Így álltak ki a szombathelyiek az internetadó ellen: jó hangosan

Munkatársaink a helyszínen izzítottak stílszerűen Facebook Messengert és Gmailt, hogy mi itt a stúdióban élőben figyelhessük a történéseket. Szöveg, képek, videó a tüntetésről.

Előzmények: A kedden beterjesztett jövő évi adótervezetben jelent meg az internetadó intézménye, amely szerint 150 forintot kellene fizetni minden megkezdett gigabyte adatforgalomért. Mint később kiderült, ez az adónem kifejezetten Orbán Viktor ötlete volt, aki amúgy látványosan nem beszéli az internetezők nyelvét .

A kormány aligha számolt vele, hogy ez a bejelentés tízezreket fog az utcára csődíteni, ahogy az Budapesten egyszer , aztán még egyszer is megtörtént. Sőt, a Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport már a Fidesz oldalának rajongószámát is túlszárnyalta. Sokan vélik úgy, hogy ez az elképesztő új adónem csak egy utolsó csepp volt a pohárban, igaz, egy eléggé közérthető és mindenkit érintő csepp - ezért sikerülhetett így a mozgosítás. A demonstrációhullám mindenesetre elérte a vidéki városokat is, ma, csütörtökön többek között Szombathelyt. Tudósításunk fordított kronológiai rendben lejjebb olvasható.

Többen voltak, mint amit mi számoltunk

A rendőrség utólagos közlése szerint 1300 résztvevője volt a tüntetésnek.


FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÉPGALÉRIÁNK, KLIKKELJEN BELE EGY NAGYOT:

Tüntetés az internetadó ellen a szombathelyi városháza előtt
Bonyhádi Zoltán

ÉS EGY VIDEÓ IS ELKÉSZÜLT, HOPP:


18:44 - Ezt a tudósítást a Városháza ingyenes wifije támogatta

KÖSZÖNJÜK!


18:39 - Folytatni fogjuk

Ezt nem mi mondjuk, hanem a szervezők, mert lassan vége a bulinak. Persze a tudósítást meg mi folytatjuk, ha ismét lesz ilyen összejövetel. A tömeg lassacskán oszlik, mi még kivárunk, hátha történik valami, mondjuk billentyűzeteket aggatnának a lelkesebbek a felszabadulási emlékműre. De most inkább az van, hogy kisebb csoportok beszélgetnek a téren.


18:31 - Jönnek a magasba tartott mobilok

Ez elég hamar a szimbólumává vált a netadó elleni megmozdulásoknak, és tényleg impozáns látvány. Főleg, hogy már 6-700 ember is lehet itt a Fő téren - egy rutinos létszámbecsőlő kolléga szerint van az ezer is. Ha ez így van, akkor arányaiban nagyjából megegyezik a létszám a legutóbbi budapesti tüntetésével.


18:26 - Párszáz forintért..?!

Közben mellettünk egy jobboldali úr ki van akadva, hogy pár száz forint miatt ennyi ember jött el.

Menjenek a ...csába

- közli szárazon és félreérthetetlenül.

Közben Szendrő-Németh Tamás a butításról értekezik, meg arról, hogy a hatalom kijátssza egymás ellen az embereket, és ezt jól csinálja. Tapsot kap a gondolatokért, láthatóan feltüzelte a hallgatóságot. Végül egy utolsót még üzen a Fidesznek:

ez itt Európa, nem adjuk a szabadságjogainkat!

Nyugat.hu

18:20 - Szendrőnek nem tetszik a rendszer

A hasábjainkon is bloggerkedő , kíméletlen hangvételű ügyvéd a jogállam lebontásáról, közpénzek lenyúlásáról, csontig benyalásról szól. A kímélet továbbra is hiányzik az eszköztárából. Az egybegyűlteknek tetszik.

Az információszabadság olyan mint az oxigén, a kormány mégis manipulálni akarja az embereket.

Félnek tőlünk!

- kiabálja be valaki.


18:15 - Haragos fiatalok, haragos tábla

Nyugat.hu

És egy, amit már láttunk a fővárosi demón:

Nyugat.hu

A demonstrálók egyébként fegyelmezettek, hallgatják a beszédet, tapsolnak, és örülnek, hogy a kormányt felszólíthatják az adó visszavonására. Orbán nevére fújolnak. Mondjunk nemet az illiberis demokráciára! Mondják is. NEM, NEM, NEM.


18:10 - Hagyjuk a gyurcsányozást!

Hoppá, nézeteltérés: miután többször elhangzik Gyurcsány neve, a tömeg jelzi, hogy az adó ellen akar tiltakozni, nem pedig pártpolitizálni. Ez egyébként egybecseng azzal, hogy a fővárosi gigatüntetésen is pártállástól függetlenül jelentek meg emberek.


18:03 - A skandálás mindig beválik

A hátsóbb sorokban nem érthető tisztán mindaz, amit a mikrofonba mondanak, de tapsra és skandálásra mindenki bekapcsolódik. A fiatalabbak jó szórakozásnak fogják fel az egészet, az idősebbek rendszerváltás előtti sztorikat emlegetnek egymásnak.


18:02 - És a korábbi lenyúlásokkal mi van?

Endrődy Krisztián színművész jön. Aki kicsit értetlen, hiszen voltak mindenféle lenyúlások, Simicska, Mészáros, Felcsút, stadion, mégis ez a terv verte ki a biztosítékot. Osztja kicsit az MSZP-t és az SZDSZ-t is, miután ők hozták ránk a kétharmadot.

Nyugat.hu

17:59 - "Nektek nem fogunk fizetni!"

Szalai Szabolcs lesz az első felszólaló, ö az egyik szervező. Közben 400-ra duzzadhat a sereglet. Pontban hatkor elkezdődik a tüntetés: békés, de hangos demonstrációt kérnek a jelenlévőktől, és hogy tartózkodjanak az atrocitásoktól, az elvonná a figyelmet a lényegről.

Vidéken is meg kell mutatni, hogy van véleményünk. Nektek nem fogunk fizetni!

- hangzik el a mikrofonba. És az is, hogy itt civil emberek vannak, nem pedig pártok, még mielőtt ismét megpróbálná valaki idekeverni bármelyik politikai szerveződést (persze nyilván politikusok is jelen vannak).

Nyugat.hu

17:50 - Mikrofoncsekk egykettő

Ingyenes koncetre hasonlít a tömeg. Fiatalok, idősebbek, vegyes a felhozatal. Leszünk szépen, a szervezők a konferanciét keresik. Az első becslésünk alapján 300 ember lehet itt, vannak magyar zászlók, táblák, és kezdődik.

Nem, nem, nem akarunk internetadót

- hangpróba, a tömeg csatlakozik.


17:40 - READY, STEADY

A városháza előtt épp rendőrök oktatják a szervezőket, kis hangfalak a lépcső tetején. A Fő téren sokan ácsorognak, az épület mellett a rendőrök antennás autója áll.

Köszönjük, Szombathely! Folytatjuk!

Rendőrségi becslések szerint mintegy 1300-an vettek részt a netadó bevezetése ellen szervezett szombathelyi tüntetésen. Ezzel a vasi megyeszékhelyen zajló demonstráció volt a legnagyobb vidéki tüntetés a témában, és évek óta a legnagyobb tömeget vonzó közéleti megmozdulás a városban.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett az eseményen, és békésen, rendzavarás nélkül hallgatta végig a felszólalókat. A következőkben a tiltakozást a kormány politikája és intézkedései ellen folytatjuk. Továbbra is működik a Szombathelyi tüntetés az internetezés adóztatása ellen nevű nyilvános Facebook csoportunk, kérjük, hogy csatlakozzanak mindazok, akik nem kérnek a netadóból, valamint új közösségi formákat keresnek véleményük elmondására!

Szabad ország, szabad internet! Viva Savaria!

Szombathely, 2014. október 31.

a Szombathelyi tüntetés az internetezés adóztatása ellen című demonstráció szervezői

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet