Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Leleplezés előtt fotózhattuk körbe az extraspeciál Szent Márton-mozdonyt

A mozdony hivatalos bemutatása holnap lesz a szombathelyi vasútállomáson sűrű hölgyeimésuraim kíséretében. Kíváncsiak, hogy milyen lett?

Csütörtökön 11 órakor gördül a nyilvánosság elé a szombathelyi vasútállomáson a Szent Márton grafikával díszített MÁV-Startos mozdony, de mi már ma is megnézhettük az egyik csarnok eldugott sarkában. Egy ilyen mozdony fóliázása általában több napig tart, de a kivitelezők most nagy erőkkel vonultak a helyszínre, így alig másfél nap kellett a díszítésre.

Felmatricázták a Szent Márton mozdonyt
Vágvölgyi Bálint

Egy ilyen mozdony elkészítése több millió forintba kerül, nem csak a munkadíjak és a fóliázás miatt, hanem azért is, mert ilyenkor ki kell venni a forgalomból a mozdonyt, ami pénzkiesést jelent a vasútnak. Az egész mozdonyt zsírtalanították, majd felvitték a fóliát, amit a szerződés szerint egy évig fog viselni a gép. Főként IC-ket fog húzni, de többfelé megfordul majd az országban.

Felmatricázták a Szent Márton mozdonyt
Vágvölgyi Bálint

A projektet a Szombathelyi Egyházmegye kezdeményezte, de részt vett benne a MÁV, a MÁV Start, a GYSEV és a szombathelyi önkormányzat is.

Összképet egyelőre nem mutatunk

Mert nem szabad. És akkor nem lehetne mit holnap leleplezni, elmaradnának a nagy meglepődés okozta csodálkozó hangok, tátott szájak, örömteli tapsolás. Tehát nem lőhetjük le előre, de azért részleteket már mutathatunk róla, illetve holnap közöljük az összképet is az olvasóknak.

Felmatricázták a Szent Márton mozdonyt
Vágvölgyi Bálint

A szerelőcsarnokban gőzerővel folytak az utolsó simítások, kerültek fel az utolsó feliratok és a kötelező elemek a mozdonyra. Mint megtudtuk ez nem egy egyszerű folyamat (tervezés és fóliázás terén sem), ugyanis egy mozdonyon temérdek dologhoz kell igazodni (szellőzők, ajtók, kilincsek stb). Mindezen felül még a különféle vasúti jelzések, számok, piktogramoknak is szerepelniük kell, ezekhez muszáj igazodni a tervezésnél. Mindkét oldalon ugyanaz a minta szerepel a MÁV Startos mozdony oldalán

A legemlékezetesebb mozdonygrafikákat készítő tervező álmodta Mártont a mozdonyra

A Loc & More Kft -t 2010-ben alapította Németh László és Szauer Mátyás azzal a céllal, hogy ne csak kicsiben díszítsék a mozdonyokat. Vasútmodellezés volt mindkért férfi hobbija, manapság évente 4-5 alkalommal díszítenek fóliázással igazi mozdonyokat. Egy ilyen grafika lényege, hogy messziről is jól felismerhető legyen, amikor átszáguld a tájon.

Felmatricázták a Szent Márton mozdonyt
Vágvölgyi Bálint

A mozdony oldalát díszítő grafikát Gerencsér Tamás grafikus tervezte. Ő tervezte a Széchenyi , a Liszt , az Aranycsapat és a Német-magyar barátság mozdonygrafikáit is.

Felmatricázták a Szent Márton mozdonyt
Vágvölgyi Bálint
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra