Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Chopperen robogott be a Fő térre, hogy hegedülni kezdjen

Mérei Tamás és zenekara helyretolta a flash mob szervezők előző másfél havi sikertelenségeit, és megmutatta Szombathelynek, hogyan kell használni a nyilvános közösségi tereket a 21. században.

Akkor kezdjük a felvezetésünk kibontásával! Az elmúlt egy-másfél hónapban több olyan nyilvános eseményre voltunk hivatalosak, amit szervezői valamilyen zavaros oknál fogva flash mobnak kereszteltek el - miközben például nyomtatott plakátokon más rendezvények sorában előre meghirdették. Nos, aktivitást ugyan a mostani szombaton is csak a nemzeti besorolású Savaria Szimfonikus Zenekar zenészeitől láthattunk ( a flashmobok lényege ugyanis a váratlanság, az előre nem tudhatóság, amibe alkalomadtán a közönség is beszállhat - a szerk. ), a szervezés azonban kétségkívül a villámcsődületek legszebb hagyományaihoz volt méltó.

Szimfonikus flash mob a Fő téren
Egy nagy szelíd, komolyzenész motoros (kattintson!)
VB

Hogy valami készül Szombathely Fő terén ezen napfényes, bevásárlós-korzózós szombat délelőttön, azt azért egy-két dolog már előre jelezte. Például egy hatalmas daru tetejéről a tömeget pásztázó operatőr és az amúgy is nagyobb számban összesereglett fotósok. A téren pihenő, sétáló és ügyeket intéző emberek, családok először csak óvatosan, majd egyre nyilvánvalóbb kíváncsisággal gyülekeztek a Szentháromság szobor tövében. Nyilván voltak a helyszínen a sajtó munkatársain kívül is jobban értesültek - de amúgy is valami izgalmas és jó hangulatú dolog ígérete lógott a levegőben...

Mustangból, teherautóból, egyebekből ugráltak ki

Aztán pontban fél 11-kor feldübörgött egy komolyabb chopper motorja és bukósisakos, menő kinézetű lovasával lassan odapöfögött a szobor tövéhez, ahol már egy-két perce egy zenakari fúvós különítmény szórakoztatta a publikumot. A marcona kinézetű motoros hegedülni kezdett és pár pillanat múlva kényelmesen besétálva, pálcájával a kézben megjelent Mérei Tamás karnagy is. Miközben a háttérben lelkes segítők megküzdöttek a zenekar emblémáinak molinóival, a téren egyre többen lettek a zenészek.

Szimfonikus flash mob a Fő téren
A kultúra a legjobb reklám (Mérei Tamás)
VB

Voltak, akik vörös Mustang kabrióval érkeztek, az ütősöket és bőgősöket egy teherautó platója rejtette és végül egy volános autóbusz is begördült. Szépen összeállt a zenekar, akik karmesterük vezényletével közönségszórakoztató, népszerű zenekari részleteket vezettek elő. A busz oldalán látható reklámokból persze hamar rájöhetett az érdeklődő, hogy itt a nyári iseumi nagyrendezvényeket, a Verdi-operát , a Jézus Krisztus szupersztár-t és a Vásáry Tamás születésnapjára rendezett gálát propagálják a zenészek. De ha csak a remek hangulatú szabadtéri muzsikálást élveztük, akkor is megértettük az egész villámcsődület üzenetét.

Így lesz menő a magaskultúra

Bár Mérei Tamás néhány közéleti szerepvállalását néha érik bírálatok, az kétségtelen tény, hogy nagyon érti, hogyan lehet népszerűvé, közkinccsé és sikeressé tenné a magaskultúrát és a komolyzenét a kétezres évek Magyarországán. Még sok ilyen alkalmi (öröm)zenélést szeretnénk látni, hogy végre a kultúra iránt fogékony, de azzal nem feltétlenül napi szinten kapcsolatba kerülő városi polgár is büszke lehessen Szombathely zenekarára. És nem utolsó sorban városára és annak pár éve megújult legfőbb terére. Ami az ilyen eseményektől lesz az, aminek tervezték, megálmodták - fórum, agora, közösségi tér, találkozások színtere...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra