Szerencséje volt Cézárnak, a rotinak, akinek a szájában akadt el egy csont, pedig még nincs is karácsony

„Egész évben nem találkozunk az állatkórházban annyi hányós, hasmenéses, székrekedéses kutyával, mint az év végi ünnepekkor”, mondta Varjú Gábor, aki hangsúlyozta: „a csont nem kutyaeledel”.

Cézárt, a kilenc éves rotweilert gazdái fogproblémára gyanakodva vitték a közelmúltban a Szombathelyi Állatkórházba. A kutya már nem tudott enni, nem bírta rendesen mozgatni a száját, bedagadt az arca. Varjú Gábor azonnal megállapította, hogy nem fogproblémáról van szó. Cézár szájában, az áthajlási redőben, ahol a felső és az alsó fogsor találkozik, csont fúródott a nyálkahártyába, ráadásul mindkét irányban, több centi mélyen.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A szakember elbódította az állatot és egy fogóval eltávolította a csontot. A sebet nyitva hagyták, hogy tisztulni tudjon, fájdalomcsillapítót, antibiotikumot írtak fel neki.

Cézáron gyorsan segítettek az állatkórházban
Szombathelyi Állatkórház

„Szerencsére a szájnyálkahártya sebei gyorsabban gyógyulnak, mint a bőrsebek, Cézár is hamar rendbe jött” – mondta az állatkórház vezetője, aki hozzátette, sajnos hiába ismétlik el időről időre a gazdáknak, hogy ne adjanak csontot az állatoknak, sokszor találkoznak ilyen esetekkel.

A csont el tud akadni a szájban, a fogak között, a kemény szájpadláson, és gyakran a nyelőcsőben is. Ami még abszolút tipikus, hogy a vastagbélben akad el. Ilyenkor székrekedése lesz az állatnak, hiába erőlködik szegény. Mi beöntéssel tudunk rajta segíteni. Így ünnepekkor tömegével visznek az állatkórházba ilyen eseteket, mellette pedig a hányós, hasmenéses panaszok is gyakoriak, hiszen nincsenek hozzászokva kedvenceink a fűszeres, zsíros ételekhez.

A székrekedéses kutyusokon beöntéssel segítenek, ami után pelenkát is kapnak
Szombathelyi Állatkórház

„Ünnepek ide vagy oda, ne adjunk csontot az állatoknak! A csont nem kutyaeledel, a legtöbb kutya nem tudja megemészteni, súlyos székrekedésük lesz. A fogak öntisztulásához, fogkő ellen valóban kell a rágás, de arra kiválóak a tápok és vannak rágócsíkok, rágószalagok is.” – mondta a szakember, akitől megtudtuk azt is,

a legjobb, ha csak táppal etetjük kedvenceinket.

„A jó minőségű tápokban ugyanis minden tápanyagból pont annyi található, amennyire az állatnak szüksége van. Azt is feltüntetik, mekkora kutyának, milyen mennyiséget adjunk naponta. Nem érdemes főtt étellel próbálkoznunk, nem tesz jót.”

Ami pedig a konzerveket illeti: „ a száraz tápok 80 százaléka szárazanyag, tápanyag, 20 százaléka víz. A konzervekben pont fordítva van. Tehát, ha megveszünk egy konzervet, akkor 80 százalék vizet veszünk. Ráadásul puha, nem rágja az állat” – magyarázta a szakember.

Varjú doktornak a nyers-etetésről (BARF-etetésről) is megvan a véleménye. Semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy ennek a módszernek lennének pozitív élettani hatásai az állatokra nézve. Egyrészt itt is előkerül az, hogy a csontot nem tudja megemészteni a kutya, másrészt,

ha nyers hússal, zöldségekkel és egyéb kiegészítőkkel etetjük a kedvencünket, az nagyon sok egészségügyi veszélyt is hordoz magában.

„Bakteriális fertőzéseknek, főleg szalmonellafertőzésnek lehet a forrása, illetve parazitákat a nyers húsból sokkal könnyebben fel tud venni az állat. Akik így etetik a kutyájukat, fontos, hogy havonta féreghajtózzák is az állatot, de még egyszer hangsúlyozom, itt az állatkórházban, nem ajánljuk a BARF-etetést" - emelte ki.

A Szombathelyi Állatkórházban természetesen az ünnepek alatt is van ügyelet, és végig dolgoznak a két ünnep között.

„Tapasztalat, hogy egész évben nem jön annyi hányásos, hasmenéses és székrekedéses kutyus hozzánk, mint év végén. Igen, egy évben egyszer van karácsony, szilveszter, és azt is elhiszem, hogy nehéz megállni, hogy adjunk ételt az asztalról, amikor ellenállhatatlan kiskutyaszemekkel néz ránk kutyánk, macskánk. De meg kell értenünk, neki teszünk rosszat, ha kivételt teszünk” – zárta a beszélgetést Varjú Gábor, aki olvasóinknak és kedvenceiknek is kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánt az állatkórház csapata nevében.