Mi az a kennelköhögés, és mit lehet tenni ellene?

A Szombathelyi Állatkórház orvosa válaszol!

Egy évben általában többször, szezonális jelleggel lehet megfigyelni egy rendkívül gyorsan jelentkező, heveny, a tulajdonosok számára eléggé ijesztő kórképet. Ez a felsőlégúti problémakör, ami általában kutyáknál jelentkezik és érdekes módon inkább a fiatalabb kutyákat érinti, de rendkívül ragályos tud lenni.

„Ez egy nagyon komoly, nagyon súlyos felső légúti tünetegyüttessel jár. Általában egyik pillanatról a másikra jelentkezik egy nagyon erős köhögés, ami olykor krákogásba csap át, és az esetek nagy részében fehér, habos váladékot is öklendezik fel a kutya. Ezt nagyon gyakran keverik a hányással a gazdik, sokszor úgy jönnek be, hogy ’hányt az állat’, holott ez nem hányás, hanem a felső légutak irritációja” – magyarázza dr. Peresztegi Attila, a Szombathelyi Állatkórház orvosa.

Ha párhuzamot akarunk vonni, akkor olyan ez, mint az embereknél a tüszős mandulagyulladás. Mintha állandóan ott lenne valami az állat torkán, ami irritálja. De emellett az esetek nagy részében vidámak, jókedvűek a kutyák, még az evés-ivás is megy nekik, bár a nyelés néha egy kicsit nehezebb, hiszen be van gyulladva a garat és a mandula is. Nagyon ritkán magas lázat is okozhat ez a betegség.

„Ennek a hátterében, hogyha a köznyelvet használjuk, akkor ez az úgynevezett kennelköhögés áll. A kennelköhögés egy speciális betegség, amit néhány felsőlégúti baktérium és vírus együttes előfordulása esetén lehet kijelenteni. Amit tudni kell róla, hogy rendkívül ragályos, nagyon könnyen át tudják adni egymásnak az állatok. Elég a közös itató, vagy amikor a kutyaiskolában vidáman rohangásznak és közben bele-belelefetyelnek az itatóba” – tudjuk meg az állatorvostól.

pixabay

Szerencsére nagyjából egy gyenge hét alatt le szokott futni ez a betegség, a gazdik egy része nem is jelentkezik állatorvosnál, hiszen végtére is nem rossz a kutya általános állapota. Az enyhébb eseteknél, ha pár napot kivárnak, akkor szinte magától rendeződik is a helyzet.

„Általában, amikor hozzánk bekerülnek ezek az állatok, akkor differenciáljuk az egyéb kórképektől. Tehát elkülönítjük, hogy most akkor hányásról van-e szó vagy sem, megvizsgáljuk a felső légutakat, van-e fájdalom, nyomásérzékenység, ugyanis nagyon könnyen köhögtethetők ezek az állatok. Ha pedig még egy szájüregi vizsgálatot is hozzátesz az ember, akkor tulajdonképpen elég egyszerűen diagnosztizálható ez a kórkép” – mondja dr. Peresztegi Attila.

Ami a kezelését illeti, az esetek jó részében antibiotikumokat, gyulladáscsökkentőket használunk, de olykor lehet nyálkahártyabevonókat, például acetilciszteint is adni az állatnak. Vannak egyébként olyan állatgyógyászati készítmények is, amik különbséget tudnak tenni egy száraz és egy nedves köhögés, illetve annak támogatóterápiája közt is.

És mint említettük, általában egy évben többször, szezonálisan jelentkezik ez a betegség. Érdekes módon tél végén, tavasz elején, illetve nyár elején, közepén szokott több ilyen eset beszaladni az állatkórházakba, szinte egy időben. A következő ciklus az már inkább az ősz vége, tehát nagyjából két-három speciális ciklusa, halmozódása van ennek a kórképnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

(X)