Szlovákiában feleannyiba se kerül majd az egynapos autópálya-matrica, mint Magyarországon

De az osztrákoknál is olcsóbb, mint nálunk.

Augusztus elején Szlovákia is bevezeti az egynapos autópálya-matricát. Nem 24 órára, hanem csak a vásárlás napjára szól majd, akárcsak a magyar vagy az osztrák – hogy csak a három, egymással szomszédos országot említsük –, viszont annál sokkal alacsonyabb lesz az ára - írta a 444.

A magyar sztrádahasználat már a tíznapos matricáknál is látványosan drága volt az euróról átváltott osztrák és szlovák árakkal összevetve. De még látványosabb az egynapos szlovák matrica olcsósága nemcsak a magyar, hanem az osztrák autópálya-használati díjhoz képest is.

Magyarországon az egynapos matrica 5 150 Ft, a tíznapos 6 400 Ft. Szlovákiában az egynapos 5,4 euro, a tíznapos 12 euro, Ausztriában pedig az egynapos 8,6 euróba, míg a tíznapos 11.5 euróba kerül.

A 365 napra szóló matricáknál is hasonló a helyzet.

A lap megjegyzi, azt sem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon már 2022-ben több mint 1600 kilométernyi autópálya és más díjköteles gyorsforgalmi út volt, míg Szlovákiában csak mintegy 800 kilométernyi, javarészt fizetős gyorsforgalmi út van. Ausztria viszont előttünk jár, mintegy 1700 kilométernyi autópályája és közel 500 kilométernyi, részben autópálya-kiépítettségű gyorsforgalmi útja van – igaz, ott viszont egyes szakaszokon (alagutakban) külön díjat kell fizetni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek