Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gondok felhőzik el a szombathelyi városvezetés homlokát?

Az idény utolsó közgyűlése lesz csütörtökön. Akár a határozatképességért is aggódhatnak. Előzetesünk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem lesz szokványos a közgyűlés, egyrészt várható, hogy felpezsdül a képviselők vére, a választásokig túl sok hivatalos szerepelési lehetőség ugyanis már nem lesz, hiszen kitör a nyári szünet, a következő, betervezett ülés szeptember végére várható. De vannak olyan hírek is, hogy akár gondban is lehet a városvezetés.

41 ügyről kell dönteni

Komoly átrendeződés várható Lazáry Viktor belebukott a kábítószergyanúba? 2014. June 16. 10:13 a képviselői névsorokban, jó néhányan lesznek, akik - ilyen-olyan okokból – még csak képviselőjelöltek sem lesznek. Így kérdéses, hogy akik kimaradnak, mennyire veszik komolyan a nyári szünet előtti utolsó, és a választásokig utolsó előtti ülést. De ez legyen az ő gondjuk.

Lesznek átrendeződések
Bonyhádi Zoltán

Persze, biztosan lesznek rendkívüli ülések is, nyaranta általában két-három össze is jön, ilyenkor is vannak határidős ügyek. A szeptember végi ülés meg – ha minden igaz – másfél héttel lesz a választások előtt, úgyhogy attól már túl sok jót nem várhatnak.

Ezért is van, hogy most 41 napirendi pont van betervezve, köztük jó néhány technikai, de több olyan is, ami fejlesztéseket indít, pontosabban azokat készíti elő. De lesznek érdemi döntések is, először is, sportpályákat akarnak felújítani. Ami érthető, hiszen a Haladás-stadion építéséről nem nagyon van új infó.

Kosárpálya, focipálya, buszmegálló

Először is, TAO pénzek (ez a vállalkozások által a látványsportoknak felajánlható támogatás fedőneve) felhasználásával fel akarják újítani a Gayer-parkban lévő kosárlabdapályát. A Falco KC pályázott a támogatásra, ha a pályázat sikeres lesz, akkor ez egy szabadon használható pálya lesz, főleg az utánpótlásnak szánva. 16 millióba kerül, ebből 70 százalék a támogatás, a többit, 4,8 milliót, az önkormányzatnak kell kifizetnie. Ezt kell megszavaznia a közgyűlésnek.

Fel akarják újítani a Gayer-park pályáját
Bonyhádi Zoltán

A másikat a Haladás VSE kezdeményezte, szintén egy TAO-pályázatról van szó, ebből a Kenderesi úti edzőpályákat újítanák fel. Itt nagyobb pénzről van szó, összesen 200 millióról, szintén 30 százaléknyi önrésszel. 60 milliót kell majd vállalnia a városnak, ha az egyesület nyer a pályázaton. Most egyelőre elvi hozzájárulást adnak, a pénzre majd később térnek vissza.

Kiderült, mégsem helyezik át a Thököly utcai buszmegállókat. Korábban Takátsné Tenki Mária (Fidesz) javasolta Új menetrend, új reklámrendelet, bimbózó kampány 2014. January 30. 09:35 , hogy a Városháza megnevezésű megállókat vigyék át a Ferences kerthez, mert szerinte így csökkenthető lenne a forgalom a Thököly, Petőfi, Bejczi körforgalomnál, és kisebb lenne a balesetveszély is. Az önkormányzat megkérte a Volánt, nézze meg a javaslatot, ők meg úgy találták, hogy ez nem jó ötlet.

Angyal utca?

Ugyanis a járatok 40 százaléka használja a megállóhelyet, fontos átszállási csomópont. Ha megtennék, akkor két megálló közti távolság (Aluljáró – Nyomda) közel egy kilométerre növekedne, ami a belvárosban szakmailag nem elfogadható. És megkérdezték az utasokat is, 99 százalékuk tiltakozott az áthelyezés ellen.

A Thököly úti buszmegálló marad, ahol van
Bonyhádi Zoltán

Így a közgyűlés elé egy határozati javaslat kerül, mégpedig az, hogy a Thököly utcai buszmegállók maradjanak ott, ahol vannak.

Jól elneveznek majd egy utcát is. Az Aranypatak Építő Közösség elnöke kérte, hogy legyen neve az oladi városrészen, a Potyondi-ároknál lévő közútnak, ahol már lakás is van. Angyal utcát javasol az elnök, de talán nem a városháza kommunikációs vezetőjének neve ihlette meg.

Egyik hitelből fizetik a másikat

Tavaly nagy küzdelmet folytattak azért, hogy az önkormányzat támogassa a humán papilloma vírus elleni védőoltást a 12. évüket betöltött lányoknál, ez a vírus rák kialakulását okozhatja. Támogatták is, de szeptember 1-vel életbe lép egy éppen erről szóló miniszteri rendelet, tehát attól kezdve az állam támogatja a védőoltást. Ezért törlik az önkormányzati rendeletet.

És akkor megint egy kis kosárlabda, pontosabban kosárlabdacsapat. A Falco KC még 2010-ben vett fel összesen 30 milliós hitelt, amihez az önkormányzat vállalt kezességet, először 2010 végéig. Aztán ezt kétszer meghosszabbították, most 2014 végéig érvényes a kezesség. Most azonban a Falco egy másik bankhoz fordult ugyanekkora hitelért, a bank egyéves futamidőre adta a hitelt, de ehhez az önkormányzat kezessége kell 2015. június végéig.

A Falco KC elnöke jövőképként azt vázolta fel, hogy a TAO-támogatások megkönnyítik majd a klub anyagi helyzetét, és így vissza tudják fizetni a hitelt. Fogalmunk sincs, hogyan döntenek majd.

Persze, a fentieken kívül sok egyéb ügy is lesz, de meglátjuk, milyen hangulatban lesznek majd a képviselők. A közgyűlés csütörtök reggel 9 órakor kezdődik, mi a szokásos módokon, online tudósítással és élőképben is közvetítjük a történéseket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Lazáry Viktor belebukott a kábítószergyanúba?

A szombathelyi alpolgármester nem indul a választásokon, állítólag vállalhatatlan lett a Fidesz számára.

Új menetrend, új reklámrendelet, bimbózó kampány

Gyebrovszki azt szeretné, ha Hende felavatná a cipőjét. Olvassa újra közgyűlési tudósításunkat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés