Mégis folytatódik a panelprogram Szombathelyen – Vagy mégsem

Újabb egy hetet kell várniuk a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek, hogy megtudjuk, hogyan is kell pályázniuk a panelprogramra. A rendkívüli közgyűlésen a nyár minden rejtett, zsigerekben hordott politikai ellentéte, indulata előjött. Majdnem.

Laza, rövid, szavazgatós közgyűlésre számítottunk, lévén, hogy ez az összeruccanás rendkívülinek minősült, mindössze négy napirendi ponttal. Néhány órával később arra gyanakodtunk, senki sem mondta meg képviselőinknek, hogy a városi tévének most nincs élő közvetítése, maguk között vannak. A nyári szünet alatti kényszerpihenő után – kiéhezvén egy kis verbális gyilkolászásra – beleadtak apait, anyait. Pedig senki sem látta őket, eltekintve a néhány sajtómunkástól és hivatalból jelenlévőtől. Nehéz lesz az ősz…

Gúnyolódás aktuálpolitikailag

De menjünk sorjában. Először Prugberger Emil (Pro Savaria) idézte a sajtóhíreket, miszerint a Markusovszky kórházban újabb leépítéseket terveznek, ami már a szakellátást is veszélyezteti. Gyorsan egyetértett a polgármesterrel abban, hogy tájékoztatást kell kérni a megyei önkormányzattól, mi is ez, hogyan is lesz majd ezek után a szakellátás.

Rendkívüli közgyűlés
Prugberger Emil a szakellátásért aggódik
Mészáros Zsolt

Aztán kiderült, nem megy minden simán, Molnár Miklós (Pro Savaria) kérte, tájékoztassák a közgyűlést az idei év költségvetésének állásáról és a 2010-es gazdálkodás várható alakulásáról. Drámai hangon ecsetelte a város nehéz helyzetét, mondván, a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette az önkormányzat által kiírt közbeszerzési eljárást, amelyen a működési hiány pótlására „Köszönjük, fáradjatok ki a teremből” – Affér a szombathelyi városházán 2009. May 20. 18:14 kerestek hitelezőt. Jött még néhány javaslat, egyszer csak azt vettük észre, a napirendi pontok száma majdnem megháromszorozódott.

Ipkovich György (MSZP) azért megjegyezte, a 2010-es költségvetésről beszélni még jóslásnak tűnik, hiszen nem ismerik a főszámokat, azokat csak egy hét múlva hozza nyilvánosságra a kormány. Németh Kálmán alpolgármester (SZDSZ) el is kezdte a tájékoztatót, ám Marton Zsolt, a Fidesz-frakció vezetője oldalt beszélgetett, lett is ebből polémia. Az alpolgármester kifogásolta, hogy nem figyel rá, Molnár Miklós pedig aktuálpolitikailag gúnyolódott egy kicsit a szabaddemokrata Németh Kálmánon, mondván, nem tudja eldönteni, új egyesület vagy régi párt.

Nem hiszti, alternatíva…

Az alpolgármester aztán igyekezett rendbe rakni a közbeszerzéses történetet. A város ugyanis árukapcsolásos módon írta ki a közbeszerzést, együtt a számlavezetéssel, a folyószámlahitellel és egy 2,3 milliárdos hitellel. A legnagyobb hazai bank ezt a módszert támadta meg a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. De most újra kiírják az eljárást, a hibákat kijavítva, egyébként pedig a város fizetőképes, az idén biztosan nem lesz likviditási gond.

Rendkívüli közgyűlés
A polgármester Molnárra néz
Mészáros Zsolt

Tehát

hiába riogat

a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke, tudnak béreket és minden egyebet fizetni. 2010-re pedig még rengeteg kérdés van nyitva, jelenleg úgy tűnik, a jövő év végére 4 – 4,5 milliárd lesz a város hiánya. Marton Zsolt aztán azt ecsetelte, hogy gyenge a város, még egy bankkal szemben is, elvesztegetett idő, amit a városvezetők pozíciójukban töltenek. Czeglédy erre azzal reagált, hogy a városnak addig jó, amíg Marton nem teszi rá a kezét.

Molnár Miklós ráerősített, szerinte a bankok diktálják a feltételeket, ezt a helyzetet pedig a jelenlegi kormánypártok okozták,

most jött el a pillanat, amikor nincs tovább

– mondta, hozzátéve:

hiszen nem lehet felelőtlenül vezetni a várost

. Utóbbival Ipkovich is egyetértett. Mondván, nem hisztizni kell, hanem alternatívákat kidolgozni.

Ilyenkor szoktam választást nyerni

A polgármester aztán igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba, kijelentette, ez a vita most azért van, mert nemsokára dönteni kell a panelprogramról, és el akarják bizonytalanítani a képviselőket. Horváth Zsolt (Fidesz) ki is jelentette, az önkormányzat jelenlegi hitelfelvételi korlátja 3,5 milliárd, így jövőre lesz egymilliárdnyi hiány, amire nem tudnak hitelt felvenni. Ha ehhez hozzájön még a panelprogram 500 milliója, akkor tényleg finanszírozhatatlan lesz a város.

Rendkívüli közgyűlés
A szocialisták egyeztetnek
Mészáros Zsolt

A polgármester erre azzal vágott vissza, most van olyan időszak, amikor kis önerővel nagy pénzeket lehet a városba hozni, ki kell használni a lehetőségeket. A hiteleket akkor kell visszafizetni, amikor már nem lesznek új pályázatok, nem kell azokhoz önerőt hozzátenni. Marton Zsolt erre sértődött kisgyereknek nevezte, amit – persze – Ipkovich visszautasított. Horváth Zsolt pedig kijelentette, a polgármester nem alkalmas a város vezetésére. Ipkovich erre mosolyogva megjegyezte, ilyen kijelentések után szokott választást nyerni.

Czeglédy Csaba alpolgármester (MSZP) először azt mondta, Molnár Miklós a jobboldali többség létrejötte óta úgy mutatkozik, mint pénzügyi szakember, ennek viszont ellentmond, hogy még tavaly 200 milliós kárt okozott az egyik önkormányzati cégnek, a Távhőnek. Molnár pedig azt, hogy a kijelentésnek következményei lesznek.

Ekkor váratlanul véget ért a parttalannak is csak jóindulatúan nevezhető vita, szavaztak a beszámolóról – pedig nem kellett volna – és nem fogadták el.

Egy vagy kétfordulós pályázatot?

Következett a panelprogram Klímabónusz: kedvezőbb feltételek a panelprogramban 2009. August 18. 16:21 , aminek tárgyalása kitöltötte a következő jó három órát. Nemény András (MSZP) frakciója nevében azt a változatot támogatta, amelyik úgy működik, mint az eddig lezajlott programok. Egyharmad részt fizet a társasházi közösség, egyharmadot az önkormányzat, egyharmadot pedig az állam. A pályázat kétfordulós, először a társasházak pályáznak az önkormányzathoz, majd a város a kormányhoz.

Rendkívüli közgyűlés
Több változat is készült...
Mészáros Zsolt

Marton Zsolt viszont másik verziót mutatott be. Eszerint az önkormányzat nem pályázik, a társasházak közvetlenül az államhoz nyújtják be pályázataikat, mégpedig azzal, hogy vállalják a költségek kétharmadát. Erre kamattámogatott hitelt vesznek fel, a törlesztésnél pedig az önkormányzat kifizeti a törlesztőrészletek felét. Így hat évre elhúzódna a város anyagi támogatása. Később hozzátette, ha szükséges, a társasházak hitelkérelméhez a város nyújtson ingatlanfedezetet.

Követhetetlen vita kezdődött, amit a polgármester azzal szakított meg, hogy tartsanak negyedóra szünetet. Bő félóra múlva kezdődött minden elölről, ekkor Ipkovich újabb tíz perces szünetet kért, azzal, hogy az egyeztetésbe vonják be a társasházak jelen lévő képviselőit. Ők ugyanis közben folyamatosan azt jelezték, a Fidesz által benyújtott változat nem teljesíthető, mert a bankok ilyen feltételekkel nem adnak hitelt.

Klubdélután az ülésteremben

Kávéházzá alakult az ülésterem előtti aula, a képviselők pártállásuk szerinti csoportokban sugdolóztak. Az ülésteremben klubdélután zajlott, Feiszt György (SZDSZ) rock koncerteket nézett és hallgatott laptopján, a fiatalabb fideszesek autóversenyt játszottak, Sági József (Fidesz) pedig pasziánszozott. Ő ezt még később, a szavazáskor sem hagyta abba…

Rendkívüli közgyűlés
Működik a jobboldali többség
Mészáros Zsolt

A bő másfél óra szünet után kiderült, semmi sem változott, pedig a egyik képviselő a folyosón azt mondta, nagy az egyetértés az egyeztetésen. A polgármester az eredeti, kétfordulós változatot tette fel szavazásra, ami nem kapott többséget. Aztán Marton Zsolt javaslatát, ehhez Czeglédy fűzött kiegészítést: ha néhány napon belül kiderül, hogy a bankok így nem adnak hitelt, akkor újabb rendkívüli közgyűlést kell összehívni. Ez már átment a testületen.

A Joskar-Ola Napok támogatása borzolta a kedélyeket később. Gyebrovszki János (MSZP) kifogásolta, hogy a rendezvény – pontosabban a szervező alapítvány – összesen 3,3 milliós támogatást kap az idén, miközben van olyan egyesület, amely százezer forintot kért, nem kapott és most feloszlik. Persze, a háttérben az volt, hogy az alapítványnak éveken át Ágh Péter (Fidesz) volt az elnöke, aki augusztus 10-én erről lemondott.

Véget ért a koncert

A képviselők egy darabig el is vitatkoztak a jogszerűségen. Czeglédy Csaba azt kérte az országgyűlési képviselő Ághtól, a következő ciklusban vizsgálják felül azt a jogszabályt, amely megtiltja, hogy városi képviselő alapítvány vagy egyesület elnöke legyen. Mármint, ha a szervezet önkormányzati támogatást is szeretne. Az alpolgármester később javasolta, hogy a városrészi egyesületek. Alapítványok jövőre ugyanakkora támogatást kapjanak.

Rendkívüli közgyűlés
Ipkovich:
Mészáros Zsolt

Ez nem tetszett sem a jobboldalnak, sem a polgármesternek, Ipkovich kijelentette, a városrészi rendezvények méretben és jellegükben is különböznek egymástól. Pofozták még egy kicsit a témát, amikor Feiszt György közbeszólt:

Szavazzunk!

A röhögés után valaki megjegyezte:

Mi van Gyuri, véget ért a koncert?

Aztán a polgármester sértődött meg, véleményét akarta kifejteni, de már mindenki szavazni akart. Gyimesi József (ESZE) egyenesen ügyrendi felszólalásában javasolta ezt. A támogatás, persze, csont nélkül ment át.

Néhány pluszpénzről döntöttek a végén, annak ellenére, hogy Németh Kálmán kérte, ezt halasszák el a szeptember 24-i ülésre. Persze, ez már csak buli volt, hiszen a sürgős ügyek – mint a székesegyház szobrainak felújítása és a polgármesteri hivatal létszámleépítés miatti kiadásai – átmentek, a többit meg úgyis újra tárgyalják.

A vége felé a polgármester felsóhajtott:

Hogy hiányoztunk mi egymásnak a nyáron!

Mi pedig azért, mert ez csak a bevezető volt….

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Klímabónusz: kedvezőbb feltételek a panelprogramban

Akár 90 százalékos támogatást is kaphatnak a panelprogram pályázói, a lakások rezsiköltsége pedig 30 százalékkal csökkenhet a felújítás után.

„Köszönjük, fáradjatok ki a teremből” – Affér a szombathelyi városházán

Ki akarták küldeni a jobboldali képviselők városházi sajtótájékoztatójukról a megjelent alpolgármestereket. Aztán tájékoztatót tartottak arról, csődben van-e a város.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet