Ha fél órára ki akarsz szakadni a városi zajból, ezekre a padokra ülj ki Szombathelyen!

Szombathelyi chillkalauz, nem csak stopposoknak.

Volt már úgy, hogy a délután hátralévő részét szívesen töltötted volna a természetben egy padon ücsörögve, de arra már nem volt időd vagy energiád, hogy elmenj a parkerdőbe, vagy valamelyik arborétumba?

Ilyenkor jön a gondolat, hogy hiszen van Szombathelyen sok zöld park, ahol lehet pihenni. Ezzel nekem személy szerint az a bajom – és biztos vagyok benne, hogy nem vagyok egyedül ezzel – hogy a fák lombjai talán susognak a fejem felett, de semmit nem hallok belőle a parányi parkot körül vevő város zajától.

Hiába zöld, néha mégis többre vágyik az ember. Nem akar se autókat hallani, se a parkon átrohanó embereket nézegetni, pláne nem szabad padot vadászni. Csak egy percre elfelejteni, hogy a városban van.

Épp az ilyen esetekre gyűjtöttünk össze öt padot Szombathely különböző pontjain, amik egyáltalán nem külvárosi területen találhatók, mégis, az itt eltöltött idő akár úgy is eltelhet, hogy egy percre sem vesszük észre; valójában csak leugrottunk otthonról.

5. Bartók Béla körút – Perintparti sétány

Kiss Tamás

Ez a pad már csak abszurditása miatt is bekerült a válogatásba. Teljesen egyedül áll a semmi közepén, a kilátás pedig – a Perinten kívül – a műjégpálya hátsójára néz.

Kiss Tamás

Aki nem paranoiás, és nem zavarja, hogy a háta mögött gyalogosok és biciklisek közlekednek, annak mégis bátran tudom ajánlani, mert egy köpésre van a stadion környéki háztömböktől, de olyan itt ülni, mintha a természet kellős közepén ülnénk.

4. Mikes Kelemen utcai kutyafuttató

Kiss Tamás

A környék kutyásainak már biztosan nem kell bemutatnom ezt a helyet. A ráomló lombok árnyékában megbújó pad ideális lehet azok számára, akik szeretnének kicsit elmélyedni gondolataikban, de mégsem zavarja őket, ha nem messze tőlük vidám kutyák viháncolnak.

A pad mögött ugyan panel tornyosul, de a szánkódomb látványa könnyedén feledteti velünk a várost. Plusz pont, ha valaki szereti a kutyákat, hogy itt időről időre biztos becsekkol egy szőrös pajti a simogatásért.

3. Emlékműhöz vezető szerpentin

Kiss Tamás

Ezen a padon ülve különös kettősség fogott el. Egyszerre tárul a szemem elé egy forgalmasabb út: végignézhetek a Gagarin úton, mégsem érzem magam a városban.

Kiss Tamás

A szerpentin menti padok tökéletesen távol esnek mindenféle autós forgalomtól, és mivel az Emlékmű sem kifejezetten népszerű látványosság már, a túrázók zöme is el fog kerülni minket.

A hely előnye és hátránya ugyanabból ered. Kiesik a forgalomból, alig használt terület, így nem sok energiát fektetnek a karbantartására. Ez sajnos a pad mellett kicsorduló kukán is látszik.

2. Szőllősi sétány – Négyesi utca, Gyöngyös part

Kiss Tamás

A pad teljesen önmagában áll a Szőllősi sétány és a Négyesi utca sarkát szegélyező kicsiny zöld területen. Habár a kilátás egy épület csupasz falára néz, és erős a külvárosi hangulat, a hátunk mögött csobogó Gyöngyös mindenért kárpótol.

Mivel az apró park bejárata éppen egy zsákutca végére nyílik, autót gyakorlatilag egyáltalán nem hallani. Éppen a forgalomtól való elszigeteltsége miatt maga a parkocska is szép tiszta.

1. Muskátli utca – Vasúti töltés, Perint part

Kiss Tamás

Az ötös lista kakukktojása, ugyanis itt nem egy igazi padot mutatunk be, de funkciójában és elhelyezkedésében mégis ide való. A beton építmény pad jellegét mi sem támaszthatná alá jobban, mint az, hogy mikor ide értünk, két jóvágású öregúr láblóbálva ücsörgött rajta.

Kiss Tamás

Azért ez a placc a személyes kedvencem, mert a Muskátli és a Kodály Zoltán utca közt félúton, mindössze 100 méterre a lakott területektől egy erdő közepén folyó patak partján találja magát az ember. A „padon” ülve a kilátás ráadásul egy öreg, rozsdás vasúti hídra néz, ami tovább növeli a vadregényes hangulatot.

Ha neked is van kedvenc padod, ahol szeretsz kiszakadni a városi nyüzsgésből, küldj róla egy fotót, hogy tovább bővíthessük a repertoárt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely