Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megújult Szombathely weboldala, vagy inkább csak beérte a középmezőnyt?

A beharangozott új alkalmazások alapkövetelménynek számítanak egy normálisabb portálon. Persze örülünk, hogy lépést tartanak a korral.

Persze, a dolog lényege, hogy gyorsabban és könnyebben menjen az elektronikus ügyintézés, de azért a dizájn és a tartalom sem elhanyagolható, erről keretes írásunkban olvashatnak bővebben. A honlapot bemutató délelőtti sajtótájékoztatón is inkább a használhatóságról esett szó.

20 ezer oldalnyi kontent

Puskás Tivadar polgármester egy kis visszatekintéssel kezdte, előrebocsátva, hogy a honlap frissítését a városháza informatikai irodája, valamint egy, régóta az önkormányzatnak dolgozó külsős cég végezte. A szombathely.hu 1997-ben indult el, két-három évente esett át ráncfelvarráson.

Az első komolyabb módosítás 2005-2006-ban történt, amikor elindult az elektronikus közigazgatási rendszer, vagyis az e-ügyintézés. Ekkor már nem csak Szombathely, hanem a kistérség további 39 településének adatait, rendszereit tartalmazta az oldal.

A polgármester szerint most van az igazi nagy változás, új formátumban és új tartalommal jelentkezik a portál. Mindezt például a felhasználóbarát rendszer jelenti, vagyis, hogy komolyabb informatikai tudás nélkül is használható az oldal. Ahová 450 külső adatközlő szolgáltat információkat, így a tartalom ma már 20 ezer oldalt tesz ki.

Stratégiai ágazat…

Kiemelte a turisztikai szolgáltatásokat, hiszen ez a város egyik frekventált ágazata, és a potenciális turisták először itt keresnek információkat a városról. A portált látássérültek is használhatják, bár zárójelben jegyezzük meg, ez így volt már korábban is.

-

Lazáry Viktor alpolgármester a város jó informatikai hírnevét emelte ki. Hiszen az oldal többször is díjat nyert Szombathely a digitális nagyhatalom? 2010. December 08. 19:40 , az itteni informatikai rendszert mindenütt példaként említik. A tavaly hivatalba lépett városvezetés első stratégiai koncepciója is ide kapcsolódik, amely több célt is megfogalmaz.

Így a kormányablakok és a helyi ügyintézők közti kapcsolatot, az országos standard előírásoknak való megfelelést, a fejlesztések realizálását, az egyablakos ügyintézés megvalósítását. Lazáry kijelentette, olyan helyzet állt elő, hogy Szombathely segíti a kormányt ezen a téren. Ennek igazolásául Nagy Tibor aljegyző elmondta, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetségének informatikai bizottságában Puskás Tivadar az elnök, Lazáry Viktor alpolgármester az alelnök, és Keringer Zsolt, a városháza informatikai irodavezetője a titkár.

Szűkebbre szabott hírrovat

Lazáry még hozzátette, hogy őszre befejeződik 24 önkormányzati intézmény informatikai felújítása, új gépeket, rendszert, digitális táblákat kapnak.

Keringer Zsolt aztán részleteiben is bemutatta az új honlapot. Itt most csak annyit jegyzünk meg, hogy kiemelte az intézmények számára létrehozott feltöltő felületet, ahol rendezvénytervező működik, és az oldalon címszavakra is lehet már keresni. De ahogy a bevezetőben említettük, ez mára már alapkövetelmény.

És még egy észrevételünket osztjuk meg: a Hírek címszó alatt jó ideje csak a városi televízió és a szombathelyi kereskedelmi rádió hírei olvashatóak. Korábban jóval több helyről szemléztek a szerkesztők, így a hírrovat is színesebb volt.

Egyszerűségben és turizmusközpontúságban az erő

A szombathely.hu fejlesztői kétségkívül biztos kézzel nyúltak a tutiba, és a trendeknek megfelelően az egyszerűségre, átláthatóságra, letisztultságra törekedtek: sokat elárul, hogy már a nyitóoldalon is csak kétszer kell végighúznunk ujjbegyünket az egér görgőjén, és máris a lap alján vagyunk. Kényelmes és egyúttal memóriakímélő erény. A nyitóoldal egyébként kellőképp levegős, nem tolulnak egymásra az információk, igaz, a keresőmező központi elhelyezése talán nem volt a legjobb ötlet, bátran lehetett volna itt indítani a hírekkel.

Pikk-pakk kiigazodhatunk a menürendszerben is: a fejléc alatt öt témába sikerült összegyűjteni minden lényegi információt, és ezekre - Turizmus, Programok, Gazdaság, Intézmények, e-Önkormányzat - rámozogva ráadásul korrekt kis lista gördül le elénk. Minél kevesebb karttintás, annál nagyobb élvezet, ugye.

A baloldali, függőleges oszlopmenü a városvezetés alakjaival nyitja a sort. Úgy látszik, a politikusi egó itt azért egy kicsit kitombolta magát, mert azt kevésbé hisszük, hogy Szombathely polgára mindenekelőtt a tisztségviselők programjaira volna kíváncsi, főleg ilyen politikából kiábrándult időkben (fogadni mernénk, hogy ebbéli feltételezésünket a kattintások száma is igazolná). Ami alatta jön, az viszont dícséretet érdemel, hiszen az ideérkezőknek szól: a már korábbi Turizmus menü elemei köszönnek itt vissza, nagyon helyesen, én is elsősorban ilyesmiket szeretnék látni, ha egy engem érdeklő település oldalára ellátogatok: vagyis azt, hogy hol ehetek egy jót, hol érdemes megszállnom, vagy mit nézzek meg a környéken.

Remek ötlet Szombathely kicsit közelebb hozása az érdeklődőkhöz a videórovat által, illetve a programok és a térkép centrális elhelyezése, igaz, utóbbi esetén a turisztikai és a várostérkép sem nyílt meg előttünk.

-

Webkettesíteni, azt lehetett volna jobban is

Szombathely címerére, de akár webkettes trendkövető hozzállásra utalhat a honlap kék-központúsága is, hiszen a jelentősebb social media cuccok is ebben a színben pompáznak - ám talán ennél is jobb lett volna lekövetni a 21. századot, ha Facebook-oldalon túl létrehoztak volna egy Twitter profilt is, amin folyamatosan, és a hivatali nyelvet elhagyva játékosabb, fiatalosabb formában közölhettek volna ezt-azt a városlakókkal (például: "üdv, ma reggelt kikupáltuk a Gayer parkot, nézzétek meg, új virágok is pompáznak").

De lehetett volna használni a Flickr-t és a YouTube-ot is, ahogy azt mondjuk a brit királyi család is tette , főleg mert ezek a vizuális platformok sokkal vonzóbbak is, mint egy viszonylag statikus honlap. És még a fejlesztésükkel sem kell törődni, csak kellő mennyiségű kép és videó feltöltésével - akár maga Puskás Tivadar is rögzíthetné kedvenc Savaria Karneválos pillanatait, amik ide felkerülhetnének, vagy Szakály Gábor is felvehetné mobillal, hogyan nem lépi át éppen motorjával a sebességhatárt.

Összességében sikerült utolérni a trendeket, noha kevés plusz ráfordítással még ennél is jobban lehetett volna haladni a korral - persze ez nyilván további költségvetési pénzek kérdése. A lényeg, hogy az új, szimpla, komfortos oldallal még olyanokat is magunk mögé utasítottunk, mint Budapest vagy Pécs .

(UA)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Szombathely a digitális nagyhatalom?

A szombathely.hu lett kategóriájában 2010. legjobb honlapja. Elismerték az új ügyfélszolgálati rendszert, és helyi szakemberek segíthetnek majd a kormányzati rendszer fejlesztésében is.

Szombathely honlapja a legjobb száz között

Sőt, ötéves összesítésben a negyedik helyen végzett a szombathely.hu. A dicsőség múlandó, erősítenek a versenytársak. A TÁRKI felméréséből szemezgettünk.

Teszteltük a megújult szombathely.hu-t

Pénteken este, az aktív rendszerek – például az okmányiroda - zárását követően indult be az ismét megújult szombathely.hu önkormányzati portál. Nem csak a dizájn változott, de a tartalom is jelentősen kibővült. Teszteltük.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra