Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nagyon trendi, hogy Szombathelynek már klímapolitikai tanácsnoka is van – de mi a feladata?

Ilyen pozíció eddig nem létezett.

Németh Ákost eddig az LMP politikusaként ismerhettük, indult az országgyűlési választásokon is, és újoncként jutott be a szombathelyi közgyűlésbe. Az október 31-ei közgyűlésen megválasztották a város klímapolitikai tanácsnokának.

új tervek

„Nem vagyunk könnyű helyzetben, mert most kell kialakítani az egész struktúrát. Ráadásul nemcsak klímapolitikai, hanem fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok is vagyok. Eddig ilyen pozíció nem volt” – kezdte Németh Ákos, majd hozzátette, ebből fakad, hogy nem az történik, hogy az apparátus nagyjából már tudja a dolgokat és az új embernek csak át kell vennie a stafétát, hanem az egész struktúrát most kell kialakítani.

Tehát még pontos munkaköri leírása sincs a város új klímapolitikai és fenntartható fejlődéséért felelős tanácsnokának. Ami viszont van, az egy klímavédelmi- és energiastratégia, amit még 2015 áprilisában fogadott el a közgyűlés. Ennek a végrehajtásáért azonban nem nagyon felelt eddig senki. Mint megtudtuk, ez lesz most Németh Ákos egyik feladata.

„Ráadásul most már a 2021-2027 közötti időszakban az uniós források 25 százalékát zöldpolitikára adják. Így például azok a városok, melyeknek nincs egy SECAP, azaz Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv nevezetű dokumentuma, nem is tudnak ezekre a forrásokra pályázni. Szombathelynek nincs ilyen. Az én feladatom az is, hogy ez elkészüljön” – mondja.

Vágvölgyi Bálint

Véleménye szerint kell egy olyan átfogó klímapolitika, illetve zöldpolitika, ami egy hosszabb távú perspektívában képzeli el a várost. Ennek első lépése, hogy fel kell mérni, hol is tart most Szombathely, aztán pedig azt, hogy pontosan hova szeretnénk eljutni, és ehhez milyen pályázati lehetőségek lesznek.

„Ennek egy fontos állomása, hogy ezt a SECAP-dokumentumot elkészítsük. Mert ez egy olyan belépő ebbe a pályázati rendszerbe, amit nem lehet megspórolni, ami nélkül nincs tovább. Nyilván az volna a cél és az én feladatom, hogy ebben az öt évben eljuttassam Szombathelyt odáig, hogy egy zöldebb, fenntarthatóbb várossá váljon” – halljuk.

Régi gondok

Viszont van egy-két már jó ideje tartó probléma is Szombathelyen, amelyek megoldására égető szükség lenne. Ilyen például a Falco gyár esetleges környezetszennyezése és a az egyre fogyó szelektív hulladékszigetek ügye is. Ezek pont úgy hangzanak, mintha klímapolitikai tanácsnoki feladatok lennének.

Németh erre azt mondja, hogy elfogad minden meghívást, és részt vesz a FALCO Zrt. szinte összes fórumán, hogy képviselje a „zöld” nézőpontot és kivegye részét a munkából. Azt szeretné, hogy elégedetté tegyék a várost, az itt lakókat, a munkaadókat és a munkavállalókat is – bár lássuk be, ez kissé lehetetlennek hangzik.

A folyamatosan eltűnő szelektív hulladékszigetekkel kapcsolatban pedig úgy látja, hogy itt az országos, átfogó törvényi szabályozás még képlékeny, várnak a kidolgozásra és az egyeztetésekre. Ám ezalatt az idő alatt sem lazsálnak - mondja -, hiszen folyamatosan vizsgálják a lehetőségeket. A hosszútávú cél pedig az, hogy úgy működjön a város, hogy a lehető legszelektívebben a hasznosítsák újra a lehető legtöbb hulladékot.

Mi kell ehhez?

Ezek alapján sokakban felmerülhet a kérdés, hogy kell-e egy ilyen titulushoz valamiféle végzettség, vagy gyakorlat? Németh válaszából kiderül, hogy nem feltétlenül. Viszont szerinte nem volt alaptalan, hogy őt választották erre a feladatra.

„Az LMP-ből jöttem, ami zászlóshajója a környezet- és klímavédelemnek. A párton keresztül is kapok olyan szakmai támogatást, ami segít. Ez volt az elsődleges szempont. Illetve már a legelső tárgyalásoknál közöltük, hogy számunkra ez a téma fontos, és szeretnénk, ha külön képviselete lenne Szombathelyen, hiszen ez a jövő” – mondta.

Megtudtuk azt is, hogy bár nem összeférhetetlen a tanácsnoki állás más munkával, ő főállásban végzi. „13 évig dolgoztam egy cégnél, de úgy gondoltam, ahhoz, hogy ezt tisztességesen tudjam csinálni, nem fog beleférni az időmbe mindkettő. Ezért jelenleg mással nem foglalkozom” – árulta el.

Kifejezett cél és elvárás tehát még nincs meghatározva Szombathely klímapolitikai és fenntartható fejlődésért felelős tanácsnoka számára. Viszont Németh úgy gondolja, hogy mihelyst összeáll a már említett SECAP-dokumentum, szépen lassan a helyére kerül minden, és pontosan meg tudják már határozni, milyen utat kell majd végigjárni azért, hogy Szombathely egy sokkal zöldebb várossá válhasson.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra