Az állatorvos válaszol: Hogyan tudjuk megvédeni kedvenceinket a bolháktól, kullancsoktól és szívférgektől?

Az elmúlt években sajnos bővült a Magyarországon előforduló külső élősködők listája, ezáltal pedig új betegségek is megjelentek.

A tavaszi jó idő megjelenésével a kullancsok a legáltalánosabb élősködők. Bár az idei „borzasztóan kemény” télben is elég gyakran előfordultak kullancsfertőzések, ugyanis a kullancs akkor lenne nyugton, ha tartósan 0 fok alá csökkenne a hőmérséklet – mondja dr. Peresztegi Attila, a Szombathelyi Állatkórház állatorvosa.

Míg ugyanis régen általában a klasszikus mérsékelt égövi időjárásnak megfelelően október környékén lezárult a kullancsfertőzéses időszak és március körül indult újra, az utóbbi időben azonban a nagyon enyhe teleknek köszönhetően szinte egész évben gondolni kell erre.

Mindig is voltak erre a problémára különféle készítmények, nyakörvek, cseppek és ezek ideig-óráig tényleg működtek is, viszont a kullancsoknak sajnos elég jó rezisztenciafejlesztő és alkalmazkodóképessége van, de az elmúlt néhány évben megjelentek különböző tablettás készítmények is, melyek hosszabb időn keresztül képesek távoltartani a kullancsokat.

Az elején ezeket úgy készítették, hogy nemcsak a kullancsok, hanem a bolhák és atkák ellen is hatásosak voltak, körülbelül 3 hónapig. Aztán tovább kísérleteztek és jött az, hogy egy bizonyos kullancsfajtánál már csak 2 hónapig nyújt védettséget, így ezeket is gyakrabban kell használni – magyarázza az állatorvos.

Ezeket egyébként több kiszerelésben kapni, a lényeg, hogy tudni kell az állat testsúlyát és ehhez mérten a megfelelő hatóanyagtartalmú tablettát kell használni.

Mészáros D. Zsolt

Ez a készítmény két nagy gyógyszercég nevéhez fűződik. Együtt fejlesztették ki, aztán amikor a kivitelezésre került a sor, akkor kétfelé váltak. Az egyik cég megcsinálta az alapkészítményt, a másik pedig módosított rajta egy kicsit.

A kettő között az a különbség, hogy a második készítményben jóval kevesebb a hatóanyag, így csak egy hónapig hatásos, de ezáltal sokkal barátibb is. A magasdózisú, akár 3 hónapos hatású készítményektől ugyanis sokat hánytak a kisebb testű állatok – tudtuk meg.

„Aztán jöttek az újabb csavarok, mivel megjelent egy olyan élősködő is, amire anno még az egyetemen azt mondták, hogy ’tanuljátok meg, tudjatok róla, de úgysem fogtok vele találkozni’. Ez a lepkeszúnyogok által terjesztett szív- és bőrféreg. Szubtrópusi mediterrán körülmények között éltek ezek a lepkeszúnyogok, de a klímaváltozás miatt elkezdtek észak felé terjedni, így az általuk terjesztett betegségek is megjelentek már Magyarországon, Németországban és Csehországban is” – mondja Peresztegi.

A szív- és bőrféreg elleni védekezés pedig okozott egy kis kavart az elején. Ugyanis amikor a lepkeszúnyog szívja az állat vérét, akkor ezeknek a férgeknek a lárváit juttatja be a szervezetébe. Ezek pedig bizonyos készítményekkel teljesen biztonságosan kezelhetők, megelőzhetők, például cseppekkel, melyeket havonta ajánlott használni. De ez nem mindig ilyen egyszerű.

Amikor például kifejlődik egy bőrféreg, akkor azzal nincs különösebb gond, mert ilyenkor megjelenik egy göb, amiben egy jó egy-másfél méteres féreg tekeredik fel és ha azt egy megfelelő féregellenes készítménnyel elpusztítjuk, akkor maximum egy kis granulóma képződik a bőrben.

pixabay

A szívféreg viszont ennél jóval problémásabb, ugyanis a lárva eljut a szívbe és ott kifejlődik belőle a két-két és fél méteres szívféreg. Azonban ha ezeket célzottan valamilyen komolyabb féregellenes készítménnyel elpusztítjuk, akkor ez a szívféreg úgy viselkedik majd, mint egy embólus vagy egy trombus.

Például mint amikor nálunk, embereknél vérrög keletkezik és ereket zár el, vagyis trombózis alakul ki. A kifejlett szívférget tehát nagyon óvatosan kell kezelni, nem mindegy, hogy milyen készítményt használunk. A gyógyszertárban könnyen beszerezhető termékekkel vigyázni kell, de van erre is egy elég drága tablettás készítmény, ami valóban hatásos. Ezt hosszú ideig, szépen lassan kell adagolni, közben pedig ultrahanggal is kell figyelni a folyamatot – tanácsolja az állatorvos.

Ezeket a tablettákat egyébként már 3-4 hónapos kortól lehet adni kedvencünknek, minden különösebb vizsgálat nélkül. Néhány gyógyszergyártó ugyanis elkezdte kombinálni a bolha-, kullancs- és atkaellenes készítményeket olyan hatóanyaggal, ami szív- és bőrféreg lárváinak, és még a kifejlett féreg elpusztítására is alkalmas.

Ezek ugyanúgy 1 hónapig hatásosak. Fontos viszont, hogy ha ennél idősebb az állat és úgy akarjuk ezeket a készítményeket használni, akkor előtte mindenképp szükséges egy szívféregvizsgálat.

„De a lényeg, hogy ezekkel a készítményekkel jórészt tényleg meg tudjuk védeni kedvenceinket a kullancs-, bolha-, atka-, szív- és bőrféregproblémáktól” – hangsúlyozza dr. Peresztegi Attila.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

(X)