Szombathelyen sumákolás van elektromosautó-ügyben

Sem tölteni nem lehet a városi kútról, sem ingyen parkolni a zöld rendszámmal. Pedig ez már a fővárosban is bevett gyakorlat.

Kétségtelen, hogy a közlekedés jövője az elektromos meghajtású járművek. Nyugat-Európában már régóta vannak olyan városok, ahol a tömegközlekedés csak és kizárólag elektoromos buszokkal, trolival oldják meg. Bár még nem robbantak be az elektromos autók a mindennapokba, azért szépen lassan a lakosság is kezd rákapni ezekre a kocsikra. Az egyik legnagyobb gát egyelőre az - az elektromos autók borsos ára mellett - , hogy csakis azok tudnak elektromos autót vásárolni, akik családi házban laknak. A közutak mellett Szombathelyen jelenleg 1 darab töltő van, a Körmendi úton az inkubátorháznál. Ez ugyan gyors töltő, de nem ultragyors töltő, nagyjából 7,6-22 kilowattot tud produkálni.

Üzemen kívüli töltőállomás a szombathelyi zeneiskola mögött.
nyugat.hu

Ez a kút egy magáncég fejlesztése Szombathelyi elektromos autósok figyelem: itt tölthetitek a villanyverdát mától 2016. January 29. 12:46 . A cég arra is használja, hogy folyamatosan fejlessze, akár kísérletezzen vele, hogy éppen mivel tudja még inkább kiszolgálni az autósokat.

- Elektromos töltőállomást telepíteni nem egy nagy mutatvány. Ami sokkal inkább problémás, az az, hogy miként épül ki mögé az infrastruktúra, amivel mérhető lesz egy autós fogyasztása. Kell egy mérő, egy banki szolgáltatás és mondjuk egy applikáció, amivel a sofőr jogosult lesz a tankolásra, a kutat üzemeltető cég pedig megkapja az elhasznált elektromosság után a pénzét - mesélte a nyugat.hu-nak Nagypál Tibor cégvezető.

A Körmendi úti kúton jelenleg még ingyen tankolhatnak az elektromos autók, a napokban azonban ez meg fog változni. Egy applikáció segítségével az autósok személyre szabott QR-kódot kapnak, amivel fizetni tudnak majd a tankolásért. Ez a miatt is jó, hogy a fejlesztők további információkat kapnak. Milyen autók használják a kutat, mikor tankolnak, mennyi ideig használják a kutat. Ezek segítségével aztán még tovább tudnak fejleszteni.

Ingyen tőtikézés

Ahogy írtuk, egyelőre csupán egyetlen nyilvános kút van Szombathelyen, ami üzemel is. De van két másik is, amiről hiába próbálnának tölteni a sofőrök.

Kapott ugyanis állomást a szombathelyi Haladás Sportkomplexum VIP parkolója. Ide mondjuk egyébként is csak azok a VIP személyek parkolhatnak le, akik vannak olyan kiváltságosok, hogy felemelik nekik a sorompót. Tölteni azonban hiába próbálnának. A kút jelenleg nem üzemel. Bár szerettük volna megtudni a Haladás Sportkomplexum vezetésétől, hogy mikor állítja hadrendbe a töltőállomást, megkeresésünkre nem reagáltak. Viszont beszéltünk a kutat telepítő cég munkatársával, aki azt mondta, az ő számítógépes központi rendszerükön már jó ideje nem is látni a kutat, olyan, mintha teljesen le lenne kapcsolva.

A szombathelyi belvárosban van még egy kút, amiről - elvileg - bárki ingyen tankolhatna. Elvileg. A Zeneiskola mögötti parkolóban valamikor 2017 nyár elején került telepítésre egy töltőállomás, ami a mai napig nem üzemel.

Beszéltünk ez E.ON-nal, akik azt a tájékoztatást adták, hogy ők csatlakoztatták a rendszerükre, így hálózati szempontból semmi akadálya nincs annak, hogy a kút üzemeljen.

Ennek a kútnak a telepítését államilag rendelték el, jelen esetben tehát az önkormányzatnak kellene üzemeltetnie, de nem teszi. Levélben fordultunk a városházához, hogy miért nem tudják használni az elektromos töltőt az autósok, és azt is szerettük volna tudni, hogy mikor üzemelik be. Választ nem kaptunk.

Puskás és Hende is ott volt a magánkút 2016-os átadásánál, a városi töltőállomás azonban csak nem akar üzembe állni
Mészáros Zsolt

Beszéltünk viszont egy elektromos autótöltők listázásával foglalkozó honlap szerkesztőjével. Ő azt mondta, hogy novemberben küldött levelet a szombathelyi városházának, ő annyi választ kapott, hogy "A töltőoszlop üzembe helyezése még nem történt meg". Arra azonban már ő sem kapott információt, hogy mikor akarja a városvezetés üzembe helyezni a töltőt. Na, de miért is ennyire fontos ez?

Azért mert a város ingyen kapott az államtól egy elektromos töltőoszlopot, hogy ezzel is lendítsenek egyet az elektromos autók piacán, amivel hatalmas lépést lehet tenni a környezetvédelmen elősegítésén. Szombathely azonban nem annyira jó gazda módjára nem foglalkozik a kút üzembe helyezésével és üzemben tartásával.

A témával foglalkozó Facebook-csoportokban egyébként már szállóige Puskás Tivadar polgármester ezzel kapcsolatos állítólagos kijelentése: Itt nem fog senki se ingyen tőtikézni.

A városnak ugyanis saját zsebből kellene fizetnie az áramért, amit az autósok elhasználnak. Persze a városi költségvetést nézve, ez csupán aprópénz. Ha azonban a szombathelyi városvezetők úgy gondolnák, hogy miért hagynák, hogy ingyen tőtikézzen valaki, akkor lenne más megoldás is. Például, hogy megveszik azt az infrastruktúrát, amit magáncégek már kifejlesztettek és fizetőssé tehetik a kutat. Kérdés persze az, hogy az állami ajándékként kapott állomásnál ezt egyáltalán megtehetik e.

A másik markáns kérdés a parkolásé. Szombathelyen ugyanis a városvezetés azzal sem bánik túl nagyvonalúan, hogy a zöld rendszámos autók ingyen parkolhassanak a fizetős helyeken. Erre ugyan nincs törvényi szabályozás, vagy Kormány rendelet, azonban az ország nagyvárosaiban szinte kivétel nélkül ingyen parkolhatnak az elektromos autók. Budapest, Debrecen, Nyíregyháza, Hódmezővásárhely, Pécs, Miskolc csak, hogy néhányat említsünk. (A teljes lista ide kattintva érhető el.) Szombathelyen egyelőre annyi kedvezményt adtak az elektromos autósoknak, hogy bérleteiket féláron tudják megvenni. Illetve az elektromos autóknak a fizetőparkolókban töltés idejére a töltőpont részének tekintett parkolóhelyeken díjmentes a parkolás. Bár rendelet van rá, gyakorlat egyelőre nincs.

Nyilván, akinek van pénze 10-12 millió forintos elektromos autóra annak futja parkolóbérletre is - gondolhatja sok olvasó. Ennek azonban leginkább üzenet értéke van. Az elektromos autó ugyanis környezetbarát, az pedig egy gesztus lehetne a városvezetőktől, hogy a szombathelyi utakon járó ilyen autókat bizonyos kedvezményekkel illeti.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet