Mit tegyünk, ha megcsípi egy méh vagy egy darázs kedvencünket?

Ijesztő lehet, de nem kell a legrosszabbtól félni.

Beköszöntött végre-valahára a jó idő. Ilyenkor nyilván kedvenceink is egyre többet járnak velünk a szabadba, és sajnos találkozhatnak sok más olyan élőlénnyel, akik nem biztos, hogy közömbösek az egészségi állapotukra.

„Kutyákat és macskákat egyaránt érdekel mindenféle repülő alkalmatosság, és most inkább a rovarokra gondolok. Ezek közül pedig a méhek, a darazsak, egy-két hangyaféle, illetve néhány pókféle is tud galibát okozni” – mondja dr. Peresztegi Attila, a Szombathelyi Állatkórház orvosa.

Egy ilyen rovarcsípés pedig elég változatos tüneteket tud produkálni. Lehet szó akár egy egyszerű fájdalomról is, ami egy kis duzzanattal vagy gyulladással jár, és tulajdonképpen pár óra alatt rendeződik is. Vannak viszont olyan csípésfélék, melyek sokkal drasztikusabban jelentkeznek.

„Ilyenkor a gazdik azt szokták észrevenni, hogy a vidáman szaladgáló, szagolgató kutyus egyszer csak hirtelen felsír. A csípések tényleg nagyon-nagyon heveny, nagyon-nagyon fájdalmas sérülések tudnak lenni. Tehát még a nagyon fájdalomtűrő kutyáknál is szokott ilyen jelzés lenni” – magyarázza az állatorvos.

Innentől pedig indulnak az általános tünetek: az adott terület nyalogatása, dörzsölgetése. Ha pedig az ember megnézi, akkor duzzanatot is lehet látni – hol kisebb, hol nagyobb formában. Ez rovarcsípéseknél kvázi magának a méreganyagnak az irritatív hatása miatt van.

Garai Antal Atom

Vannak azonban extrém kényes helyek is, melyeknek a csípése azért általában ellátást igényel. Ha csak a tappancsát csípi meg valami, az egy kicsit beduzzad, egy-két napig érzi, de onnantól tulajdonképpen más nem szokott előfordulni. Viszont a száj, a pofa, a nyelv csípése, azért jóval agresszívebb tüneteket produkál.

Már csak azért is, mert ezeken a területeken elég sok a lágyabb szövet, aminek sokkal intenzívebb az ödémaképző hatása, ezért ezeken a helyeken tényleg ijesztően tud kinézni egy csípés. Ha mondjuk a szájüregben történik a csípés, az már egy kicsit kényesebb terület, hiszen ha az a terület beduzzad, a légzést is akadályozhatja – akár olyan mértékben, hogy nagyon gyors intenzív ellátást igényel az állat.

Mi a teendő?

Az ilyen rovarcsípéseknél első körben házilag annyit tudunk tenni, hogy egy kis kalciumot adunk kedvencünknek. Lehet használni akár vízben oldódó kalciumot, pezsgőtablettát, vagy kalcium-injekciót is – de persze ez azért nincs minden háztartásban.

Ha viszont nem javul kedvencünk állapota és valóban állatorvosi ellátást igényel, akkor nyilván vénás formában illik kalciumot adni neki, majd különböző gyulladáscsökkentő készítményeket, például antihisztaminokat, amiket az embergyógyászatban is használnak.

„Nyilván vannak már ezeknél modernebb készítmények is, de egy ilyen csípésnél tényleg jól beválnak a klasszikus megoldások, hiszen az antihisztaminok is aránylag gyorsan csökkentik az ödémát. Ha viszont nagymértékű az ödémaképződés, akkor akár vénás szteroidhoz is lehet nyúlni, ami még nagyobb mértékben csökkenti ezeknek a duzzanatoknak a kiterjedését, illetve a fájdalomérzetet is, hiszen van fájdalomcsillapító hatásuk is” – tudjuk meg.

Ha enyhébbek ezek a tünetek, általában fél nap alatt jelentősen leapadnak, javulnak, onnantól pedig nem nagyon igényelnek további ellátást.

Fontos különbség a csípések között, amit az embereknél is lehet látni és tapasztalni, hogy egész más egy darázs csípése, mint egy méhé. Nem a tünetek tekintetében, mert az nagyjából ugyanaz, hanem a fullánkokat illetően.

„A méhek fullánkja úgy alakult ki, hogy van rajta egy kis horgas tüske. Tehát azzal szúr, és utána az már nem jön ki a bőrből, hanem kiszakad a méhecskéből, és ottmarad kedvencünkben az a kis méregmirigy, ami folyamatosan tudja pumpálni a méreganyagot. Szemben a darazsak fullánkjával, aminek sima a vége, így egy darázs többször is tud szúrni” – magyarázza.

Az állatorvos így azt javasolja, hogy bár nem egy egyszerű feladat a szőrtengerben, de próbáljunk meg fullánkot keresni a csípés helyén, hogy legalább tudjuk, mi csípte meg kedvencünket. Ha pedig darázsfullánkot találunk és ki tudjuk szedni, akkor meg tudjuk akadályozni, hogy további méreganyag jusson kedvencünk szervezetébe.

A megelőzés elég nehéz dolog

„Tulajdonképpen erre okosat nem lehet mondani, mert úgyis megtalálja kedvencünk azt a kis zümmögő valamit, ami őt érdekli. Nyilván lehet nagy bölcseleteket mondani, hogy lehetőleg kerüljük a kis virágos, tarka réteket, ami tele van méhecskével, de nincs sok értelme” – mondja az állatorvos.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

(X)