Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szombathely.hu átcsapott Puskás Tivadar Facebook-oldalába

Szinte csak a polgármester és esetenként Hende Csaba szerepléseiről szól a közpénzből működtetett városi honlap. Szemléztük.

Nem érzitek úgy, mintha Puskás Tivadart egy pindurkát túlszerepeltetnék a városi honlapon?

- tette fel a kérdést Józing Antal blogjában augusztus közepén . A szombathely.hu híreinek kiegyensúlyozottnak és informatívnak kellene lennie, de a blog felvetése alapján tényleg az olvasható ki, hogy Szombathelyen nem történik sok minden, ha viszont igen, azon beszédet mond vagy részt vesz a város első embere, aki dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere - mindig ilyen szép hosszan kiírva.

Úgy döntöttünk, megvárjuk augusztus végét és akkor szemlézzük a városi honlapot. Mármint a hírportálját. Visszafelé nem haladunk, csak az augusztusi híreket összesítjük. A hónap végéig a logika nem változott, Puskás volt az arca a lakótelepi fesztiváltól kezdve a legszebb kerten át a karneváli felvonulásnak is.

Puskás Tivadarral vagy Hende Csabával mindent lehet ábrázolni

A közpénzből üzemeltetett városi honlapon a szombathely.hu-n, 2016 augusztusában 42 hír került be az önkormányzati hírek rovatba. Ebből:

 • 38 címlapképen szerepel Puskás Tivadar
 • 10 címlapképen szerepel Hende Csaba
 • 1 címlapképen (Puskás mellett nem kiemelten) szerepel két nem fideszes képviselő is
 • Oké, tudjuk jól, hogy más is történik a városban, nem csak azok, amiken a fent említett két képviselő részt vesz, ennek ellenére megnéztük miről szóltak ezek a hírek. A legtöbb esetben szerepel a hírben a ki, mikor, mit és hol kérdéseinkre válasz. Persze van, hogy csak annyit tudunk meg, hogy sajtótájékoztatót tartott, azt már nem, hogy mit mondott. Kedvenceinket összegyűjtöttük:

  Azok annyira nem is fontosak, akiknek épül a stadion

  Ellőttünk a leadkép, amin Puskás Tivadar és Hende Csaba látható . Ott egy esemény, amelyre meghívtak a Haladás futsal szakosztályából játékost, kézilabdást, a nagy csapatból több játékost és még Illés Bélát is (és még sok mást).

  szombathely.hu

  Az imént felsorolt sportemberek aktívan részt vettek az eseményen, a betonelem rögzítésénél. A hír őket nem említi, a "legfontosabb" tényeket viszont igen:

  A sajtóeseményen beszédet mondott dr. Hende Csaba Szombathely, országgyűlési képviselője és dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. A rendezvényen jelen volt Illés Károly alpolgármester és Kántás Zoltán önkormányzati képviselő.

  Dübörögnek az információk, igaz a polgár nem tudja mi közünk az olimpiához

  Augusztus elsején megtudhattuk ebből a hírből , hogy

  dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Horváth Vilmos, a Magyar Olimpia Bizottság tagja sajtótájékoztatót tartott abból az alkalomból, hogy a héten elkezdődik a riói olimpia.

  szombathely.hu

  Több információra nincs is szükségünk. Köszönjük!

  Fontos részletek!

  Horvát óvoda kezdte meg működését címmel jelent meg egy hír, fontos volt a végén megemlíteni külön, hogy (a hír alapján bár szerepet nem vállalt, de:

  Az eseményen jelen volt dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő.

  szombathely.hu

  Ettől most sokkal jobban alszom

  Nem tudjuk meg, hogy mi az a Summer School, de azt igen, hogy köszöntő volt .
  szombathely.hu

  A polgármester karneválozott is

  Két karneváli hírnél nem szerepel Puskás, az egyik a forgatagról készült fotógalériát , a másik a tüzes játékok képeit mutatja be . Meg is lepődtünk, hogy van hír Tivadar nélkül. Egyébként a képeket érdemes végignézni.

  Minden egyéb karneváli hírnél természetesen Puskás szerepel az ajánlóképen, pedig a felvonulásról készített képanyagban (134 fotó) van elég sok figyelemfelkeltőbb is.

  szombathely.hu

  Ezért Észak-Koreában fejek hullanának

  Sajtós szemmel teljesen érthető választás leadképnek a Szent István ünnepéről szóló hírhez a két kislány szalagos kenyérrel. A képek közt láthatjuk, hogy Puskás Tivadar nem csak ott volt, de kezet is fogott, kenyeret szelt, és hasonlókat tett. Nem is értjük, miért nem került címlapra a vezető. Ezért Észak-Koreában fejek hullanának. A szöveg természetesen ismét csak egyoldalú a felsorolást tekintve.

  szombathely.hu

  Az önkormányzat honlapja nem Puskás Tivadar facebook-oldala

  Ezek alapján komolyan azt hihetjük, hogy az önkormányzati hírek rovat arra szolgál, hogy beszámoljanak merre mondott köszöntőt a polgármester és hol volt ott Hende, vagy más képviselők. Ennek függvényében persze hiányoljuk a többi képviselő követését és nem csak az ellenzék oldaláról. Közpénzből működik, elvárható hogy egy hírnek egy pici hírértéke, tájékoztató jellege is legyen, sok fotó rendelkezésre áll, a szerkesztő mégis egy logika alapján emeli ki a leadképeket. Nem kell hírportálnak lennie, de ennyire szemellenzős oldalnak sem szabadna lennie. Arról nem is beszélve, hogy ennek az oldalnak kötelessége lenne a város polgárait tájékoztatni a fontosabb ügyekről. Amik közül most csak más menüpontokban, hosszas kutatás és a kacifántos hivatali nyelven találhatunk anyagokat.

  szombathely.hu

  Nyilvánvaló, hogy ha sokat mutatják valakinek az arcát, akkor az beül a tudatunkba (mint a kék plakátok), de az már-már kampányra is utalhatna híradás helyett, azt pedig közpénzből íly módon nem illene, de ebbe most ne menjünk bele. A mi kedves bácsink, városunk vezetője ilyet csak nem engedne meg. Azért illene odafigyelni arra, hogy a közpénzből működtetett városi honlap ne csapjon át Puskás Tivadar facebook-oldalához hasonlatos "itt jártam" jellegű önreklámba.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra