Szombathelyen emelkednek a parkolási díjak – lesz 2 óra ingyen parkolás is, de kicsit másként

Augusztus 1-től jönnek a változások.

Az Éljen Szombathely! választási koalíció egyik ígérete volt a két óra ingyenes parkolás.

Utoljára év elején jött elő a téma: Dolgoznak a szombathelyi két órányi ingyenes parkolás bevezetésén 2020. January 09. 07:43 az akkori elképzelések még úgy szóltak, hogy a második és a harmadik zónában az első két óra ingyenes lesz, és utána kezd el ketyegni az óra.

Most némileg változott a helyzet.

Kovács Dávid

A közgyűlés elé csütörtökön kerülő javaslat szerint ugyanis:

„A II. és III. díjzónában a parkolójegyek érvényessége minimum 60 perc időtartamra megvásárolt és felhasznált parkolójegy esetén 60 illetve 120 perc díjmentes parkolási idővel automatikusan meghosszabbodna.”

De ez nem az egyetlen változás.

Merthogy „a IV. egészségügyi díjzóna megszüntetésre kerülne”, illetve emelkednének a parkolási díjak és a bérletek is.

Az első díjzónában 320-ról 400 forintra, a második díjzónában 200-ról 240 forintra, a harmadik díjzónában 100-ról 120 forintra változik a parkolási díj Szombathelyen augusztus 1-től.

A javaslat tartalmazza a bérletek árának 20%-os emelését is.

„Alapjaiban a rendszer jól működik, viszont a gépjárművek számának folyamatos növekedése, illetve a viszonylag alacsony parkolási jegy- és bérlet árak miatt a forgási sebesség lecsökkent, aminek következtében egyre nehezebb üres parkoló helyet találni, egyre kisebb mértékben érvényesül a fizető parkolási rendszer forgalomszabályozási funkciója. A parkolás járványügyi helyzet miatti ingyenessé tétele a már korábban is jellemző zsúfoltságot tovább növelte. Üres parkolóhelyet már a reggeli órákban sem lehet találni, a fizetőparkolási övezeten belül lakók pedig folyamatosan azzal a problémával keresik meg az üzemeltetőt, hogy nem tudnak a lakásuk közelében megállni. A parkolók zsúfoltságának csökkentése és a járművek forgási sebességének növelése érdekében a SZOVA NZrt. indokoltnak látja a tulajdonosi beavatkozást. Véleményünk szerint ezeket a célokat a várakozási díjak és a bérlet árak egyidejű növelésével lehet elérni” – olvasható az indoklásban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet