Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vizsgálat a szombathelyi közgyűlés ellen

A Vas megyei kormányhivatal törvényességi vizsgálatot indított a város 2011-es költségvetése kapcsán. Annak egyik pontja ugyanis – állítólag – sérti a képviselők jogállásáról szóló törvényt és az alkotmányt. Molnár Miklós szerint okafogyottá vált az ügy.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szombathelyi MSZP-SZTKE frakció rapid sajtótájékoztatóra hívta össze a sajtót szerda délben, mondván, ők is most szembesültek a helyzettel. Amelynek lényege a város februárban elfogadott költségvetésének Van költségvetése Szombathelynek - Közgyűlés online 2011. February 24. 09:06 egyik pontja. A rendelet szerint az egymilliós képviselői keretet – amelyről az elmúlt években már sok vita is volt – csak az egyéni választókerületben mandátumot szerzett képviselők kapják meg, a listán bejutottak nem.

Nem egyenlőek a képviselők?

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A szocialisták szerint mindez sérti a képviselők jogállásáról szóló törvényt, pontosabban annak azt a pontját, amely a képviselők egyenlőségéről szól. Sőt, négy évvel ezelőtt az egyik megyejogú város közgyűlése ugyanígy döntött, amelynek megváltoztatására az alkotmánybíróság kötelezte később a testületet.

Horváth Attila képviselő a tájékoztatón elmesélte, hogy a februári közgyűlésen Van költségvetése Szombathelynek - Közgyűlés online 2011. February 24. 09:06 Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) kérdezett rá a dologra, Molnár Miklós alpolgármester (Fidesz-Pro Savaria) erre azt válaszolta, hogy törvényes a lépés. Horváth Attila hangsúlyozta, frakciójuk többször nem kapott szót a vitában, hiába jelentkeztek, és ügyrendi hozzászólásaikra sem kaptak lehetőséget. Végül a közgyűlés jobboldali többsége fogadta el ebben a formában a költségvetést.

Gyebrovszki János hozzátette, a városvezetés nem hajlandó az egyeztetésre, csak beszél róla. A bizottsági ülések közvetlenül a testületi ülések előtt vannak, így nincs lehetőség az érdemi vitára. Példaként elmondta, hogy legutóbb a polgármester nem is volt jelen az egyeztetésen, a Fidesz frakcióvezetőjét küldte el, aki viszont azt mondta, kevés az idő, így elmaradt a tényleges megbeszélés.

Nem támadni akarnak...

Gyebrovszki kijelentette, a borotvaélen táncoló, négymilliárdos hitelfelvételről szóló költségvetési rendeletet egyeztetések nélkül fogadta el a közgyűlési többség.

A két képviselő megfogalmazta a megoldási javaslatot is. Eszerint a városvezetésnek elébe kellene mennie a vizsgálatnak, és a következő (március 31-i) közgyűlésen módosítani kell a költségvetési rendeletet. Ha nem így történik, akkor később a kormányhivatal fogja felszólítani erre az önkormányzatot.

Felszólítják a polgármestert arra is, hogy a jövőben olyan emberre bízza a költségvetés összeállítását, aki ért is ehhez. És arra kérik a polgármestert, adjon lehetőséget az egyeztetésre, arra, hogy az MSZP-SZTKE frakció is elmondhassa a véleményt, ne tekintse támadásnak az eltérő véleményeket. A baloldal ugyanis nem támadni, és nem szerepelni akar, mögöttük komoly városvezetési tapasztalat és szellemi műhely áll.

Horváth Attila a végén hozzátette, a kormányhivataltól egy tájékoztatást kaptak a vizsgálat elindításáról, jelenleg az adatgyűjtés folyik. Az szinte biztos, hogy a jövő heti közgyűlésig a kormányhivatal nem hozza meg döntést, ezért is kellene annak elébe menni.


A képviselői keret

Az ún. képviselői keret - nevével ellentétben - nem a képviselő pénze. Csupán egy olyan összeg, amelynek felhasználását a képviselő kezdeményezheti, de a közgyűlés engedélyezi. A pénz csak városi célokra fordítható, általában kisebb javításokra, mondjuk egy buszmegálló, játszótér rendbetételére, javítására használható fel.



Molnár Miklós szerint okafogyottá vált az ügy

Az alpolgármester elmondta, hogy már a közgyűlést követő napon kezdeményezte a rendelet módosítását, hogy ha már ilyen vitát vált ki az ügy, akkor célszerűbb másként megoldani a kérdést. A közgyűlés már a jövő héten tárgyalni fogja a változtatást, melynek lényege, hogy a képviselői keretekre szánt 15 millió forintot áthelyezik egy városfejlesztési alapba. Felhasználására minden képviselő nyújthat be javaslatot, amelyről a városfejlesztési bizottság dönt majd.

Az alpolgármester hangsúlyozta, a képviselői keret mindig is a város pénze volt, de egyesek szerettek ezzel visszaélni, úgy beállítani, mintha ők adták volna ezt az összeget a meghatározott célokra. Így most megszüntetik ezt az anomáliát, egyetlen képviselőnek sem lesz saját kerete.

Molnár Miklós szerint így az egész ügy okafogyottá vált, a mai sajtótájékoztató célja a politikai zavarkeltés volt, ugyanis az ellenzéki képviselők is tudtak a módosító javaslatról.



Botránykeltő szocialisták - A Fidesz-frakció közleménye

A szombathelyi Városháza előtt az MSZP két önkormányzati képviselője ma délelőtt azt nyilatkozta, hogy nem szerepelni akarnak, és nem támadják a városvezetést. Tették ezt a város Fő terén, ahol botrányt keltő, rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak.

Az MSZP nem először támadja a város vezetését, legutóbb a jogi valamint a pénzügyi és gazdasági bizottság összevonása miatt fordultak a szocialisták a Vas Megyei Kormányhivatalhoz. A felvetésükre a választ éppen a minap kapták meg: teljességgel megalapozatlan volt a kérelmük.

A MSZP képviselői csúsztattak akkor is, amikor beszámoltak róla, hogy a kormányhivataltól tájékoztatást kaptak az adatgyűjtésről és a vizsgálat elindításáról, hiszen az önkormányzatok törvényességi felügyeletét ellátó hivatalnál minden beadványt megvizsgálnak, és az ügyek eldöntése előtt természetesen begyűjtik a szükséges információkat is.

A Fidesz-KDNP frakciója megdöbbenve értesült arról, hogy a MSZP rátámadt a szombathelyi önkormányzatra, és visszautasítja a fölösleges, hangulatkeltő, populista nyilatkozatukat.

Szakály Gábor
A szombathelyi közgyűlés FIDESZ-KDNP frakciójának vezetője




Ezt már nem lehet megmagyarázni – Az MSZP – SZTKE frakció sajtóközleménye

Molnár Miklós alpolgármester belezavarodott a hazudozásba.

A vitathatatlan tekintélyű közgazdász azt állítja, hogy a költségvetés elfogadásának másnapján már kezdeményezte a saját maga által alkotott rendelet módosítását. Azt állítja továbbá, hogy erről nekünk is tudomásunk volt.

Teljesen érthetetlennek tartjuk, hogy egy olyan nagyszerű szakember, mint Molnár Miklós, miért mondja csütörtökön a költségvetésre, hogy teljesen jogszerű, ha már másnap saját maga kezdeményezi a módosítását.

Az meg egyenesen vérlázító hazugság, hogy erről a kezdeményezéséről tájékoztatta volna a legnagyobb ellenzéki frakciót. A költségvetés elfogadása óta semmilyen egyeztetés, találkozó nem volt a városvezetés és az ellenzék között, a jövő heti közgyűlés napirendi pontjait pedig nem ismerhetjük még, ugyanis a gyakorlatnak megfelelően péntek délután lesznek olvashatóak a város honlapján. Honnan is értesülhettünk volna az állítólagos módosítási kezdeményezésről? Az Art Cafe-ba sem járunk.

Dr. Horváth Attila önkormányzati képviselő már februárban bizottsági ülésen jelezte, hogy aggályos a rendelkezés, de nem foglalkozott frakciótársunk figyelmeztetésével a fideszes többség. Ennek két oka lehet: egyfelől lehetséges, hogy - mint kiderült megalapozatlanul - bíztak a méltán népszerű közgazdász szakértelmében, másfelől lehetséges, hogy tudták, alkotmánysértő lesz a rendelet, de úgy hitték, ezt is megoldják majd erőből.

Szakály Gábor frakcióvezető sajtóközleményével kapcsolatban pedig megértésünket és sajnálatunkat fejezzük ki - bizonyára nem lehet könnyű egy ilyen ostoba hiba után megvédeni az alpolgármestert. A frakcióvezető megpróbálta. Meghaladta képességét.

Ahhoz, hogy csúsztattunk-e a vizsgálat tényéről és annak várható eredményéről csak két gondolatot fűzünk:

a.. Ha nem lenne megalapozott beadványunk, akkor Molnár Miklós miért kezdeményezte már másnap a költségvetési rendelet módosítását?

b.. A Kormányhivatal tájékoztatásában a következő szerepel: „Kormánymegbízott úrnak címzett, a városi képviselők képviselői keretére vonatkozó beadványával kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a helyi a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 98. § (2) bekezdése a) pontjában biztosított törvényességi ellenőrzési jogkörben eljárva vizsgáljuk Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2011. évi költségvetéséről szóló rendeletének költségvetését. A törvényességi felülvizsgálathoz szükséges iratok megküldése iránt intézkedtünk. A vizsgálat befejezéséig szíves türelmét kérjük.”

Szerintünk egy kis értő olvasással könnyen el lehet dönteni, ki csúsztat.

Szombathely, 2011. március 23.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Van költségvetése Szombathelynek - Közgyűlés online

A szocialisták nem szavaztak, mert nem hallgatták meg őket.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés