A szombathelyi színház művészei, munkatársai is kiálltak a színházak szabadsága mellett

A demonstráción megállásra szólították fel a legújabb hatalmi törekvéseket.

Miután Budapesten véget ért a művészet szabadsága, a színházak központosítása elleni tüntetés Videó: A szabad színházakért és a független kultúráért tüntetnek Budapesten 2019. December 09. 18:53 , a szombathelyi Weöres Sándor színházban is demonstráció kezdődött este.

Tüntetés a szabad színházért a WSZ-ben
A képekre kattintva galéria nyílik
Mészáros D. Zsolt

Mintegy száz színész, munkatárs és szimpatizáns gyűlt össze a nagyteremben, a többség "Most volt elég, itt az állj!" feliratú pólóban. Alberti Zsófi színművész felolvasta a kultúra függetlenségéért, a szabad színházi működés ellehetetlenítése ellen írott petíciót, majd a demonstrálók feltartott kézzel mutatták, hogy elég volt, állj.

Tüntetés a szabad színházért a WSZ-ben
Mészáros D. Zsolt

December 5-án derült ki, hogy a Gothard-ügyre hivatkozva a Fidesz megszavazza a pár nappal korábban nyilvánosságra került törvénycsomagot. Eredetileg csomag része lett volna a független színházak működési támogatásának megvonása, az NKA kiüresítése, illetve néhány intézményvezetőt kiemelt szerephez juttattak volna.

Tüntetés a szabad színházért a WSZ-ben
Mészáros D. Zsolt

A Független Előadóművészeti Szövetség egy petícióval, illetve a budapesti tüntetés bejelentésével reagált, a szombathelyi színházban is felolvasott petíciót hétfőre közel 50 ezren írták alá

Tüntetés a szabad színházért a WSZ-ben
Mészáros D. Zsolt

Hétfő délelőttre puhult az új kultúrtörvény, 48 oldalról 11-re rövidült a végleges változat, melyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be. Benne maradt ugyanakkor, hogy a közös fenntartású – vagyis részben önkormányzati, részben állami pénzeket felhasználó – színházaknál (ilyen a szombathelyi színház is) külön megállapodás alapján a kormány beleszólhatna a vezetők kinevezésébe.

Tüntetés a szabad színházért a WSZ-ben
Mészáros D. Zsolt

A törvénycsomagról a jelenlegi állás szerint december 11-én, szerdán döntenek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet