Szombat délelőtt ül össze a Trónutódlási Tanács, ahol formálisan is királlyá kiáltják ki III. Károlyt

A mai nap folyamán a parlament alsóházában a vezető tisztviselők esküt tesznek az új királyra.

A brit történelem során először fogja élőben közvetíteni a televízió a ceremoniális feladatokat ellátó Trónutódlási Tanács (Accession Council) ülését, magyar idő szerint szombaton délelőtt 11 órakor. A tanács a Szent Jakab Palotában (St James's Palace) ül össze, és formálisan is uralkodónak nyilvánítja III. Károlyt - írja a hang.hu .

Nem annyira meglepő, hogy még soha nem közvetítette a tévé a ceremóniát, tekintve, hogy az előzőre hetven éve került sor. jogilag Károlyból abban a pillanatban király lett, ahogy meghalt II. Erzsébet, a mai proklamáció inkább csak a ceremónia része.

A szertartáson Károly hivatalosan bejelenti, hogy a királynő meghalt, majd esküt tesz, hogy megóvja a skót egyházat. Erre azért van szükség, mert Skóciában – Angliával ellentétben – szét van választva az állam és az egyház.

Ezután szerte az Egyesült Királyságban nyilvánosan kikiáltják az új királyt, és erre az időre újra teljes árbocra húzzák a zászlókat, majd vasárnap újra félárbocra engedik őket. A mai nap folyamán a parlament alsóházában a vezető tisztviselők esküt tesznek az új királyra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek