vezetők bizalmát élvezi és ami a legfontosabb, betegei szeretik.

PEDAGÓGUS ÉLETMŰ-DÍJ

Pedagógus Életmű-díj adományozható annak a pedagógusnak, aki hosszabb időn át - de legalább 25 éven keresztül - kiemelkedő nevelőoktató munkájával és életével a szülők, a diákok és pedagógustársak körében közmegbecsülést szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

2018-ban a díjat Vörös Lívia kapta.

Vörös Lívia - Pedagógus Életmű díj
Vörös Lívia - Pedagógus Életmű díj
Nagy Zoli

Általános iskolai matematika-rajz szakos tanárként végzett 1979- ben. 1981-től tanít a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskolában, ahol a rajz tantárgy igényes oktatásához rendkívül nagymértékben hozzájárult. Szakköröket szervezett, melyen tanítványai számos országos és nemzetközi pályázatot nyertek. Pályafutása során mindvégig nagy gondot fordított az önképzésre, a módszertani megújulásra.

Elsősorban a tehetséges tanulók felkutatásában, a tehetséggondozásban ért el és ér el rendkívüli eredményeket. Az iskola egyik fő specialitását, a képzőművészeti képzést a szakköröktől az Alapfokú Művészeti Iskola megteremtéséig egyik fő ötletgazdaként gondozta. Több olyan innovatív javaslattal állt elő, mellyel a gyerekek művészeti nevelését, versenyeztetését, műveltségük széleskörű megalapozását szolgálta.

A fiatalok tehetségkibontakoztatása érdekében alapítványt hozott létre, melynek kuratóriumi tagja. Az alapítvány támogatja a gyermekek pályázati lehetőségeit, anyagilag járul hozzá a versenyeztetés, pályáztatás költségeihez, valamint a képzőművészetis tanulók eszköz és taneszköz fejlesztéséhez. Tanítványaival megszámlálhatatlan díjat, helyezést ért el.

Eddigi kitüntetései:

 • 1984 Magyar Úttörők Szövetsége Országos Tanácsa – Dicsérő Oklevél
 • 1986 Művelődési Miniszter – Miniszteri dicséret
 • 1993 Kiemelkedő Pedagógusmunkáért– díj II. fokozat
 • 1997 Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület – a Közösségi Kultúráért
 • 2000 Bernáth Elek-díj
 • 2004 Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete – Emlékérem
 • 2007 MOL Tehetséggondozásért-díj
 • 2012 Kiemelkedő Pedagógusmunkáért-díj I. fokozat
 • 2015 Tilma rózsája díj (legeredményesebb felkészítő tanár)
 • SZOMBATHELY SPORTJÁÉRT ÉLETMŰ-DÍJ

  A Szombathely Sportjáért Életmű-díj adományozható annak a személynek, aki hosszabb időn át - de legalább 25 éven keresztül - a testnevelés és a sport területén kiemelkedő tevékenységet végzett, és munkájával közmegbecsülést szerzett.

  2018-ban a díjat megosztva Füle Magdolna és Bánhegyi Attila kapta.
  Füle Magdolna - Szombathely Sportjáért Életmű díj
  Füle Magdolna - Szombathely Sportjáért Életmű díj
  Nagy Zoli

  Füle Magdolna

  Füle Magdolna Budapesten a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán szerezett oligofrén-pszichopedagógia szakos tanári diplomát. Ezt követően a Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézetben dolgozott nevelőtanárként. A pedagógiai munka mellett néptáncoktatói diplomát is szerezett.

  Később moderntánc-oktató is lett, több éven keresztül vezette a kőszegi mazsorett csoportot, akik hazai és nemzetközi sikereket értek el. Az 1990-es évektől a Frim Jakab Általános Iskolában gyógypedagógusként dolgozott. A nyugdíj előtti években részt vett a speciális szakiskola programjának kidolgozásában. Az első családellátó osztály az elmúlt évben került ki a kezei alól. Bánhegyi Attilával együtt a Szombathelyi Kötélugró Klub edzője lett. Közösen építették fel az egyesületet.

  Az egyéni és csapatgyakorlatok koreográfiáit szerkesztette. Napjainkban is a klub vezető edzőjeként dolgozik nyugdíj mellett. A kötélugrók sikeres showműsorai az ő keze munkájának eredményei. Két gyermek édesanyja, fia építészmérnök, lánya tanári diplomát szerez hamarosan. Büszke nagymamája 10 éves fiú unokájának.

  Bánhegyi Attila

  Bánhegyi Attila a pécsi Janus Pannonius Egyetemen földrajz-testnevelés szakán szerzett tanári diplomát. Az 1980-as évek végén költözött Vas megyébe.

  Bánhegyi Attila - Szombathely Sportjáért Életmű díj
  Bánhegyi Attila - Szombathely Sportjáért Életmű díj
  Nagy Zoli

  A kőszegi labdarúgó csapathoz szerződött, mint volt Videoton labdarúgó. Az 1990-es években a Frim Jakab Általános Iskolában testnevelő tanárként kezdett dolgozni. Itt hozta létre a Szombathelyi Kötélugró Klubot.

  Az 1996 óta önállóan működő egyesület tagjai kezdetben az iskola roma származású tanulói voltak, akikhez bekapcsolódtak lányai is, Adrienn és Kata. A Kötélugró Klub az elmúlt több mint húsz év alatt elismert lett hazánkban, Európában és a világban is. Az első sikerek Ausztráliában születtek 1997-ben, amikor a Frim Jakab Általános Iskola négy diákja Görcsi Tünde, Görcsi Zsuzsa, Nyárádi Zsanett, Nyárádi Zsuzsanna, valamint Bánhegyi Adrienn, Bánhegyi Kata és Tóth Alexandra gyermek kategóriában lettek elsők a világversenyen.

  Az ezt követő években a klub városi egyesületté vált. Hazai és nemzetközi szerepléseken mindig eredményesek voltak versenyzői. 2007-ben labdarúgó edzőként létrehozta a Grundball PFC utánpótlás csapatát. Ebből a klubból kerültek ki a ma élvonalbeli csapatokban játszó labdarúgók: Schafer András (MTK labdarúgója), Kőris Krisztián (Gyirmót labdarúgója).

  Testnevelő tanárként ma az Aranyhídban dolgozik, ahol a sajátos nevelési igényű és értelmi akadályozott gyermekekkel szeretteti meg a sportot. Több évtizede vezeti az iskola diákönkormányzatát, melynek keretei között működik a népszerű ARI rádió is

  SZOCIÁLIS MUNKÁÉRT ÉLETMŰ-DÍJ

  Szociális Munkáért Életmű-díj adományozható annak a szociális területen tevékenykedő személynek, aki hosszabb időn át - de legalább 25 éven keresztül - kiemelkedő szakmai munkájával a város polgárainak körében közmegbecsülést szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

  2018-ban a díjat Fekete Árpád kapta.

  Fekete Árpád - Szociális Munkáért Életmű díj
  Fekete Árpád - Szociális Munkáért Életmű díj
  Nagy Zoli

  Fekete Árpád Szombathelyen született, nyitott hátgerincsérvvel, ennek következtében mozgásfogyatékossággal élő ember. Fiatal kora óta rokkantnyugdíjas lehetne, de Ő mégis inkább az értékteremtő munkát választotta, s középiskolásként bekapcsolódott a mozgáskorlátozottak érdekérvényesítő tevékenységébe.

  Alapító tagja a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesületének. Ezt követően tudatosult benne, hogy úgy tud a sorstársain segíteni, ha az érintettségen túl maga is szakemberré válik. Ezért 1991-ben a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola szociális szervező szakát végezte el. 1999-ben pedig az akkori Janus Pannonius Tudományegyetem humán szervező szakán szerezett diplomát. Így vált az átélésen alapuló segítőből profi szakemberré.

  A Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete titkára, társelnöke volt, jelenleg vezetőségi tagként tevékenykedik. Az érdekképviseleti munkában lehetősége nyílt az őket érintő jogszabályok előzetes véleményezésére, különösen büszke arra, hogy a MEOSZ-ban közreműködhetett az esélyegyenlőségi törvény megszületésében. Jelenleg is több bizottságban, testületben képviseli a fogyatékossággal élő embereket.

  Hívták dolgozni Budapestre, de ő Szombathely mellett döntött. Itt végezte azt az emberközeli tevékenységet, amit át tudott ültetni a jogalkotás területére is. Ide kötötte a főiskola is, ahol óraadóként igyekezett átadni a fiataloknak azokat a speciális információkat, amelyekre a fogyatékossággal élő emberekkel való foglalkozáshoz szükség van. Hogy idáig jutott, ahhoz nagyon sok segítséget kapott a szüleitől, feleségétől, gyermekeitől.

  Szakmai munkájában kiemelt feladatának tekinti a fogyatékossággal élő emberek rehabilitációját. Tíz évig munkaügyi osztályvezető volt a Savaria Nett-Pack Kft.-nél. Onnan került a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézetbe, ahol előbb módszertani osztályvezetőként dolgozott, majd később igazgató lett.

  2013-ban Megyei Önkormányzati kitüntetést, 2014-ben SZGYF dicsérő oklevelet kapott, majd 2015 novemberében az EEMI Pro Caritate díjat.

  BRENNER-DÍJ

  Brenner-díj adományozható annak a személynek, aki a gazdaság és a városüzemeltetés területén kiemelkedő szakmai munkát végzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

  A díjat 2018-ban posztumusz Makrai Károly kapta.

  Makrai Károly (posztumusz)Brenner díj
  Makrai Károly (posztumusz)Brenner díj
  Nagy Zoli

  Makrai Károly Szombathelyen született. Iskolai tanulmányait követően 1983-ban a Szombathelyi Városgazdálkodási Vállalatnál kezdett dolgozni, mint műszaki ügyintéző. A felsőfokú energetikusi szakképesítés megszerzését követően az energetikusi feladatok ellátásával bízták meg akkori vezetői.

  1992-től az energetikusi feladatai mellett az anyag- és keverő telepvezetői munkakört is ellátta. 2010-től a munkavállalók képviseletében a SZOVA Zrt. felügyelő bizottságának munkájában is részt vett. Munkája során a megbízhatóság, precízség jellemezte. A rábízott feladatokat mindig legjobb tudása szerint végezte. Szükség esetén – ha úgy érezte, hogy segíteni tud például egy nagy havazás vagy ónos eső esetében – hétvégén is dolgozott, támogatva ezzel kollégáit.

  Munkatársaival, beosztottjaival mindig jó kapcsolatot ápolt, igyekezett segíteni minden hozzá fordulónak, legyen szó munkahelyi vagy munkahelyen kívüli ügyről. Mint az egyik legrégebbi munkavállaló, a SZOVA Zrt. működésének minden részterületét kitűnően ismerte, mely tudására kollégái bizton számíthattak.

  Makrai Károly 2018. augusztus 4-én tragikus hirtelenséggel elhunyt

  GOTHARD JENŐ-DÍJ

  Gothard Jenő-díj adományozható annak a személynek, aki a gazdaságkutatás, környezetvédelem, valamint a műszaki fejlesztés területén kiemelkedő szakmai munkát végzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

  A díjat 2018-ban Bencsics Attila kapta.

  Bencsics Attila- Gothard Jenő díj
  Bencsics Attila- Gothard Jenő díj
  Nagy Zoli

  Bencsics Attila, a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának főosztályvezető- helyettese. Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán 2000-ben okleveles környezetmérnök végzettséget szerzett.

  Jeles minősítésű diplomamunkájában az ipari parkok gazdasági, társadalmi és környezeti hatásait vizsgálta. Közszolgálati pályafutását 2000-ben, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség Levegő-, Zajvédelmi és Kárelhárítási Osztályán kezdte levegővédelmi ügyintézőként. Szakmai ismereteit folyamatosan bővítette, a hatósági munkához szükséges joganyagot gyorsan elsajátította és kiválóan alkalmazta.

  Felkészültségét és lényegre látó gondolkodását vezetői is felismerték: 2004-ben osztályvezetői megbízást, 2005-ben Miniszteri Elismerő Oklevelet, 2006-ban pedig szakmai tanácsadói címet kapott. 2010-től előbb a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség igazgatójaként, majd a Vas Megyei Kormányhivatal vezető beosztású munkatársaként irányítja a környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági feladatok ellátását.

  2010 és 2015 között az Állandó Magyar–Szlovén Vízgazdálkodási Bizottság vezetője, 2015-től a bizottság tevékenységét szakértőként segíti. Munkáját a területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági, igazgatási feladatok magas szintű, a környezet állapotának megóvását és a fenntartható fejlődés biztosítását szolgáló ellátása jellemzi. Pozitív gondolkodása és szakmai elkötelezettsége példamutató mindannyiunk számára.

  A környezetvédelem és a természetvédelem érdekeinek képviseletében, Szombathely Megyei Jogú Város, illetve Vas megye polgárainak szolgálatában eltöltött közel két évtizedes munkássága értékes hozzájárulás élhető, egészséges környezetünk megóvásához, az azt fenyegető problémák megelőzéséhez, megoldásához.

  ÉHEN GYULA-DÍJ

  Éhen Gyula-díj adományozható annak a magyar, illetve kivételesen indokolt esetben nem magyar állampolgárságú személynek, aki Szombathely város gazdaságának fejlesztése, városépítészetének, gazdaságfejlesztésének, környezetvédelmének érdekében hosszabb időn keresztül végzett munkájával kiemelkedő érdemeket szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

  A díjat 2018-ban Kuglicz J. Attila kapta.

  Kuglicz J. Attila Éhen Gyula díj
  Kuglicz J. Attila Éhen Gyula díj
  Nagy Zoli

  Kuglicz J. Attila első felsőfokú képesítését a szegedi Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola Vasútmérnöki szakán szerezte. Ehhez később társult még államigazgatási és közgazdasági végzettség is.

  1979-ben költözött Szombathelyre, a Vasi Volánnál, majd ’86-tól a Budatrans Kisszövetkezetnél dolgozott, ahol 2 évvel később megválasztották a cég elnökének, emiatt Budapestre költözött. 1991-ben visszatért, és még abban az évben megalapította a Zoll-Sped Kft-t., mely azóta is működik, s amely eredménye alapján szerepelt már az első 50 szombathelyi cégben is.

  A vállalkozás eleinte főleg vámügyintézéssel és külkereskedelemmel foglalkozott, amihez az uniós csatlakozást követően több releváns adminisztrációs szolgáltatás, valamint speciális raktározási szolgáltatások társultak. Mára ezek a cég fő profiljai, bár vámszakmai ügyekben továbbra is a régió egyik legelismertebb szakértője, köszönhetően elsősorban a mindig kiváló szakmai vezetőknek és a tapasztalt gárdának. Lokálpatrióta gondolkodása, a közösség erejébe vetett töretlen hite végigkíséri életét, kitartóan hisz abban, hogy nagydolgokat csak összefogással lehet, illetve érdemes elérni.

  Rendkívül fontosnak tartja és lehetőségeihez mérten mindig is támogatta a gyermekek oktatását, fejlődését segítő programokat, az egészségügyet, a sportokat vagy a kultúrát; de emellett számos elismerés, oklevél díszíti irodája falát köszönetképpen a környezetvédelmi szervezeteknek, katasztrófavédelemnek, önkéntes tűzoltóságoknak vagy zenei egyesületeknek juttatott támogatásáért is.

  Az ifjabb generációk jövőjéért aggódva pár éve a műanyag hulladékok újrahasznosításának terén tűzött ki újabb célokat maga elé, melyek megvalósításában, valamint a cég továbbvitelében immár két fia is segíti. Nős, három gyermek édesapja. Ars poeticája:

  amihez nekem jogom van, ahhoz a másik embernek is joga van – azaz a megértés és egymás tisztelete

  .

  IFJÚSÁGÉRT-DÍJ

  Ifjúságért-díj adományozható annak a személynek, aki kiemelkedő munkájával segítette a város ifjúságnevelési, ifjúságvédelmi feladatainak ellátását. A díjat évente egy személy kaphatja.

  A díjat 2018-ban Varga Jenő kapta.

  Varga Jenő - Ifjúságért díj
  Varga Jenő - Ifjúságért díj
  Nagy Zoli

  Varga Jenő matematika-testnevelő szakos tanár, középiskolai testnevelő tanár. Pályáját a celldömölki Szakmunkásképző Iskolában kezdte 1978-ban. Két emlékezetes tornaünnepély és egy miniszteri dicséret után 1986-ban a szombathelyi 405-ös Szakképző Iskolába hívták tanítani, melynek azóta is a tanára.

  Új iskolájában már az első évben megépítette Szombathely első iskolai kondi parkját, majd 1997-ben a VARGARÉNA Skate Parkot, mely egyedülállónak számított Magyarországon. Az iskolájában konditermet hozott létre, majd az iskolai lőteret és a sportudvart is sikerült felújíttatnia.

  A Berzsenyi Dániel Főiskola óraadó tanára volt 12 éven keresztül. Edzőként több mint 300 korosztályos magyar bajnoki és diákolimpiai cím kötődik nevéhez. Szombathely korcsolya és extrém sportjának összes diák- és szabadidős rendezvényét 31 éve szervezi és irányítja. A görkorcsolya sportág magyarországi meghonosítója, felkérésre elkészítette a korcsolya és görkorcsolya sportágak oktatási tananyagát.

  A Diákkarnevál szakmai vezetője és műsorvezetője, illetve a Városi Diákönkormányzat jeges rendezvényeinek programfelelőse volt. Ta nári pályáját az igényesség, a tehetségek kibontakoztatása és a gyengébbek felzárkóztatása, a diákok egymás iránti tisztelete és segítése jellemezte. Nevelő- oktatói munkájában a testnevelés tanítása mellett az osztályfőnöki munkájában is kiemelkedő eredményeket ért el.

  Minden szakképzős osztályában (eddig 12 osztályban) sikerült legalább egy jeles vagy kitűnő eredményű tanulót kinevelnie. Legsikeresebb osztálya a szakmunkásvizsgán 19 kitűnő és 3 jó eredménnyel zárt. Három szakkönyv megírása fűződik nevéhez.

  Kitüntetései:

 • 1985, 1990 Miniszteri Dicséret
 • 2000 Kiemelkedő Pedagógusmunkáért-díj III. fokozat
 • 2005 Pünkösthy Csaba-díj
 • 2007 Vas Megye Sportjáért díj
 • 2012 Berzsenyi Dániel Emlékérem NYME-SEK kitüntetése
 • 2013 Magyarország Görkorcsolya Sportjáért Emlékplakett
 • 2013 Magyarország Diáksportjáért MDSZ kitüntetése
 • 2014 Kiemelkedő Pedagógusmunkáért-díj I. fokozat
 • 2016 Kiváló Testnevelő-díj (Vas Megyei Sportági Szakszövetségek Tanács)
 • SZOMBATHELY KÖZBIZTONSÁGÁÉRT-DÍJ

  Szombathely Közbiztonságáért-díj adományozható a város működési területén lévő rendvédelmi szerv hivatásos állományú azon dolgozójának, köztisztviselőjének és közalkalmazottjának, illetve a polgárőrség azon tagjának, aki a közrend, a közbiztonság védelme és megszilárdítása, valamint a megelőzés területén tartósan kiemelkedő szakmai munkát végzett. A kitüntető díjat évente egy személy kaphatja.

  A díjat 2018-ban Kontics Sándor tűzoltó főhadnagy kapta.

  Kontics Sándor - Szombathely Közbiztonságáért díj
  Kontics Sándor - Szombathely Közbiztonságáért díj
  Nagy Zoli

  Kontics Sándor tűzoltó főhadnagy 2006 decemberében kezdte hivatásos szolgálatát a Szombathelyi Tűzoltó-parancsnokságon, mint beosztott tűzoltó. A ranglétrát végigjárva 2011-től a „B” készenléti szolgálati csoport szolgálatparancsnok-helyettesi, majd 2012-től a „C” szolgálati csoport szolgálatparancsnoki feladatait látja el a mai napig is. A készenléti feladatok során több magas riasztási fokozatú tűz- és káreseti bevetésen vett részt.

  Kitűnő szakmai irányításának köszönhetően Szombathelyen és környékén bekövetkezett eseményeket a készenléti állomány magas szakmai szinten és a lehető legkisebb kár bekövetkezése mellett számolta fel. A készenléti feladatok mellett – mint szolgálatparancsnok-helyettes, majd, mint szolgálatparancsnok – nagy hangsúlyt fektetett, a fiatalok tűzvédelmi ismereteinek bővítésére. Emellett jutott ideje a tűzvédelem társadalmi erőinek, a tűzoltó egyesületek szakembereinek szakmai irányítására, nevelő és szakmai tudásuk szélesítésére.

  Több önkéntes, valamint létesítményi és hivatásos státuszú szakember Kontics Sándor oktató-nevelő tevékenységének köszönhetően végzi napjainkban is magas szakmai szinten ezt az embert próbáló hivatást. Bevetések során személyes példamutatásával és szakmai rátermettségével irányítja a beavatkozó állományt. A hivatását szerényen és alázattal, magas színvonalú szakmai tudás birtokában, azt folyamatosan fejlesztve végzi.

  Részt vesz a tűzoltó sportversenyeken is, mint például a TFA erőemelő verseny, sárkányhajó verseny, kismotorfecskendő szerelési verseny. Szabadidejét párjának és gyermekeinek szenteli.

  2015 júliusában felvétel nyert a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi szakára is, melyet „kiváló” minősítéssel zárt 2018- ban. A belügyminisztérium életpályamodelljébe illeszkedve a 2017. évi egyéni teljesítmény értékelése alapján „kiváló” minősítést kapott.

  HORVÁTH BOLDIZSÁR-DÍJ

  Horváth Boldizsár-díj adományozható annak a Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban álló személynek, aki a közigazgatás területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában tartósan kiemelkedő és példamutató szakmai munkát végzett és ezzel közmegbecsülést szerzett. A díj két fokozatban adományozható. Az I. fokozatot évente egy, a II. fokozatot évente legfeljebb kettő személy kaphatja.

  A díj I. fokozatát 2018-ban Stéger Gábor kapta.

  Stéger Gábor - Horváth Boldizsár díj I. fokozat
  Stéger Gábor - Horváth Boldizsár díj I. fokozat
  Nagy Zoli

  Stéger Gábor 1989-ben érettségizett a Nagy Lajos Gimnáziumban, majd a zalaegerszegi Pénzügyi és Számvitel Főiskola pénzügyi szak pénzintézeti szakirányán okleveles üzemgazdászként végzett 1993-ban. Ismeretanyagát és tudását tovább bővítette, és 2002-ben a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán Európa tanulmányok szakos szakközgazdász diplomát szerzett.

  A főiskola befejezése után két évig volt könyvelő a körmendi Határőrkiképző és Továbbképző Intézetnél. 1995 óta dolgozik Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál. Először intézményi revizorként, 1996 és 2001 között a Közgazdasági Csoport vezetőjeként, majd 2001-től osztályvezetőként. Pénzügyi szakemberként pontos, precíz munkavégzés jellemzi, aki mindig megtalálja a közös hangot vezetőivel, kollégáival, a társosztályokkal, illetve az intézményekkel.

  A költségvetésért – és egy ideje az önkormányzati adókért is - felelős osztály vezetőjeként szoros munkakapcsolatban áll valamennyi önkormányzati intézménnyel, pénzintézetekkel, a nemzetiségi önkormányzatokkal, önkormányzati képviselőkkel. Határozott vezető, akit ennek ellenére – vagy pont emiatt – szeretnek és tisztelnek a kollégái.

  Munkájának elismeréseként 2009. december 1-jén Szakmai főtanácsadói címet kapott. Igazi közösségi ember, aki egyaránt sokat tesz a hivatal sport- és kulturális életének színesítése, eredményeinek növelése érdekében. Kitartása, eltökéltsége megmutatkozik egyéni és közösségi sporteredményeiben. Emellet szeret utazni, új élményeket szerezni. Mindene a családja, szeme fénye három lánya.

  HORVÁTH BOLDIZSÁR-DÍJ

  A díj II. fokozatát 2018-ban Tendliné Nagy Gabriella kapta.

  Tendliné Nagy Gabriella - Horváth Boldizsár díj II.fokozat
  Tendliné Nagy Gabriella - Horváth Boldizsár díj II.fokozat
  Nagy Zoli

  Tendliné Nagy Gabriella a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban érettségizett, majd elvégezte az Államigazgatási Főiskola igazgatás-szervező szakát. A diploma megszerzése után a Kisunyom Községi Közös Tanácsnál helyezkedett el, és 1983-ig igazgatási előadóként dolgozott. 1988-ig a Balatonfűzfő Nagyközségi Közös Tanácsnál dolgozott igazgatási csoportvezetőként.

  Ugyanebben a munkakörben dolgozott két évet Egyházasrádócon, majd 1991-től 2000-ig látta el a körjegyzői feladatokat Pornóapáti, Horvátlövő és Vaskeresztes községekben.

  1997 és 1999 között elvégezte a Zalaegerszegi Pénzügyi és Számviteli Főiskola szakközgazda pénzügyi szak vállalkozási szakirányát. 2000-től Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának köztisztviselője.

  Először 10 éven át volt szabálysértési ügyintéző, majd 2010-től anyakönyvvezető. 36 év a közszolgálatban valóban a köz érdekében végzett szolgálat. Igazgatási, illetve szabálysértési ügyintézőként közvetlenül ügyfelekkel dolgozott, amihez határozottságra, de kellő empátiára, érzékenységre és alázatra volt szükség.

  Tendliné Nagy Gabriella mindezekkel az erényekkel rendelkezik, és ezek teszik, tették elismert és tisztelt dolgozóvá. Anyakönyvvezetőként végigkísérte az embereket születésüktől halálukig. Osztozott velük életük legnagyszerűbb pillanatában, amikor bejelentették gyermekük születését. Meleg és kedves szavai emlékezetesek voltak a házasulandók és családtagjaik számára, és természetesen kedvességéből fakadóan együttérzően vigaszt nyújtott a gyászolók számára is.

  A mindennapok taposómalmából az utazás jelenti számára a kikapcsolódást, a biztos hátországot pedig a családja, lányai, unokái.

  AZ ÉV CIVIL SZERVEZETE-DÍJ

  Év Civil Szervezete-díj adományozható annak a szombathelyi székhelyű egyesületnek vagy alapítványnak, amely legalább 5 éven keresztül aktívan, eredményesen működött Szombathely városában, és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával való együttműködése, önkéntességben való részvétele kiemelkedő. A díjat évente két civil szervezet kaphatja.

  A díjat 2018-ban az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület és a Polgári Egyesület Szombathelyért civil szervezetek kapták.

  Alpokalja Nagycsaládos Egyesület

  Alpokalja Nagycsaládos Egyesület - Az Év Civil Szervezete díj
  Alpokalja Nagycsaládos Egyesület - Az Év Civil Szervezete díj
  Nagy Zoli

  Az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület alapítását 1988-ban harmincegy család határozta el. Ma már több mint 725 család érdekében tevékenykednek. Céljuk a szülői hivatás megbecsülése, a gyerekek vállalásának tiszteletére nevelés, a házasságért érzett felelősség erősítése, a családi életre nevelés.

  Céljuk továbbá felmutatni a társadalom számára és tudatosítani azokat az értékeket, amelyeket a nagycsaládok hordoznak, mint az önzetlen szeretetet, a megosztás képességét, a fontos dolgok megbecsülését, a kicsikben is bővelkedést. Tevékenységük során felkutatják és segítik a támogatásra szoruló családokat, számukra adományokat gyűjtenek, segítik a nagycsaládban élő gyermekek táboroztatását, évente megszervezik a Szoci Szociális Fórumot, és az Édesanyák Szombatja programsorozatot.

  A fiatal anyák részére főzőtanfolyamot szerveznek, részt vesznek országos, és regionális találkozókon, számos egyesülettel, intézménnyel működnek együtt. Az egyesület két tagja a Nagycsaládosok Országos Egyesülete választmányának tagja. Az egyesület tagjai vállalják, hogy a nehézségek ellenére is nagycsaládban élni jó, mert az az, ami az élete nevel, ahol meg kell tanulni alkalmazkodni, elfogadni, együtt örülni. Véleményük szerint a nagycsalád nem a probléma, hanem a megoldás a problémára.

  Polgári Egyesület Szombathelyért

  Polgári Egyesület Szombathelyért - Az Év Civil Szervezete díj
  Polgári Egyesület Szombathelyért - Az Év Civil Szervezete díj
  Nagy Zoli

  A Polgári Egyesület Szombathelyért 2002 decemberében alakult. Célja a nemzeti kultúra, a polgári és keresztény értékek ápolása, kulturális örökség megóvása. Legfőbb céljuk megvalósítása érdekében havonta tartanak zártkörű összejöveteleket, de rendeznek nyilvános esteket, előadásokat, fórumokat is, ahova szombathelyi és országos hírű prominens személyeket hívnak meg. Rendszeresen tartanak megemlékezéseket nevezetes évfordulók, nemzeti és egyházi ünnepek alkalmából, de szerveztek már filmbemutatókat, kiállításokat is.

  Hosszú ideje minden év október 23-án felkeresik a budapesti rákoskeresztúri temető 301-es parcelláját, ahol koszorúzást tartanak. Évente legalább egyszer kirándulást szerveznek az ország valamely pontjára. Hagyománnyá vált, hogy vacsorával egybekötött évzáró rendezvénnyel zárják az évet. Az évzáró rendezvényen az egyesület tagjai, barátok és hozzátartozók, prominens személyek vesznek részt, akik az egyesület éves tevékenységéről szóló elnöki beszámolót követően mindig egy-egy neves vendégművész előadását hallgathatják meg.

  TÓTH GÉZA-DÍJ

  Tóth Géza-díj adományozható annak a személynek, aki a szombathelyi versenysport, élsport területén több éven át tartó kiemelkedő tevékenységet végzett. A díjat évente legfeljebb egy személy kaphatja.

  2018-ban a díjat Veréb István kapta.

  Veréb István - Tóth Géza díj
  Veréb István - Tóth Géza díj
  Nagy Zoli

  Sportolói pályafutását a Haladás VSE - ben 1966-ban kezdte és 1985- ig aktívan sportolt. Többször volt országos korosztályos bajnok egyéniben és csapatban egyaránt. 1978-ban az IBV-n 5. helyezést szerzett. 1979-ben a Junior Világbajnokságon versenyzett, 1978-tól 1981-ig pedig az olimpiai keret tagja volt. Felnőtt korosztályban mindvégig első osztályú versenyző volt, pályafutása befejezéséig.

  1991- 1994-ig társadalmi munkában, 1995-1996-ig másodállásban, 1996-tól főállásban szakosztályvezetőként és vezetőedzőként dolgozik a Haladás VSE-ben.

  Edzői munkája eredményei: 293 országos bajnoki cím, 29 Olimpiai, Világ- és Európa-bajnoki érem. Az elmúlt négy olimpián 8 versenyzője vett részt. 1999-ben, 2003-ban és 2008-ban az év utánpótlás szabadfogású edzőjévé választotta a Magyar Birkózó Szövetség.

  A Magyar Birkózó Szövetség 2006-ban, 2010-ben és 2011-ben is az év felnőtt szabadfogású edzőjévé választotta.

  2009-ben megkapta a Magyar Köztársaság Önkormányzati Miniszterétől a magyar sportért emlékérem ezüst fokozatát.2013-ban vehette át a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) bronz fokozatát edzői munkája elismeréseként, majd 2014-ben az ezüst fokozatot.

  2014-ig kilenc alkalommal a Haladás VSE elnöksége az év edzőjének választotta. 2005 óta a Magyar Birkózó Szövetség elnökségi tagja. 2006-2015 között, 9 évig a magyar junior szabadfogású válogatott edzője volt. Különösen büszke arra, hogy a diák korosztálytól a felnőttekig saját nevelésű versenyzőkkel érte el a nagyszerű eredményeket.

  WEÖRES SÁNDOR-DÍJ

  Weöres Sándor-díj adományozható annak a művészeti tevékenységet folytató személynek, csoportnak vagy alkotó közösségnek, aki vagy amely Szombathely város művészeti életében végzett kiemelkedő munkájával környezetében megbecsülést szerzett, vagy Szombathely város hírnevét gyarapítja. A díjat évente kettő, művészeti tevékenységet folytató személy, csoport vagy alkotó közösség kaphatja.

  A díjat 2018-ban Veres Gábor szobrászművész és a Boglya Népzenei Együttes kapták.

  Veres Gábor

  Veres Gábor - Weöres Sándor díj
  Veres Gábor - Weöres Sándor díj
  Nagy Zoli

  Veres Gábor a magyar szobrászat egyik legsokoldalúbb személyisége. Sorra örökítette meg a hely kultúrájához közvetlenül, vagy áttételesen köthető, országosan, illetve nemzetközileg elismert személyiségek szobrait, Weöres Sándortól, Ottlik Gézától, James Joyce–ig. Számos középületet díszítenek plasztikái, domborművei.

  Töprengő, tépelődő alkat, amíg létrehozza a művét, de a végeredmény már határozott döntést tartalmaz abból a szempontból, hogy mit közöl egyértelműen, és mit hagy nyitva a közönség számára. Szerencsés kezű abból a szempontból, hogy az összes portrészobra fizikálisan is hasonlít modelljére.

  Kísérletező művész, immár hatalmas tapasztalat birtokában, tehát látszólag „élethű” alkotásai mögött ott van a modern szobrászat átfogó ismerete. Az intim műfajokban is kitűnő, érmei több kiállításon szerepeltek. Tanárként is elismert, 1996 óta vezető oktató a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában. Irányítása alatt a művészeti szakközépiskolák rangsorában az elsők közé került a képzőművészeti tagozat.

  Az utóbbi évek kiemelkedő alkotása a Brenner János-szobor, amelyet a boldoggá avatott szerzetesről elnevezett Nevelési Központ főbejáratánál helyeztek el. Veres Gábor olyan művész, aki komolyan gondol mindent. Ugyanakkor mind személyiségében, mind alkotásaiban megvan az irónia, önirónia, a játékosság, csupa olyan tulajdonságok, amelyek révén az alkotásai által közvetítve is kapcsolatot talál az emberekkel.

  Boglya Népzenei Együttes

  Boglya Népzenei Együttes - Weöres Sándor díj
  Boglya Népzenei Együttes - Weöres Sándor díj
  Nagy Zoli

  Az együttes 1984-ben alakult Szombathelyen, tanárképző főiskolásokból. Alakulása óta folyamatosan működik. Vezetője Földesi Jánosné. Céljuk a magyar népzene hagyományhű elsajátítása és eljuttatása a közönséghez. A három megye Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron valamennyi jelentős táncegyüttesével dolgoztak együtt, jelenleg állandó kísérői az Ungaresca és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyütteseknek.

  Koncerteket és táncházakat tartanak folyamatosan megyénkben és az országban egyaránt. Önálló kiadványaikon kívül számtalan rádió és tévéfelvételen szerepeltek. Népzenei versenyek állandó díjazottjai 1992 óta folyamatosan járják a magyar nyelvterületet. Gyűjtik a magyar népzene remekeit. 21 éve minden nyáron népzenei tábort rendeznek.

  1997-ben beindították a Bartók Béla Zeneiskolában a népzene tanszakot, ami jelenleg is 27 fővel működik, majd 2011-ben a középfokú népzeneoktatást a Művészeti Szakközépiskolában. Tanítványaik országos és nemzetközi népzenei versenyek győztesei vagy díjazottjai. Diákjaik legutóbbi sikerei: Veres Mihaela Ezüst Páva díj, Vass Lajos nagydíj, Hangyaboly Zenekar Vass Lajos Nagydíj, San Sebastianban, népzene kategóriában, Magyarországot képviselték az Európa fesztiválon.

  A zenekar tagjai: Földesi Jánosné – hegedű, Németh Gyula – kontra, Tarsoly György – cimbalom, brácsa, koboz, tambura, Pusztainé Sebők Lívia – ének, citera, Földesi János – bőgő, brácsa, ütőgardon, ének, Ifj. Földesi János – bőgő, cselló, dob.

  Szent Márton Gála 2018
  További képekért kattintson a fotóra
  Nagy Zoli
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés