Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még mindig vannak, akik a szombathelyi utcákon töltik a jeges téli éjszakákat

A szombathelyi hajléktalanszállón most 55-60-an melegednek. Nekik nincs utcai "kabátfogasuk", de várják a ruhákat, főleg a férfikabátokat és cipőket. A szociális munkások minden este azon dolgoznak, hogy senki ne töltse kint az éjjelt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathely városa igyekszik a szociális ellátásával a rászorulóknak a lehetőséget biztosítani arra, hogy mindenkit visszatudjunk vezetni a társadalomba

- mondta Dr. Puskás Tivadar a hajléktalanszállón tartott sajtótájékoztatón. Szombathely polgármestere a szociális munkásokkal kilátogatott azokhoz a hajléktalanokhoz, akik még mindig az utcán töltik az éjszakát, és a sajtót is magával hívta a kirándulásra.

Több intézmény is várja a rászorulókat

Az elsődleges, hogy megelőzzük, hogy baj történjen

- mondta el Horváthné Németh Klára, a szombathelyi Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője. Az utcai szociális munkások épp ezért minden éjjel kilátogatnak azokhoz a hajléktalanokhoz, akik bizalmatlanok az intézményekkel szemben és inkább az utcán töltenék az éjszakát.

Az elmúlt napokban már csak 15-20 ilyen ember volt az utcán

- tette hozzá.

Hajléktalanok a szombathelyi éjszakában
Indulás előtt: Rettegi Attila, Puskás Tivadar és Horváthné Németh Klára ismertette a szombathelyi ellátási rendszert
Mészáros Zsolt

Azokat, akik ragaszkodnak az utcához, hideg élelemmel, takarókkal igyekeznek segíteni az utcai szolgálat emberei. Akik viszont nem akarják kint tölteni az éjszakát, választhatják az éjjeli menedékhelyet, ahol a rászorulók enni is kapnak, tisztálkodni és mosni is tudnak. Az éjjeli menedékhelyen 25 állandó és 20 ideiglenes férőhely van, ennek ellenére a téli időszakban átlagosan 55-60 fő veszi igénybe.

Hajléktalanok a szombathelyi éjszakában
Még mindig vannak, akik nem térnek be az éjjeli menedékhelyre - kattintson a galériáért!
Mészáros Zsolt

Reggeltől délutánig a nappali melegedőbe térhetnek be a hajléktalanok, ahol szintén biztosítanak tisztálkodási és mosási lehetőséget, valamint élelmet. A legnépszerűbb azonban az átmeneti szállás és a hajléktalanok otthona. Jelenleg mindkét intézményben várólista van. Előbbiben 30 napig tartózkodhatnak ingyenesen azok a személyek, akik képesek visszatérni a társadalomba. A 30 nap leteltével a jövedelmükkel arányosan kell fizetniük.

Hajléktalanok a szombathelyi éjszakában
Jelenleg is 17 idős vagy beteg ember vár, hogy bejuthasson a hajléktalanok otthonába
Mészáros Zsolt

A hajléktalanok otthonába viszont azokat az embereket várják, akik tartós gondozásra szorulnak, koruk vagy egészségügyi állapotuk miatt. A helyzet ez esetben lehangoló - jelenleg 17 ember van várólistán.

A FÉHE utógondozással is foglalkozik. Van, akinek ténylegesen sikerült visszatérnie a társadalomba, és képesek önálló lakhatásra, őket a továbbiakban is igyekeznek segíteni. Jelenleg 22 lakásban 57 felnőtt és 3 gyermek lakik, akikkel két szociális munkás foglalkozik, hogy egyszer saját otthonuk lehessen.

Az ötből legyen három állomás, hogy ne kelljen annyit gyalogolni

A tervezett állomások egy része kimaradt a látogatásból: volt, ami azért, mert a lakója már megadta magát a szociális munkások kérlelésének, és volt, ami azért, hogy a polgármester úrnak ne kelljen annyit gyalogolnia.

Hajléktalanok a szombathelyi éjszakában
Őket megmutatják, mi nézzük, mindig kínos egy ilyen séta.
Mészáros Zsolt

Volt aki vállalta az arcát is, de természetesen nem mindenki örült a politikusokkal megspékelt médiának. A legmegalázóbb viszont az volt, amikor a meglátogatott hely "lakója" épp máshol járt, így vettük szemügyre azt a néhány holmit, ami neki az egész életét jelenti.

Hajléktalanok a szombathelyi éjszakában
Ilyen, ha valakinek egy táskába belefér minden vagyona
Mészáros Zsolt

Fogas nélkül is örülnek a kabátoknak

Horváthné Németh Klára megemlítette az egyre több helyen megjelenő kabátos akcióról is. Nagyon örülnek a kezdeményezésnek, és nekik ugyan nincs fogasuk az épület előtt, de örömmel várják a ruhákat, főleg a férfikabátokat és cipőket.

Ha bajba jutott hajléktalant lát, tárcsázza az éjjel-nappal hívható zöld számot: 06/80 205 165

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra