Jövőre színházi főváros lesz Szombathely

Konferenciát rendez a WSSz, közel félszáz tagszínház képviselői látogatnak ide.

2020 novemberében négy napon át Szombathely ad helyet az Európai Színházi Konvenció (European Theatre Convention) konferenciájának, erről tartottak sajtótájékoztatót a Weöres Sándor Színházban. Ezen részt vett, és beszélt az esemény jelentőségéről Jordán Tamás - a WSSz igazgatója, Németh Károly – produkciós menedzser, Horváth Soma – alpolgármester, Dr. László Győző – alpolgármester, Hélène Gauthier - European Theatre Convention Acting Executive Director/Project & Network Manager és Teresa Pfaud - Project Coordinator.

színházi sajtótájékoztató
facebook

Az Európai Színházi Konvenció (European Theatre Convention, röviden: ETC) 1988-ban jött létre, és az európai kortárs drámaírás és a színházi alkotás elősegítésére és támogatására alakult. Célja az európai színházak közötti együttműködés megkönnyítése, új színházi darabok létrejöttének-, és a fiatal európai művészek támogatása, valamint az, hogy a színházi világot megjelenítse az európai kulturális politikáról folyó párbeszédben. Mára több mint negyven teátrum a tagja, a szombathelyi Weöres Sándor Színház 2017-ben csatlakozott hozzá, és eddig is számos érdekes előadás jött létre az együttműködés eredményeképpen (Gátak gátlások, Haragossziget).

A jövő évi konferenciáról is kiderült néhány részlet. Ezen a magyar dráma lesz a központban, a szervezet negyvenhárom tagszínháza érkezik Szombathelyre. Hélène Gauthier, az Európai Színházi Konferencia ügyvezető igazgatója, projekt - és hálózatvezetője kifejtette a szombathelyi sajtótájékoztatón, hogy

minél több emberrel dolgozunk a konvencióban, annál több projektre kerülhet sor, annál érdekesebb a munka, annál több ötlet születik, annál több energia adódik össze, hiszen többféle, különböző náció alkotja tagságunkat. A 43 tag – Grúzián, Norvégián, Franciaországon keresztül Portugálián, Németországon át – sokféle, s ez az egyik haszna a tagságnak, mert színes a paletta, többfajta embertől tanulhatunk. S, miért jó nekünk, hogy minél több tagunk legyen? Mert az ETC érdekképviseletet is jelent, így, amikor az Európai Bizottsághoz fordulunk bármilyen kérdéssel, kéréssel, mondhatjuk, hogy mi vagyunk az „európai színházi élet”.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra