Szombathely is érintett: még több önkormányzattól von el pénzt a kormány szolidaritási hozzájárulásként

Viszont a pénz nem a szegény településekre, hanem az állami költségvetésbe kerül.

Nyíltan beismerte a Pénzügyminisztérium, hogy az önkormányzatoktól beszedett szolidaritási hozzájárulást nem osztják vissza közvetlenül a szegény településeknek, hanem az állami költségvetésbe öntik, írja a Népszava.

A tárca válasza szerint a szolidaritási hozzájárulás a kiemelkedően gazdag önkormányzatoktól származik, akik segítik a rászorulókat, azonban a pénz valójában az államhoz kerül.

2023-ban 724 önkormányzatnak kellett összesen 237 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizetnie, és bár a Pénzügyminisztérium azt állította, hogy csak Budapest nem teljesítette ezt a kötelezettséget, valójában a főváros is befizetett 58 milliárd forintot.

2024-ben 848 önkormányzattól várják a hozzájárulást, ami 310,6 milliárd forint bevételt jelent. Ezt az összeget az állam nem osztja vissza az önkormányzatoknak, hanem azok költségvetési támogatásába kerülnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek