1300 alkotás közül egy szombathelyi festő képét választották be az újra megnyíló Szépművészeti Múzeumba

Horváth Zsófia “Függöny” című alkotása egy országos pályázaton hozta el a fődíjat. A művészt elértük telefonon.

“A Szépművészeti Múzeum és az OTP Bank közös pályázatára az egész országból mintegy 1300 alkotó adott be pályamunkát és ezek közül választotta ki egy nívós szakmai zsűri a legjobb tizenötöt” - mondja a telefonba megkeresésünkre Horváth Zsófia szombathelyi festő, akinek a munkája nemcsak ebbe a Top15-be került bele, hanem szerdán elhozta a fődíjat is.

Az utolsó körben - tudtuk meg - már nem szakmai zsűri, hanem a közönségszavazatok számítottak, és az ő “Függöny” című festménye kapta a legtöbbet.

Horváth Zsófia
Nyugat.hu

“Az összes munkámban a tudatosság és az ösztönösség kapcsolatát járom körül. Azt, hogy ezt a kettőt mennyire tudjuk egyensúlyba hozni, mennyire van egyéniségünk, ha úgy tetszik isteni középpontunk, vagy egyszerűen csak külső tényezők által formálódunk fogantatásunk óta” - magyarázza Zsófi.

Ebbe a sorozatba illik a Függöny (160x180 cm) is.

A képen egy otthonába hazaérkező személyt láthatunk, körülötte a szobája, ágya és egy puha szőnyeg. Mögötte egy ablak, amely megjelenik az alak körvonalaiban is.

Horváth Zsófia: Függöny
Nyugat.hu

“Hiába tér haza, mégis a kinti hatások befolyásolják” - segít az értelmezésben az alkotó, akinek több más képén is megjelenik a függöny mint a belsőt és a külsőt nagyon vékonyan elválasztó metafora, amin átnézve módosul, torzul a világ..

Az első díj legfontosabb hozadéka, hogy a képet egy hónapig kiállítják a felújítási munkák után lévő, nemsokára újranyíló Szépművészeti Múzeumban, ahol nyitóceremónia része lesz maga a díjátadás is.

“Remélem nagyon sokan megnézik majd a képet, tetszik nekik és lesz ennek további folyománya” - mondja Zsófi.

Horváth Zsófia a szombathelyi Bolyai Gimnázium tanulója volt. A festészetet a Magyar Képzőművészeti Egyetem festészeti szakán és Spanyolországban tanulta, majd a budapesti Mesharray Digital Media Schoollal fejelte meg. Művei 2011 óta több tucat csoportos kiállításon vettek részt, önálló tárlata a fővárosi Körönd Galériában volt. Jelenleg Gencsapátiban él és alkot .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra