Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

1300 alkotás közül egy szombathelyi festő képét választották be az újra megnyíló Szépművészeti Múzeumba

Horváth Zsófia “Függöny” című alkotása egy országos pályázaton hozta el a fődíjat. A művészt elértük telefonon.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

“A Szépművészeti Múzeum és az OTP Bank közös pályázatára az egész országból mintegy 1300 alkotó adott be pályamunkát és ezek közül választotta ki egy nívós szakmai zsűri a legjobb tizenötöt” - mondja a telefonba megkeresésünkre Horváth Zsófia szombathelyi festő, akinek a munkája nemcsak ebbe a Top15-be került bele, hanem szerdán elhozta a fődíjat is.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az utolsó körben - tudtuk meg - már nem szakmai zsűri, hanem a közönségszavazatok számítottak, és az ő “Függöny” című festménye kapta a legtöbbet.

Horváth Zsófia
Nyugat.hu

“Az összes munkámban a tudatosság és az ösztönösség kapcsolatát járom körül. Azt, hogy ezt a kettőt mennyire tudjuk egyensúlyba hozni, mennyire van egyéniségünk, ha úgy tetszik isteni középpontunk, vagy egyszerűen csak külső tényezők által formálódunk fogantatásunk óta” - magyarázza Zsófi.

Ebbe a sorozatba illik a Függöny (160x180 cm) is.

A képen egy otthonába hazaérkező személyt láthatunk, körülötte a szobája, ágya és egy puha szőnyeg. Mögötte egy ablak, amely megjelenik az alak körvonalaiban is.

Horváth Zsófia: Függöny
Nyugat.hu

“Hiába tér haza, mégis a kinti hatások befolyásolják” - segít az értelmezésben az alkotó, akinek több más képén is megjelenik a függöny mint a belsőt és a külsőt nagyon vékonyan elválasztó metafora, amin átnézve módosul, torzul a világ..

Az első díj legfontosabb hozadéka, hogy a képet egy hónapig kiállítják a felújítási munkák után lévő, nemsokára újranyíló Szépművészeti Múzeumban, ahol nyitóceremónia része lesz maga a díjátadás is.

“Remélem nagyon sokan megnézik majd a képet, tetszik nekik és lesz ennek további folyománya” - mondja Zsófi.

Horváth Zsófia a szombathelyi Bolyai Gimnázium tanulója volt. A festészetet a Magyar Képzőművészeti Egyetem festészeti szakán és Spanyolországban tanulta, majd a budapesti Mesharray Digital Media Schoollal fejelte meg. Művei 2011 óta több tucat csoportos kiállításon vettek részt, önálló tárlata a fővárosi Körönd Galériában volt. Jelenleg Gencsapátiban él és alkot .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés