Szombathelyen már megtalálták a módját, hogyan vezessék vissza az elítélteket a társadalomba

Székely János megyéspüspök ötlete a gyakorlatban is megvalósul, mutatjuk miről van szó.

Kedden délután írta alá az együttműködési szerződést a Szombathelyi Egyházmegye, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat arról a programról, amelynek az a célja, hogy visszaintegrálja a szabaduló rabokat a társadalomba.

Az eseményt Székely János megyéspüspök nyitotta meg aki elmondta, hogy az egyház elkötelezett a szabaduló rabok reintegrálására a társadalomba. Szerinte fontos, hogy a fogvatartott előtt a büntetés után is legyenek lehetőségek, és olyan nyitott kapuk várják, amelyekre lehetőségként tekinthetnek.

A program a következő:

 • Szabadulásuk előtt fél évvel kapcsolatba lépnek azokkal a rabokkal, akik nyitottak a program adta lehetőségekre. Felmérik, hogy a segítségre jelentkezők milyen földrajzi területen laknak, és milyen szakmával rendelkeznek.
 • Ezt követően elindul a kapcsolatkeresés azokkal a munkaadókkal, akik hajlandóak foglalkoztatni az új életet kezdő szabadultakat.
 • Azonban ez után sem engednék el a programban résztvevők kezét, hiszen szeretnének egy kapcsolati védőhálót létrehozni, amely biztosítja a társas kapcsolatokat számukra. Nyima Tamás szerint a fogvatartottak kapcsolatai szétzilálódnak azalatt, amíg börtönben vannak.
 • Amennyiben igény van rá, akkor igyekeznek lakhatást is biztosítani azon rabok számára, akiknek a szabadulásuk után nincs hová menniük.
 • Egyházi együttműködési megállapodás
  Asbóth Mária az MMSZ szombathelyi vezetője, Székely János Megyéspüspök és Nyima Tamás dandártábornok
  Mészáros D. Zsolt

  A szombathelyi megyéspüspök elmondta, hogy szeretnének egy olyan törvényjavaslatot beterjeszteni, ami megszabadítja adósságaiktól a rabokat, ha azok a szabadulásuk után legalább két évet bejelentetten dolgoztak. Ezzel pedig az állam is sokkal többet nyer anyagilag, mint amennyit elenged az adósságaikból. (Ez a javaslat azonban még kiforratlan, ezért csak említés szintjén került szóba.)

  Nyima Tamás elmondta, hogy a Büntetés végrehajtásnak két feladata van: végrehajtani a szabadságvesztést, é elkezdeni a rabok visszaintegrálását a társadalomba, amihez elengedhetetlen a külső segítség, amelyet az egyház és a Máltai Szeretetszolgálat biztosít a számukra.

  Egyházi együttműködési megállapodás
  Egyházi együttműködési megállapodás
  Mészáros D. Zsolt

  Nyima kiemelte a börtönlelkészek szerepét. 2015-óta két főállású lelkész dolgozik a Büntetésvégrehajtási Intézményben, akik komoly szerepet töltenek be a rabok segítségnyújtásáért végzett munkájukban.

  Asbóth Mária szintén örült a programnak, amelyet Heltai Jenő idézetével zárt. „Az sose rab, ki lélekben szabad.”

  Az esemény végén a Püspöki Palota sajtótermében írták alá a szerződést és megtudtuk, hogy a program már holnaptól elindul.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet