Mikor volt szebb a Fő tér? – Régi vita ez már Szombathelyen

Régen minden jobb volt? Nálunk szavazhat is róla.

„Szeretnivaló volt a Fő tér ebben az állapotban és időben.”

„Sokkal szebb volt!”

„Mindegyik szebb volt, mint a mai. Szerintem!”

A fenti mondatok a Szülővárosom Szombathely Facebook-csoport kommentjei között olvashatóak, a régi szombathelyi Fő térről készült képek alatt.

Mutatunk néhány ilyen fotót.

Forrás: Facebook / Szülővárosom Szombathely
Forrás: Facebook / Szülővárosom Szombathely

A fiatalabbak talán nem is tudják, hogy a rendszerváltásig a tér neve Köztársaság tér volt. És egészen a 80-as évek közepéig nyitva volt az autóforgalom előtt.

Ugyanis erre haladt a Szent Márton utca forgalma, a Borostyánkő áruháznál kanyarodott erre és a Savaria téren keresztül vezetett a Fő térre.

Forrás: Facebook / Szülővárosom Szombathely

Sőt, egészen 1974-ig villamos is járt erre.

Forrás: Facebook / Szülővárosom Szombathely

A villamost 1974-ben megszüntették, a 80-as évek közepén pedig kitiltották az autóforgalmat a Fő térről. Addigra elkészült a széles Thököly utca, és a forgalmat arra terelték rá.

A Fő tér most
Mészáros D. Zsolt

A tér a nyugati részén sokáig megőrizte a macskaköves burkolatot, 2006-ban volt egy nagy felújítás, amikor elkészült a tér mostani burkolata, és visszakerült eredeti helyére a Szentháromság-szobor is.

A Fő tér most.
Mészáros D. Zsolt

A Fő tér azóta is viták tárgya, az említett csoportban azért sokan kelnek a jelenlegi állapot védelmére, azzal, hogy a tér most is szép, megőrizte korabeli hangulatát, és legalább nem járnak rajta az autók.

A Fő tér most.
Mészáros D. Zsolt

Mi nem akarunk igazságot tenni a vitában, nem is tudnánk. De arra kérjük olvasóinkat, szavazzanak, véleményüket pedig várjuk kommentben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely