Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathelyi fiatalok az év leglátványosabb csillagászati projektjében

A kísérlettel a Napot tanulmányozhatjuk majd. Mi is hozzájárulunk. Tök jó.

A dolog lényege, hogy hosszú (mi több, nagyon hosszú) expozíciós idejű fényképet készítenek az ország különböző pontjain a Napról. Mivel egy fix helyre rögzített kis eszközzel, úgy nevezett szolárgráffal (leánykori nevén: lyukkamera) készül, ezért kedvenc csillagunk mozgásán kívül minden állandó lesz majd a hónapok múlva elkészülő képen.

Vass Péter Bexter

Két szombathelyi fiatal Vass Péter és nyugatos kollégánk, blogolónk Jánosa Dávid Péter is részt vesz a különleges kísérletben.

A szolárgráfokat dél felé fordítva június 21-én (nyári napforduló) este helyezték ki, majd fél évig kíséri a Napot.

Vass Péter Bexter

A lyukkamerák helyéről nem tudunk semmit, ugyanis mindkét résztvevő félti azt. Minél kevesebb ember tud róla, hogy hol van, annál kisebb az esélye hogy illetéktelen kezekbe kerül a kamera. Nagyon érzékeny eszközről van szó, egy apró elmozdítás is tönkre teheti az egyetlen, többhónapos felvételt.

Ehhez hasonló lesz majd az eredmény
Földvári István Zoltán / szolargraf.blogspot.hu

Pár hónapja egy csillagászati portálon futottam bele a felhívásba, amire azonnal jelentkeztem. Korábban már kacérkodtam a gondolattal, hogy ezzel a technikával is kipróbáljam a fényképezést. Most jött egy ilyen lehetőség és nem haboztam

- árulta el Vass Péter.

Tőle tudjuk, hogy a képeket A Magyar Csillagászati Egyesület Napészlelő Csoportja fogja majd kiadni. Mi meg kíváncsian várjuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra