Aki szerdán nem küldi iskolába a gyerekét, támogatja a sztrájkoló pedagógusokat

Összefogással demonstrálnak szülők, diákok, óvónők, tanárok, tanítók szerdán, a pedagógusjogok világnapján a Széchenyi téren Sopronban is. Mindenkit várnak, aki velük együtt úgy látja, a hazai oktatási rendszer hosszú ideje megoldatlan problémáktól szenved. A szülők leginkább úgy támogathatják most a sztrájkot, ha szerdán nem küldik iskolába gyerekeiket.

„Mi, a városból és a környező településekről érkező pedagógusok szeretnénk egy demonstráció keretein belül felhívni a figyelmet arra, hogy a hazai oktatási rendszer hosszú ideje megoldatlan problémáktól szenved. Egyben így fejezzük ki szolidaritásunkat az elbocsátott vagy lefokozott kollégáink iránt, akik ki mertek állni a véleményükért” – áll a közösségi médiában is meghirdetett invitálóban.

A szerda délután öt órára, a soproni Széchenyi térre meghirdetett demonstráción felszólalnak a soproni és környékbeli iskolák pedagógusai. Várják az óvodapedagógusokat, tanítókat, tanárokat, a többi pedagógus munkakörben dolgozó vagy őket segítő kollégákat, a szülőket és a középiskolás diákokat is!

A szervezők külön hangsúlyozzák, hogy rendezvényük kizárólag az oktatás helyzetéről, a szakmáról szól, és szigorúan pártpolitikamentes! Kérik ugyanakkor, hogy a résztvevők fekete ruhában érkezzenek.

A demonstrációhoz már több iskola sztrájkbizottsága is csatlakozott Sopronból és a környékről is. A soproni Líceum az egyik oszlopa az összefogásnak, a gimnáziumban a szülők közül is többen támogatják a sztrájkot. A munkabeszüntetésben részt vevő pedagógusok egy listát is összeállítottak kéréseikről: „Lépésünkkel szeretnénk elérni, hogy

 • Induljon érdemi párbeszéd a nemzeti oktatás helyzetének problémáiról, a pozitív változások megindításának lehetőségeiről!
 • Induljon érdemi párbeszéd a nemzeti oktatási rendszerben dolgozók munkaterheiről, a megállíthatatlanul a kiégés felé haladó pedagógustársadalom érdemi segítéséről!
 • Induljon érdemi párbeszéd a nemzeti oktatási rendszerben dolgozók (mind a pedagógusok, mind a nem klasszikus tanári munkakörökben hivatásukat megélők és az oktatást közvetlenül vagy közvetve segítők) bérének hosszú távú, tartós és a megbecsültséget megalapozó rendezéséről!
 • Induljon érdemi párbeszéd a nemzeti oktatási rendszerben megtapasztalható elöregedés, az egyre fokozódó pedagógushiány megoldásáról, a pedagógusképzés rendszerének megújításáról!
 • Induljon érdemi párbeszéd a nemzeti oktatási rendszerben dolgozóknak alkotmányos jogon járó sztrájkjog és a folyamatosan szűkülő intézményi és tanári autonómia visszaállításáról, a helyi szinten felmerülő kérdések helyi szinten történő megválaszolásáról!
 • Végül, de talán a legfontosabbként:

 • Induljon érdemi párbeszéd a nemzeti oktatási rendszerben dolgozók (legyenek akár tanárok, akár más iskolai alkalmazottak) társadalmi megbecsüléséről, a pedagógusi hivatás elismertségének helyreállításáról!”
 • A cikk laptársunknál, az Enyugaton jelent meg.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t