Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

El kell vinniük a kukásoknak a konténerek tetejére pakolt szemetet?

Elszabadultak az indulatok egy Szombathelyen készült videó miatt.

Rendesen felborzolta a kedélyeket az a Facebookra feltöltött videó, melyen két kukás látható, amint üríti a konténereket a szombathelyi Váci Mihály utcában. Ez pedig így is van jól. Csakhogy a munkások lepakolták teletömött tárolók tetejéről azokat a zsákokat, amik miatt már le sem lehetett őket csukni. Aztán a földre került zsákokat ott is hagyták az út mellett.

Pillanatképek a videóból.
olvasó

A videót később adatvédelmi okokból törölte a készítője, ugyanis megfenyegették, de sokan ennek ellenére is átvették. A kommentekben pedig elszabadultak az indulatok, főleg a kukásokat szidták. De az eredeti videóhoz hozzászólt Horváth Soma, Szombathely városüzemeltetésért felelős alpolgármestere is, azt ígérte, intézkedik. És valóban, a környéken élők látták, amint néhány órán belül ismét megjelentek a kukások és elvitték az otthagyott zsákokat.

Ki dönti el?

Sajnos azonban nyilvánvalóan nem egyedi esetről van szó. Olvasóink szerint Szombathelyen a legnagyobb gondok a Váci és a Bem József utca környékén vannak, errefelé gyakran csordulnak túl a kukák – ám sok más helyen is küzdenek még ezzel a gonddal. A kérdés az, mi ilyen estben a szabály, amelyet a kukásoknak követniük kell?

Megkerestük hát az ügy kapcsán a Szombathelyi Városgazdálkodási és Vagyonhasznosító Zrt.-t (SZOVA) és a Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Kft.-t (SZOMHULL). A SZOVA még nem válaszolt kérdéseinkre, a SZOMHULL ügyvezetője, Taoufik Roland viszont igen, mint írta:

„A szóban forgó videóban alvállalkozónk a Szova Nonprofit Zrt. dolgozói láthatóak, nem tisztem tehát az általuk lefolytatott eljárás minősítése. Ugyanakkor fel szeretném hívni a figyelmet arra a tényezőre, hogy a lakossággal kötött hulladékszállítási szerződés minden esetben tartalmazza a hulladéktartó edény űrméretét, a szolgáltatás ezen szerződésbe foglalt űrméretre, és az ehhez kapcsolódó ürítési gyakoriságra korlátozódik. Amennyiben idővel a szerződésbe foglalt űrméret kicsinek, vagy az ürítési gyakoriság kevésnek bizonyul, úgy minden esetben lehetőség van szerződésmódosításra.”

Nem olyan egyszerű ez, mint amilyennek tűnik

A videót látva persze jogosnak tűnhet a felháborodás, hiszen az a dolguk a kukásoknak, hogy elvigyék a szemetet, nem? Csakhogy a történet ennél összetettebb, ahogy azt a SZOMHULL ügyvezetője is említette. Ha kicsi a kuka a szemétnek, lehet nagyobbat, vagy sűrűbb ürítést kérni.

Itt van azonban egy másik probléma. Az ügy kapcsán többen is megkerestek bennünket, ugyanis a Váci Mihály utcában és a környéken élők régóta panaszkodnak arra, hogy más utcákból is odahordják az ő kukáikhoz a szemetet.

Jelentették is a dolgot a társasházkezelőnek, s bár a konténerekre közben lakat került, igazából nem változott semmi. Még most is jönnek folyamatosan az ismeretlen autók és ugyanúgy itt szórják ki a szemetüket. Mivel azonban nem tudják a konténerbe tenni, bedobják a fák, bokrok alá vagy a kuka mellé rakják a zsákokat.

A vita kirobbantója, vagyis a videó készítője elmondta, hogy ő is tisztában van azzal, hogy sok lakó rendetlen, de ha vannak is jó néhányan, akik szeretnének ez ellen tenni, nem jutnak semmire. Hiába fordulnak ugyanis a társasházkezelőhöz, nem történik semmmi érdemleges. Ő úgy tudja, a szomszédból is többször jelezték már a konténerekkel kapcsolatos gondokat, ám csak annyi történt, hogy kitettek a lépcsőházakba egy közleményt, amely szerint megbüntetik a lépcsőházat, ha a kuka mellé teszik a szemetet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra