Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László adriai luxusjachtján bekkeli ki a fehérorosz válságot

A külügyminiszter látszólag lázas munkával, irodai környezetben, öltönyben, mobiltelefonnal a kezében tölti az idei nyarat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyar külügyminiszter látszólag lázas munkával tölti az idei nyarat, elég csak meglátogatni Facebook oldalát hogy erről meggyőződjünk: irodai környezetben, öltönyben, mobiltelefonnal a kezében egyeztet a minszki helyzetről magasrangú külföldi politikusokkal, külügyminiszter kollégákkal az elmúlt napokban - írja az Átlátszó .

Németh Dániel / Átlátszó
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ehhez képest az Átlátszó augusztus 16-án, vasárnap a Lady MRD-en, a Szíjj László tulajdonában lévő luxusjachton látta és fotózta a miniszter urat az Adrián, Horvátországban, Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre, a Kornati-szigetek alatt, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra, családja körében, nyaralás közben.

"Minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán. Ma reggel a három balti külügyminiszterrel, Edgars Rinkēvičs lett, Urmas Reinsalu észt és Linas Linkevicius litván kollégával beszéltünk, majd egyeztettem Miniszterelnök úrral, aki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt telefonon" – írta a külügyminiszter hétfőn, dolgozószobában telefonálós képet mellékelve a poszthoz.

"Az európai politikai közvéleményt továbbra is a minszki helyzet foglalkoztatja. Ma telefonon beszéltem is erről Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszter-kollégával" – ezt vasárnap posztolta, itt egy tárgyalóteremben mobilozik öltönyben. A magyar kormányt korábban számos kritika érte amiatt, hogy napokig nem szólalt meg a belarusz válságról.

Ehhez képest ugyanezen a napon, augusztus 16-án vasárnap a Lady MRD-en, a Szíjj László tiszakécskei nagyvállalkozó által birtokolt máltai offshore cég tulajdonában lévő luxusjachton látták és fotózták a miniszter urat az Adrián, Horvátországban, Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre, a Kornati-szigetek alatt, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra.

Németh Dániel / Átlátszó

Az Átlátszó feltételezése szerint a külügyminiszter ekkor már jó pár napja a Mészáros Lőrinc köre által is használt luxusjachton pihent családja körében. A Lady MRD augusztus 8 és 11 között Sibenik kikötőjében tartózkodott, innen 12-én a közeli Spliti öbölbe ment, majd a reptér alatti öbölben várakozással töltötte a déli órákat. Szintén ezen a napon délelőtt 10 óra körül az OE-LEM magángép megérkezett Splitbe. Ezt az osztrák bejegyzésű luxusrepülőgépet korábban Orbán Viktor miniszterelnök is használta.

Németh Dániel / Átlátszó

A Lady MRD ezután elindult Splitből, augusztus 13-án csürtörtökön Visen, a Komiza melletti partrészen horgonyzott le, majd északnak fordult, és pár napot a parttól távol a Kornati szigetek öbleiben töltött. Vasárnap reggel Zut szigete mellett szedte fel a horgonyt, és indult vissza délre.

A Lady MRD luxusjachtot végül vasárnap, egy 2×225 lóerős bérelhető gumicsónakkal cserkésze be az Átlátszó stábja:

A találkozás, a könnyű és gyors bérelhető gumicsónak közelsége szemmel láthatóan váratlanul érte a külügyminiszter urat, annyira, hogy mintegy 5-10 perc telt el, mire vízre rakták a legénység két tagját egy jetskivel, hogy megtudják, ki és milyen célból készített felvételeket a hajóról és az utasokról.

Németh Dániel / Átlátszó

Ami ezután következett, szintén beszédes: negyed óra múlva a Lady MRD-en kikapcsolták az AIS-t (Automatic Identification System), a tengeri navigáció legfontosabb berendezését, és a luxusjacht eltűnt a térképről.

Németh Dániel / Átlátszó

Az elmúlt években sokszor írt az Álátszó arról, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által is használt, osztrák bejegyzésű, OE-LEM lajstromjelű luxus magánrepülőgép többször is pontosan oda repült a horvát tengerpartra, ahol éppen a Lady MRD nevű, máltai bejegyzésű luxusjacht tartózkodott.

A NER-elit köreiben népszerű jacht valódi tulajdonosát azonban egy máltai offshore cég rejtette – eddig, mert nemrégiben egy pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően a máltai offshore cégek valódi tulajdonosainak kilétét nyilvánosságra hozták.

Az adatbázisból kiderül, hogy az Artemy és a Lady MRD nevű jachtokat üzemeltető L&L Charter Ltd. valódi tulajdonosa Szíjj László, az építőipari cégeivel rengeteg állami és önkormányzati megbízást elnyerő tiszakécskei nagyvállalkozó, a negyedik leggazdagabb magyar.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés