Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Savaria római kori színházában barangolhatunk

Az új szombathelyi témapark az ókori városba vezet, gladiátorok, korabeli orvosok, fazekasok és remeték közé.

Újabb állomáshoz érkezett a Via Savaria program, a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán avatták fel a Szent Márton Témaparkot. A sétaút elején egy háromdimenziós városmakettől indulhatunk, itt megnézhetjük, hogyan is nézhetett ki az ókori Savaria.

A VIA SAVARIA projekt első állomás második ütemének átadója
Az ókori Savaria makettje
Vágvölgyi Bálint

A Kálvária domb lábánál egy temetőrészletet rekonstruáltak, és bemutatják a város szinházát és annak történetét. Itt találkozhatunk a gladiátorok életével, az antik orvoslás módszereivel, és Nemesis kultuszával.

A VIA SAVARIA projekt első állomás második ütemének átadója
Vallási emlékhely
Vágvölgyi Bálint

De látható két korabeli kemence, ahol a fazekasok dolgoztak, és az is, hogy milyen edényeket állítottak elő. Újabb kultusszal, Silvanus istenével is találkozhatunk, és megnézhetjük, hogyan művelték a szőlőt a Kálvária domb tetején. Itt a dombon egykor élt remeték lakhelyére is ellátogathatunk.

A VIA SAVARIA projekt első állomás második ütemének átadója
Itt dolgoztak a fazekasok és ilyen edényeket gyártottak
Vágvölgyi Bálint

A témapark hat magyar és kilenc szlovén partner konzorciumi együttműködésével készült el, az EU támogatásával. A park ingyen látogatható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra