Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tudta, hogy Szombathelynek van egy bőrgyógyásza, aki magánorvosként szerezte meg kitűnő doktorátusát?

Mert bizony ez ritka. Sok éves kemény kutatómunka után és egy magánrendelő vitele mellett ért el magas tudományos teljesítményt Dr. Bali Gábor. Aki az embereket is megszépíti.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szombathelyi Martinus Medicus Egészségcentrum orvosszakmai vezetője, Dr. Bali Gábor bőrgyógyász szakorvos 2019. szeptember 23-án sikeresen megvédte a “Szkleroderma betegségcsoport klinikai és epidemiológiai vizsgálata, pathogenesis” című doktori értekezését és így PhD-fokozatot szerzett a Semmelweis Egyetemen.
A védésen százszázalékos teljesítményt nyújtott a rangos professzorokból és orvosokból álló bíráló bizottság előtt. (Témavezető: Dr. Hidvégi Bernadett Ph.D., egyetemi adjunktus, Programvezető: Dr. Sárdy Miklós, med. habil. Ph.D., egyetemi tanár, Doktori Iskola vezetője: Dr. Reusz György, D.Sc., egyetemi tanár.)

A védés értékét pedig nagyban növeli, hogy mindezt úgy érte el, hogy magánorvosként praktizál, amire kevés példa volt eddig.

Dr. Bali Gábor
Martinus-Medicus Egészségcentrum

Bali Gábor 2015-ben kezdte kutatni a szkleroderma betegségcsoport, amely az autoimmun betegségekhez tartozik. A szkleroderma szó szerint azt jelenti, hogy száraz bőr - a derma szó bőrt, a szklero szó pedig keményedést jelent -, ám itt nem egy egyszerű bőrszárazságról van szó. Ez esetben a bőr megvastagszik, nagyon tömötté válik, hegesedik. Ez bőrváltozás előfordulhat foltszerűen, vagy akár az egész testen is.

A betegség alapesete, amikor megjelenik a testen egy gyulladt folt, amely jól kitapintható. A gyulladás egy bizonyos idő után elmúlhat, ez lehet ez akár egy-két év is, a bőr és heggel, vagy egy folttal gyógyul. Súlyosabb formája, amikor az egész testrész páncélszerűen bezáródik ebbe a megvastagodott bőrbe, ez súlyos mozgáskorlátozottsággal, sorvadással is járhat és növekedési zavart is okozhat, mivel a betegség akár gyerekkorban is megjelenhet.

A szkleroderma kutatása a Semmelweis Egyetem klinikáján zajlott, amelynek keretében 101 beteget kezelt. Emellett végzett kutatómunkát Ausztriában, és a magánrendelőjébe is jöttek ilyen problémával küzdő betegek, így nem kevés tapasztalata van ezen a téren.

Budapestről Szombathelyre

Dr. Bali Gábor Budapesten született, de az ország több pontján és külföldön is tanult. 2011 óta él Szombathelyen. Mint mondta, a fő motivációja a lakhely választásban a vidéki élet szeretete volt.

- Amikor Grazban tanultam, megismerkedtem szombathelyiekkel. Többet jártam a régióba, nagyon szimpatikus lett nekem Nyugat-Magyarország és benne Szombathely - folytatja.

Ám a fővárostól sem szakadt el teljesen. 2015 óta ugyanis önkéntes segítő a budapesti Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján. Ennek keretében természetesen gondoz olyan betegeket is, akik a szkleroderma betegségcsoportba tartoznak. Sajnos mostanában csak ritkábban fér bele az idejébe az önkéntesség.

Mivel sokat kutatott és dolgozott külföldön, tagja több nem csak magyar, hanem külföldi szakmai munkacsoportnak is.

Gyógyítás vagy szépészeti beavatkozások?

Bali Gábort Szombathelyen leginkább a gyógyítás mellett a bőr és az arc megszépítőjeként ismerhetik. Foglalkozik botoxszal, lézeres arcfiatalítással és követ, tanulmányoz minden olyan új technikát, amelyet e cél szolgálatába állíthat. Nők és férfiak egyaránt járnak hozzá kezelésre, hiszen a fiatalság kultusz virágkorát éljük. Bali Gábor szerint ma már természetes, főleg a fiatal generációnál, hogy valaki ilyen beavatkozásokon vesz részt, hogy szebb külső érdekében.

S hogy mit szeretnének a legtöbben? A botoxtól sokan félnek, így a leggyakoribbak a hialuronsavas kezelések, de sokan kérik a különböző lézeres eljárásokat is. És bár már sokan szeretnék így tenni a külsejükért, ezt az ismerősök előtt nem mindig vállalják be. A botoxhoz például annyi negatív vélemény társul, hogy szégyellik kicsit az emberek, s ha ezt választják, sokan titokban tartják még a párjuk előtt is. Pedig ha jól használják, a botoxban nincs semmi félelmetes. Nem merevíti el és nem teszi természetellenessé az arcot.

- Elmondani nem akarják, hogy mitől, de jól akarnak kinézni az emberek – mondja a bőrgyógyász.

- Ez egészen más terület, mint a szkleroderma gyógyítása, s nem tagadom, közelebb is áll hozzám a kutatás és a gyógyítást. Mondhatnánk, a komoly orvosi munka és a szépítés nem fér össze. Ám a kettő terület jól kiegészíti egymást, egyik feloldja a másikat. A klasszikus gyógyító tevékenység során sokat kell gondolkodni, a szépészeti beavatkozások viszont megadják a manualitást, a megfontolt kísérletezés lehetőségét, amit szintén nagyon szeretek – meséli.

(Itt tennénk hozzá, aki már volt Bali Gábornál, az tudja, hogy valami olyan higgadt nyugalmat, biztonságot és a közös alkotás örömét sugározza, amiben eszünkbe se jut nem elfogadni a tanácsát, vagy kételkedni abban, hogy nem a legmegfelelőbb kezelést alkalmazza. Szerk.)

A legtöbbekkel ellentétben ő magánrendelésben dolgozva csinálta második szakvizsgát és így szerzett tudományos fokozatot. Pedig az az elterjedt, hogy a klinikán belül maradnak és így szerzik ezt meg, hiszen ott adottak a lehetőségek és a betegek is helyben vannak.

- Magánorvosként ezt nyilván nehezebb vállalni. Tulajdonképpen a szabadidőm terhére csinálom. Így ez egyfajta áldozat is, amit én plusz értéknek tartok. A klinikai főorvosok ugyanis sokszor nem szereznek tudományos fokozatot, mert nem lesz szükségük rá, ha klinikán maradnak – mondja.

Így felmerül a kérdés, hogy ő miért nem maradt klinikán? Elárulta, hogy ez neki is dilemma, de a magyar egészségügyi viszonyokat ismerve ezt a másik utat választotta. Ő szeret inkább önállóan dolgozni, mint más utasításait követni egy klinikán, ahol elég fontos a hierarchia.

Mit tartogat a jövő?

A Ph.D. végeztével felmerült benne, hogy oktathatna is. Az oktatás a feltétele a következő tudományos fokozatnak, a habitáció megszerzésének is...
Most azonban pihen egy kicsit, s amiben biztos, hogy a kutatást szeretné folyatni. Élvezi, hogy amikor az ember beleássa magát egy témába, mennyi új kérdés és érdekesség merül fel. A védés során is eszébe jutott, hogy két páciens nem tipikus kórtörténetét is meg lehetne írni.

A Martinus Medicus Egészségcentrum munkatársai szeretettel köszöntik Főorvos Urat Ph.D. fokozata megszerzése kapcsán és nagyon sok sikert és örömet kívánnak további kutató- és gyógyító munkájához!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(X)

Hirdetés