Továbbra is szélmalomharc folyik a parkerdei szeméttel szemben

A civilek összeszednék a hulladékot, de egyelőre nincs aki elszállítsa.

Olvasónk keresett meg minket, hogy szemetes a szombathelyi Parkerdő környéke. Illegálisan lerakott szemétszigetek, zsákokba gyűjtött, ám elszállításra váró hulladék és szétszórt üdítős palackok tarkítják a 2013-ban felújított szabadidő-területet. Olvasónk abban kért segítséget, hogy ha ők, néhány jóérzésű társukkal közösen vállalnák, hogy összegyűjtik a hulladékot, akkor az elszállításban segédkezzen nekik valaki.

Ez az összegyűjtött szemét már csak a szállításra vár
Garai Antal Atom

A területet a Szombathelyi Erdészeti Zrt. üzemelteti, a hulladék elszállítására azonban a Szomhull-al (A Szova hulladékgazdálkodási leányvállalata) kötöttek szerződést.

Igazán készséges ügyintézésbe botlottunk, amikor felkerestük a problémával a Szombathelyi Erdészeti Zrt-t. Varga Péter, csoportvezető arról tájékoztatott minket, hogy évente többször is szerveznek kampányszerű szemétszedést, amivel megpróbálják tisztán tartani a területet, ám az a szomorú tapasztalat, hogy rövid időn belül megint telehordják hulladékkal a környéket. Havonta egyébként közel 40 ezer forintjába kerül az erdészetnek a hulladék kezelése.

Azt is jeleztük, hogy a szalonnasütő környékén ismét hegyekben áll a hulladék. A csoportvezető azonban megnyugtatott, hogy ez már az általuk összegyűjtött zsákos szemét, amit a jövő hét elején, saját erőből fognak elszállítani.

Az igazi problémát egyébként az okozza, hogy a város megunta fizetni a parkerdei szemét elhordását. Korábban ugyanis a buszfordulónál volt letéve egy konténer, direkt azért, hogy a kirándulók, de még a környékbeli kiskert tulajdonosok is el tudják helyezni a hulladékot. A kiskertek területe ugyanis nem számít lakott területnek, így a SZOVA innen nem szállít szervezetten hulladékot.

A szombathelyi önkormányzatnak nagyjából 16 millió forintos éves költsége volt a konténer folyamatos ürítésével. Amiben a háztartási hulladékon túl jórészt építési törmeléket helyeztek el. A SZOVA munkatársának beszámolója szerint volt olyan eset, hogy rendőrt kellett hívniuk, ugyanis kisteherautóról lapátolták át a sittet a konténerbe. A város pont ezt a szélmalomharcot unta meg, és szüntette meg a szemétlerakási lehetőséget. Most azonban annyi változott, hogy az építési hulladék, az autógumi vagy éppen a használt mosógép nem a konténerben, hanem az erdőben, a fák között landol.

Konténer nincs, így a fák között landol a szemét
Garai Antal Atom

A SZOVA most csak azt a hulladékgyűjtő edényt üríti ki, amely a buszmegállóban van felszerelve. Ezen kívül pedig marad az az évenkénti 5-6 alkalom, amikor az Erdészeti Zrt. megrendeli a szemét elszállítását.

Egyébként hiába tolmácsoltuk olvasónk problémáját, miszerint ők összegyűjtenék a szemetet, ha valaki elszállítaná, az Erdészet azt mondta, hogy a tervezett hulladékgyűjtéseken és szállításokon kívül, keret híján, nem szándékoznak újabbakat beiktatni. A SZOVÁ-nál pedig azt a választ kaptuk, hogy ők

nem jótékonysági intézmény

, egyébként is a várossal kellene egyezkednie a kezdeményezőnek. Ha az önkormányzat állja a szállítás költségeit, akkor ők már mennek is. Próbáltuk az önkormányzatnál elérni a kommunális és környezetvédelmi iroda vezetőjét, Kalmár Ervint. Ám a titkárnője inkább az önkormányzat sajtósához irányított tovább.

Elküldtük kérdéseinket, most várjuk a választ.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet