Kigyulladó kukák a szombathelyi Fő téren

Kiszerelték a hamutartókat a Fő téri hulladékgyűjtőkből, pedig a dohányzást nem tiltották meg.

Egy olvasónk írta levelében, hogy az elmúlt néhány hét alatt háromszor oltotta el az égő kukát Fő téri lakása előtt, de több hasonló esetről is tud. Az ok pedig az, hogy a dohányosok nem oltják el megfelelően a cigarettacsikket, ami aztán lángra lobbantja a hulladéktárolóban lévő papírt, műanyagot.

Kevés a választási lehetőség

Ezek a kukák egyébként úgy készültek, hogy felül egy kivehető és könnyen üríthető hamutartó van rajtuk eredetileg, mint ahogyan az most is látható a Főtér környékén, pld. a Kőszegi és a Király utcában. Ott nincs is ilyen probléma, és a járdán sem nagyon látni eldobott csikket.

Dohányzás a Fő téren
A Főtéren kívül megvannak a hamutartók
Bonyhádi Zoltán

A Főtér területén azonban az év elején eltűntek ezek a hamutartók a kukákról. Így a dohányosnak két választása marad, vagy eldobja a csikket, vagyis szemetel, vagy megpróbálja eloltani azt, és utána a kukába dobja. Ha azonban a csikkben marad egy kis parázs, akkor annak kukagyulladás lesz a következménye.

Megpróbáltuk kideríteni, miért is tűntek el a köztéri hamutartók a Főtérről. Láthatóan célzottan történt a dolog, hiszen csak a Főtérről tűntek el, úgy néz ki, mintha itt nem lenne szükség rájuk.

Nem tiltották meg

Az önkormányzat egyébként gondolkodott már azon, hogy betiltja itt a dohányzást, akkor merült fel először komolyabban az ötlet, amikor a cigarettát kitiltották a város játszótereiről Mától tilos a dohányzás a szombathelyi játszótereken 2010. March 01. 13:39 . De valahol elakadt a dolog, a mai napig nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, vagyis a Főtéren most is szabad dohányozni.

Dohányzás a Fő téren
Hamutartó kiszerelve
Bonyhádi Zoltán

Ezt egyébként Puskás Tivadar polgármester is kijelentette a közgyűlés áprilisi ülésén Gyebrovszki egy ideig nem politizál 2012. April 26. 08:56 , egy kérdésre válaszolva. Horváth Attila szocialista képviselő tette fel a kérdést, mert úgy tudja, hogy a rendőrök arra figyelmeztetik az embereket, hogy itt nem szabad dohányozni. Különösen azokat, akikről látszik, hogy nem szombathelyiek. A polgármester akkor megígérte, hogy utánanéz a dolognak, és beszél a városi rendőrkapitánnyal is.

A Főtéren tehát szabad dohányozni, így megmagyarázhatatlan, miért tűntek el a hamutartók a hulladékgyűjtőkről. A SZOVA Zrt-nek még hétfőn elküldtük kérdésünket e-mailben, választ azóta sem kaptunk. A cég titkárságát is többször kerestük telefonon, nem vették fel a kagylót. Amint lesz rá módunk, a választ megosztjuk olvasóinkkal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Gyebrovszki egy ideig nem politizál

Hosszas viták, alig érthető jogászkodások, és szinte nulla érdemi döntés. Így foglalnánk össze az áprilisi közgyűlést. Gyebrovszkira pedig műtét vár.

Most már mindenki abbahagyta a füstölgést

A dohányosok hamar hozzászoktak, hogy csak a szabadban gyújthatnak rá. A kocsmákból a kávésok maradnak el.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet