Rövid pórázon az ebtartók

Két héten keresztül szigorúan ellenőrzik a szombathelyi kutyatartókat a rendőrök és a közterület felügyelők. Elsősorban a póráz és szájkosár meglétét kérik számon, de a nem a kutyafuttató területen elengedett négylábúakért is bírságolnak.

Szomorú eset tetézte be a múlt héten a szombathelyi kutya gondokat. Történt ugyanis, hogy az oladi templom melletti füves részen két szabadon engedett kutya széttépett egy harmadikat. Ez, és az amúgy is sok lakossági panasz az ebtartókra, cselekvésre késztette a rendőrséget és a közterület felügyelőket. Két hét kemény ellenőrzés következik, amely során ellenőrizni fogják, hogy a kutyasétáltatók felszedik-e kedvencük után a kutyagumit, illetve, hogy csak és kizárólag kutya futtatón engedik-e szabadon a négylábút.

- Ez még nem minden, hiszen Szombathely állatok tartására vonatkozó rendelete kimondja, hogy a város egész területén csak és kizárólag pórázzal lehet kutyát sétáltatni, valamint egyes fajtáknál a szájkosár felcsatolása is kötelező (lásd lejjebb). Ez alól csak a kutyafuttatók kivételek, ezeket pont ezért hozták létre. Azonban ha valaki a futtatón kívül engedi el a kedvencét az 3.000-től 20.000 forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható. Ismételt elkövetőnél szabálysértési feljelentést lehet tenni, ilyenkor akár 30.000 forintig is terjedhet a büntetés. Ugyan ez a helyzet a kutyapiszok össze nem szedése esetén is – ismertette Dr. Varsányi Péter a közterület felügyelet igazgatója.

Az ellenőrző szervek munkatársai arra kérnek minden kutyát sétáltatni igyekvő gazdit, hogy olyan iratot mindenképpen vigyen magával amivel igazolni tudja magát.

Szájkosárral vezetendő kutyafajták listája:

terrier-fajták, dobermann, dog, komondor, kuvasz, mastino, napoletano, német juhász, skót juhász, jugoszláv farkasölő, óriás schnauzer, afgán agár, orosz agár, boxer, új foundlandi, rottweiler ,valamint a felsorolt fajták egymással és más fajtájú ebbel való keverékei.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet