Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ő Gigi, a 15 éves cukorbeteg, allergiás és gerincproblémás kutya, akiért bármit megtesz gazdája

Gigi már hét éve visszatérő páciense a Szombathelyi Állatkórháznak, és még mindig hősiesen viseli a kezeléseket. Gazdájáról, Dianáról nem is beszélve, aki fáradhatatlanul küzdött érte a nehéz időszakokban.

Egy nem éppen mindennapi történettel fogadott minket legutóbb rendelőjében Dr. Varjú Gábor, a Szombathelyi Állatkórház vezetője. Egy 15 éves, west highland white terrier fajtájú, röviden csak westie-ként ismert kutyus, Gigi és gazdája, Diana nem éppen egyszerű mindennapjairól és küzdelméről mesélt nekünk. A kutyus idén júniusban ünnepelte 15. születésnapját és nem gondolták volna, hogy megéri ezt a szép kort.

A történet még 2013-ban kezdődött azzal, hogy a kutyus elkezdett nagyon sokat inni, és nagyon sokat pisilt is. A gazdi bevitte az állatkórházba és kiderült, hogy cukorbeteg. Diana azóta mindennap kétszer inzulinnal injekciózza, csak diétás tápot eszik, pár hetente pedig vércukorszint-kontrollra jár vissza. Ez most már hét éve így zajlik.

Szegény kutyusnak még emellett a westie-kre nagyon jellemző allergiája is van. Ez szezonálisan szokott jelentkezni, főleg augusztusban, amikor a parlagfű virágzik. Ilyenkor erős tünetek jelentkeznek nála, emiatt pedig mindig mennek is a kórházba kezelésre, ugyanis szerencsére szépen elnyomhatók nála ezek a tünetek.

Egy-két éve aztán egy harmadik probléma is jelentkezett nála: többször hátsó végtagokra kiterjedő bénulással, gerincproblémákkal mentek, de szerencsére ezt is sikerült minden esetben gyógyszeres terápiával kezelni.

Fehér Diana

„A doktor úr is mindig elmondja, hogy büszke rá, mert nagyon jól viseli ezt az egészet. Giginek csak emberbetegségei vannak, kutyabetegségekkel még nem nagyon volt dolgunk” – mesélte a gazdi, Diana, akit a kezdetek eléggé megviseltek: „Az eleje nagyon nehéz volt, főleg, amikor szembesültem vele, hogy mi is a baja.”

Amikor ugyanis jelentkeztek az első tünetek, álmában sem gondolta volna, hogy cukorbetegségről van szó. A parlagfűallergiával addigra már „megbarátkoztak”, hiszen ez egy alapbetegség ennél a fajtánál és Gigit is már kölyökkora óta szteroidinjekciókkal kezelik ebben az időszakban. Ennek a kezelésnek pedig mellékhatása, hogy sokat iszik és sokat pisil a kutya. De ez általában két hétig szokott tartani, utána mindig visszaállt minden a régi kerékvágásba, 2013-ban viszont nem igazán akart elmúlni.

„Végül kiderült, hogy ugyanazok voltak a tünetei, mint az embereknél, de nálunk a családban nem volt cukorbeteg, így nem figyeltem fel rá. De arra igen, hogy egyre lassabban mozgott és amikor már az ágyra sem tudott felugrani, akkor kezdtem gyanakodni, hogy valami nagyobb baj lehet itt” – árulta el.

Fehér Diana

Diana nem teketóriázott, elvitte Gigit az állatkórházba és a gyorsteszt kimutatta, hogy cukorbeteg a kutya. Ez viszont teljesen ledöbbentette és megijesztette a gazdit, azt sem tudta hirtelen, hogy mi tévő legyen. Felkészült a legrosszabbra is és kétségbeesésében már állathamvasztókat kezdett keresni. Közben elvégeztek több másik vizsgálatot is, hogy esetleg nincs-e más probléma vagy bármiféle szövődmény, de szerencsére mást nem találtak.

Aznap este Gigi meg is kapta az első inzulinját a rendelőben, Varjú doktor pedig gyorsan elmondta az alapokat, hogy milyen étrendre térjenek át, adott egy kis útmutatót és megmutatta Dianának, hogy hogyan kell beadni az inzulint a kutyának, mindennap reggel és este is. Diana a nagy ijedtség közepette próbált odafigyelni mindenre, de meg volt rémülve és nem gondolta, hogy ő képes lesz erre, ugyanis mindig is ódzkodott a tűktől. Egész éjjel forgolódott és próbálta felidézni, hogy hogyan is adta be a doktorúr az injekciót.

„Eljött a reggel és bebizonyosodott, hogy vannak rejtett tartalékaink, nekünk embereknek és a kényszer bizony nagy úr. Nem tudtam mit tenni, beadtam neki az első inzulint és sikerült. Akkora öröm ért, hogy fel is hívtam a doktorurat, hogy sikerült. De elmondtam neki azt is, hogy én nem fogom tudni mindennap ugyanabban az időben beadni neki a munkám miatt. Azt mondta, hogy ez egyáltalán nem gond, a lényeg, hogy megkapja a napi két adagot” – mesélte Diana.

Fehér Diana

Gigi az elején néha kicsit megmakacsolta magát, sokszor el is futott, amikor jött az inzulin ideje, mivel kicsit fájt neki, emiatt pedig sok sírás is volt. Aztán megtanulta, hogy ez jót tesz neki és mára a rutint is tudja, már megy oda gazdájához az inzulinért. Ami pedig még nehézséget okozott, az az volt, hogy le kellett szoktatni a habzsidőzsiről. Azóta csak cukorbeteg kutyáknak való tápot kap naponta egy pohárral, délben pedig egy kis főtt húst és almát eszik. Az elején ölni tudott volna a szemével, de már megszokta.

„Mindig azt mondom a sorstársaknak, hogy türelem. Az elején ugye én is fel akartam adni, de most már jól együtt tudunk élni ezzel az egésszel. Mi is és ő is tudja kezelni. Hét év, azért hét év. Én is mindig azt mondom, hogy ez egy csoda. Igaz, hogy a nyarakat azért nehezebben viseli, hiszen elmúlt már 15 éves, de jól van és ez a lényeg” – zárta történetüket Diana.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

(X)

Tovább az oldalra