Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathelyre jön a magyar mászósport elitje

Már egy hete dolgoznak a pályákon.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Január 25-én szombaton nagy napra ébredhetnek a szombathelyi falmászók. Délelőtt kilenc órakor ugyanis kezdetét veszi az idei év első nehézségi falmászó kupafordulója Szombathelyen, melyet a Mászóka SE szervezett a Magyar Hegy-és Sportmászó Szövetséggel együttműködve.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A verseny kapcsán felkerestük a Mászóka SE elnökét, Rózsa Marcellt, aki az előkészületekkel volt elfoglalva, éppen az utakat építették, de szakított ránk néhány percet. Elárulta, hogy múlt szombaton álltak neki a munkálatoknak, ugyanis az előkészületek egy ilyen kaliberű versenynél majdnem egy hetet vesznek igénybe.

Ilyenkor ugyanis minden fogást le kell venniük és le kell mosniuk, ráadásul nem csak új utakat, hanem új pályákat is építenek. Ráadásul nem csak fizikai munkával jár egy verseny megszervezése, hanem rengeteg háttérmunkákkal is, mint például a díjak beszerzésével.

„Meg van határozva, hogy milyen kategóriának milyen nehézségű utakat kell építeni. Most ezeket a pályákat és utakat építjük, ami kissé nehézkes, mivel hiába nagyok viszonylag a terem méretei, nyilván a nyomába se ér egy külföldi teremnek. Úgy kell megépítenünk az utakat, hogy elférjenek egymás mellett és a megfelelő nehézséget is létrehozzuk, hiszen indulnak 6-7 évesek és felnőttek is” – árulta el Marcell.

Érdekesség:

A világ minden részén, így Magyarországon is a falmászás versenysporttá nőtte ki magát. Nemzeti kupákat, bajnokságokat, valamint nemzetközi versenyeket is rendeznek, többek között világbajnokságot is. A 2020-as olimpián, Tokióban bemutatkozó sportágként lesz az olimpiai program része a falmászás, avagy hivatalos nevén: sportmászás. Az ötkarikás játékokon mind a három szakág, a nehézségi, a gyorsasági és a boulder (azaz a biztosítás nélküli, kis magasságú, vízszintes) mászás helyet kap, igaz, nem külön-külön értékelik az egyes szakágban elért eredményeket, hanem összesítésben.

Wikipedia

Facebook/Mászóka - Falmászás Szombathely

Tehát ez a hétvégi verseny Szombathelyen a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség egyik kupafordulója lesz. Ezek a kupafordulók adják meg az év végén, hogy ki lesz a magyar bajnok a mászásban. Ez viszont még nem azt jelenti, hogy el is dől, hogy ki képviselheti majd Magyarországot az olimpián, hiszen ez egy sokkal összetettebb folyamat. A kvalifikációhoz külföldi versenyeken, Európa kupán és világbajnokságokon is részt kell venni. A mostani olimpiára már nagy valószínűséggel meg is vannak az esélyesek, a következő pedig még a távoli jövő zenéje.

„Bíztató a jövő, hiszen nemrég egy magyar srác ifi Európa-bajnok lett, ez pedig egy elég nagy siker a magyar mászósportban. De ez nyilván egy hosszú folyamat, azon vagyunk mi is és a szövetség is, hogy népszerűsítsük ezt a sportot és legyen sok komoly versenyzőnk, mert a legtöbben jelenleg csak hobbimászók. Nagyon komoly hátteret igényel ez az egész sport, szóval ez egy nagy küzdelem most, hiszen van egy-két jó versenyzőnk, de nyilván kell egy tömegbázis” – mondta Marcell.

Megtudtuk azt is, hogy nagyjából 10-15 olyan tagja van most a szombathelyi csapatnak, akik komolyan foglalkoznak a falmászással. A mostani versenyen körülbelül 7 gyerkőc indul majd, a felnőttek többségének viszont ezt most ki kell hagynia, mivel ők építik a pályákat és az utakat.

Fontos, hogy van előzetes és helyszíni jelentkezés is. Marcell elárulta, hogy csütörtök estig több mint 80-an jelentkeztek már, ez pedig jóval több, mint tavaly az összes versenyző együttvéve. Az egész ország területéről jönnek egyébként, hogy versenybe szálljanak, vannak akik egészen Miskolcról vagy Szegedről jönnek Szombathelyig.

„Próbálunk odafigyelni mindenre. Azon kívül, hogy jók legyenek az utak, kis meglepetésekkel, ajándékokkal és tombolával is készülünk. Szeretnénk, ha mindenki jól érezné magát, akár nyer, akár nem. De az elsődleges természetesen az utak minősége, különösen a döntős utaknál nagyon lényeges, hogy jól el legyenek találva a fokozatok. Nemrég érkezett meg a szövetség révén a segítségünk, aki már régóta foglalkozik azzal is a gyerekek edzése mellett, hogy utakat és pályákat épít” – osztotta meg lapunkkal.

A szombati versenyen délelőtt a gyerekeké lesz a pálya, délután pedig a felnőtteké. A mini, a gyerek és a serdülő korosztálnak hat darab utat kell végigmászniuk, az ifi B, ifi A, junior, senior és nyílt korosztálynak pedig tízet, viszont a felnőtt kategóriáknál van döntő is.

Érdekesség, hogy a selejtezős utakon végignézhetik egymást a versenyzők mászás közben, a döntős utakon viszont nem láthatják a vetélytársakat. A gyerekeknél tehát a selejtezőkből kerül ki a győztes, a felnőtteknél pedig a döntőből.


További részletek a versenyről a Facebook-eseménynél:

Mászóka Magyar Kupa

Sports event in Szombathely, Hungary by Mászóka - Falmászás Szombathely on Saturday, January 25 2020

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sport

Hirdetés