Szombathelyi olimpikon előtt tisztelegtek

Száz éve született dr. Földes Éva, szombathelyi származású olimpiai bronzérmes sporttörténész.

A jubileum alkalmából a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület, a Szombathelyi Zsidó Hitközség és az önkormányzat közösen helyezett el pénteken emléktáblát Földes Éva szülőházán, a Kisfaludy Sándor utcában.

Emléktáblát avattak dr. Földes Éva szülőházánál
Emléktáblát avattak dr. Földes Éva szülőházánál
Bonyhádi Zoltán

A rövid megemlékezés után a Bernstein Béla Kulturális Központban bemutatták dr. Hollerné Mecséri Annamária tavaly októberben megjelent könyvét (az Arcképcsarnok - Híres szombathelyi nők sorozat részeként), ami Földes Éva éltetútját mutatja be.

Földes Éva

(Szombathely, 1914. július 6. – Balatonalmádi, 1981. július 9.)
sporttörténész, neveléstörténész, az 1948. évi londoni olimpia művészeti versenyeinek harmadik helyezettje.

Emléktáblát avattak dr. Földes Éva szülőházánál
Bonyhádi Zoltán

1937-ben a Pázmány Péter Tudományegyetemen francia–olasz–latin szakos tanári és bölcsészdoktori oklevelet szerzett, majd különféle lapok újságíró-munkatársa lett. 1941-ben származása miatt eltiltották az újságírástól, 1944-ben Németországba deportálták. 1945-ben szabadult a mauthauseni koncentrációs táborból, és hazatérése után ismét újságíróként tevékenykedett.

Az 1948. évi olimpián a magyar csapat titkáraként és tolmácsaként vett részt. A Fiatalság forrása című művével az olimpia művészeti versenyeinek epikai művek versenyágában harmadik helyezést ért el. Hazatérése után 1954-ig a Testnevelési Főiskolán sport- és neveléstörténetet tanított, majd 1957-ig a Sport Lap- és Könyvkiadó Vállalat lektora lett.

1957-től nyugalomba vonulásáig a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola tanára, egyúttal 1962-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedadógia Tanszékének docense. Tagja volt a Magyar Pedagógiai Társaság elnökségének, a Tudományos Minősítő Bizottság Pedagógiai Szakbizottságának, a Pedagógia című lap szerkesztőbizottságának, továbbá az MTA neveléstörténettel foglalkozó albizottságának.

Nyugalomba vonulásától haláláig az MTA tudományos tanácsadója volt. Vízi balesetben vesztette életét.

Forrás: Wikipedia

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet