Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kijárási tilalom, megalázó szankciók és ápolóhiány a szentgotthárdi pszichiátrián

Túlzsúfolt részlegek, tiltások és szankciók, már nappal is csak ügyeletes ellátás - panaszkodtak a betegek, az alapjogi ombudsman pedig lerántotta a leplet.

Az egész azzal kezdődött, hogy a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonának több lakója is panaszos levelet küldött Székely László alapjogi ombudsmannak, aki ezek után vizsgálatot indított. A vizsgálat olyan problémákra világított rá, amik elfogadhatatlanok Magyarország és az EU legnagyobb pszichiátriai intézményében - írta ma az mno .

Állandó ápolóhiány, veszélyessé váló ellátás, túlzsúfolt szobák

Az intézményben állandósult az ellátó személyzet hiánya, 25 szakmai álláshely betöltetlen, jelentkezők nincsenek. Előfordul, hogy nappal is csak ügyeleti ellátást nyújtanak, az éjszakai ügyeletet is részlegenként egy nővér vagy ápoló látja el. A szakszemélyzet hiánya a biztonságos intézményi ellátást nem csak akadályozza, de veszélyezteti is.

Pszichiátriai betegek otthona - a főváros működteti
Mészáros Zsolt

Összesen két, a betegek jogait ellátó gondnok dolgozik főállásban, illetve a 10 helyi gondnokra 456 ellátott jut, ami a megengedett jogszabályi mértékeket meghaladja. Az ombudsman szerint ez már a betegek alapvető jogait is veszélyezteti.

Az ombudsman jelentéséből az is kiderül, hogy a demens páciensek osztálya túlzsúfolt, 6-8-10 ágyas szobákban vannak a betegek. Ez jogszabályt sértő, és szintén hátráltatja a foglalkozásokat.

Kijárási tilalom, kötelező pizsama, kevés költőpénz

A szabadságjogokat is korlátozzák - ha szükséges - például kimenőtilalmat rendelnek el, vagy kötelező pizsamaviselést írnak elő nappal.

Egy szociális intézményben élő embert meghatározott ruházat viselésére kötelezni pusztán amiatt, hogy ne menjen ki az intézményből, embertelen és megalázó

- írta az ombudsman.

Madártávlatból
szgyf.gov.hu

A költőpénznorma évek óta nem nőtt, de az élvezeti cikkeké igen - kávé, dohányáru, édességek. Emiatt jelen van az üzletelgetés, az árucsere, olykor már erőszakos jellegű költőpénz-kiegészítési esetek is vannak.

És akkor most mi lesz?

Az ombudsman szerint sürgőssé vált, hogy a szociális intézményekben élő ellátottak szükségleteinek finanszírozására vonatkozó jogszabályi környezetet felülvizsgálják, ezt jelezte az emberi erőforrások miniszterének is. A Vas Megyei Kormányhivataltól azt kérte Székely, hogy orvosolják a gondnokhiányt, az otthon vezetőjét pedig felszólította, hogy számolja fel a méltóságsértő szankciókat.

Kerestük Dr. Kapócs Gábor, intézményvezetőt az üggyel kapcsolatban, de nem értük utol, mert ma szabadságon van/nem dolgozik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra