Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Miért bontják a szombathelyi zsinagóga emlékművét? Kiderült az oka

Nemrég arra lettünk figyelmesek, hogy bontási munkák kezdődtek a szombathelyi zsinagógánál. Utánajártunk, hogy mi történik.

Már napok óta bontási munkálatok zajlanak Szombathelyen a zsinagógánál, ezért felkerestük a Szombathelyi Zsidó Hitközséget, hogy megtudjuk, mi is történik. Az alelnök, Sugár Judit elárulta, hogy sajnos nem kímélte az idő az 1946. július 7-én felállított holokauszt-emlékművet: teljesen felázott az alap, emiatt pedig elkezdett dőlni az építmény .

Mészáros D. Zsolt

Ez azt jelenti, hogy teljesen újra kell építeni és ez bizony nem kevés összeget jelent. Közel 8 millió forintba kerül a felújítás, amit a Szombathelyi Zsidó Hitközség nem tudott volna állni. Így hát felkeresték a polgármestert és a képviselő testületet, hogy megkérjék őket, támogassák a felújítást. A városvezetés pedig meg is szavazta a munkálatok finanszírozását, így hamar el tudták kezdeni a munkát.

Mészáros D. Zsolt

És hogy mikor láthatjuk az új köntösbe bújt emlékművet? Sugár Judit ezt is elárulta lapunknak:

Július 7-én lesz a holokauszt-megemlékezés, úgyhogy erre az időpontra 100 százalékig biztos, hogy elkészül.

Munkálatok a Zsinagoganal
Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

A zsinagóga melletti emlékművel egyébként nem éppen kegyes mostanában a sors. Tavaly decemberben ugyanis lefeszítették és ellopták a talapzatáról a menórát , ami az emlékmű állítása, azaz 1946 óta díszelgett a Rákóczi út és Batthyány tér sarkán. Az öntöttvas jelképet sajnos azóta sem találták meg, de áprilisban a budapesti, Hunyadi téri Ohel (Ábrahám Sátra) zsidó hitközség megajándékozta Szombathelyt egy vadonatúj menórával , ami az új emlékmű avatásával együtt, július 7-én kerül méltó helyére.

Új menórát kapott a szombathelyi zsidó hitközség
Szilágyi József (telefonos fotó)

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra