Egy több mint 130 éves szombathelyi platán is versenybe száll az Év fája címért

Idén 38 fát neveztek az ország különböző pontjairól, a zsűri pedig a Pelikán parkban található fát is beválasztotta a legjobb 10 közé.

A héten hirdették ki a 2020-as Év Fája verseny 10 döntősét, köztük egy szombathelyi fával is. Idén összesen 38 fát neveztek az Ökotárs Alapítvány versenyére az ország különböző pontjairól, a zsűri pedig most ezek közül választotta ki azt a 10-et, melyek közül közönségszavazással kerül ki majd a győztes fa, mely februárban indulhat az Európai Év Fája versenyen is.

„Az vetélkedő keretében nem a legnagyobb, legszebb vagy legöregebb fát kerestük, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban” – írják a hivatalos oldalon.

Kiss Tamás

Szombathelyről egy különleges platánt nevezett egy hölgy, aki Debrecenből érkezett Szombathelyre még 2019 nyarán a Savaria Karnevál miatt. A nevezéshez szükséges kis személyes történetből kiderül, hogy unokahúga szombathelyi, nagybátyja Svédországból, húga pedig Budapestről csatlakozott hozzájuk.

„A karneválra menet sétáltunk a Gyöngyös partján. Egyszer csak megláttuk ezt a hatalmas, csodálatos fát. Mindannyian szinte gyerekké válva boldogan élveztük a fa társaságát, játszottunk, kacagtunk. Egyszerűen nem tudtunk továbbmenni, annyira lenyűgözött bennünket. Rögtön el is határoztuk, hogy mindenképp jelöljük. Reméljük, találunk másokat is, akik támogatják ezt a nevezést” – írta.

Kiss Tamás

Bár azt meg kell jegyeznünk, hogy a hivatalos oldalon szereplő adatok közül bizonyul minden helyesnek. A fotók láttán már mi is rájöttünk itt a szerkesztőségben, hogy a platán bizony nem a Múzeum-parkban van, hanem a Pelikán parkban. Ezt pedig a Szompark ügyvezető igazgatója, Kiss Dávid is megerősítette, amikor felkerestük néhány plusz információ kapcsán.

Kiss Tamás

„A nevezett fa közönséges platán (Platanus acerifolia), más néven juharlevelű platán vagy egyszerűen platán. Az elhelyezkedése hibásan van meghatározva, ahogyan a kora is. A fa a Pelikán parkban található. Koráról nincs pontos információ. A parkot 1887-ben kezdték építeni, feltehetően ez a fa már előtte is itt állt, mert szervesen a vízfolyás mentén telepített növényzethez tartozik. Tehát a kora 130 évnél idősebb” – árulta el Kiss.

Év fája a Pelikán parkban
Még több képért kattints!
Kiss Tamás

A szavazás július 1-jén kezdődött az evfaja.okotars.hu oldalon és egészen október 1-ig tart majd. Akárcsak az előző években, úgy idén is titkosítják az eredményeket az utolsó egy hétben, hogy izgalmasabb legyen a verseny hajrája. A tervek szerint az eredményhirdetést valamikor október közepén tartják majd meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely