Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szombathelyi püspök inkvizícióról, gyerekmolesztálásokról és egyéb tabukérdésekről

Ha Székely János megszólal, arra oda kell figyelni.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szombathelyi megyéspüspök nehezen illeszthető be a bennünk élő katolikus pap sztereotípiába.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Nem csak azért, mert másként vélekedik Székely János, az új püspök: A mai világban a hitet csak radikálisan lehet megélni 2017. July 18. 12:39 az olyan politikailag tematizált ügyekről, mint a bevándorlás, de azért is, mert szokatlanul bátran szólal meg olyan tabukról és féltabukról, mint a cigánykérdés, vagy hogy a TAO-pénzekből kellene támogatni a gyerekvállalást .

A Katolikus.ma most beszámol Székely János előadásáról, melyet a megyéspüspök a budapesti Városmajori Jézus Szíve templomban tartott múlt csütörtökön, és amelynek témája a katolikus egyház botrányai voltak.

Székely János interjút adott a lapunknak
Bonyhádi Zoltán

Az előadás számos érzékeny kérdést is érintett, ráadásul szokatlan nézőpontokból.

Néhány kiragadott pont a beszédből:

 • A média sok esetben nem a valóságot közli, kiragad belőle részeket, így az egyházról alkotott kép gyakorta téves és sötét
 • Történelmi példa is van a torzításra. A gyarmatosítás korában a protestáns angolok rágalomhadjáratot (könyvek, festmények stb.) indítottak a katolikus spanyolok ellen, hogy azok milyen véres kézzel számoltak le az indián bennszülöttekkel. A valóság ezzel szemben az, hogy ahol a spanyolok hódítottak, máig élnek bennszülöttek, míg az angolszász területeken eltűntek.
 • A keresztes hadjáratok kapcsán Székely elmondta: először a mohamedánok érkeztek keresztény földre, csak utána indultak a keresztények a szentföldre. Sok esetben a keresztény lovagok keresztény városokban tettek kárt, melyeknek a püspökei álltak ki a keresztes hadak ellen. A keresztes hadjáratok önvédő háborúja volt a keleti világnak.
 • Magyarország sokat köszönhet a keresztes hadjáratoknak, mivel ezek lekötötték a mohamedánokat a Közel-Keleten. Ezek nélkül Mohács akár kétszáz évvel korábban is eljöhetett volna.
 • A keresztesek által alapított királyságokban a muzulmánok szabadon gyakorolhatták a vallásukat.
 • Az inkvizíciós bírságok szégyenletesek voltak ugyan, de a teljes igazsághoz tartozik, hogy 400 év alatt összesen 40 ezer embert ítéltek halálra boszorkányság miatt, de ebből mindössze ezer kapcsolható az egyházhoz. Az inkvizíció ugyanis emberségesebb volt, mint a világi bíróságok, sokan átkérették magukat az utóbbitól az előbbibe. A pápai állam pedig soha senkit nem ítélt el boszorkányság miatt.
 • Giordano Brunót nem tanításai, hanem eretneksége, végezték ki, Galilei pedig méltóságos háziőrizetben töltötte éveit.
 • 12. Piusz pápa nem állt ki a nyíltan a nácizmus ellen, mert ez még nagyobb kárral járt volna. A szövetségesek már 1943-ben tudták, mi zajlik a koncertrációs táborokban, mégsem bombázták le a táborokhoz való vasútvonalakat. A pápa közben rezidenciáján rengeteg zsidó családnak nyújtott menedéket.
 • Ami a szexuális molesztálásokat illeti: Németországban 15 év alatt 210 ezer ilyent regisztráltak, ebből 94 volt olyan eset, ami az egyházi személlyel hozható összefüggésbe. Mégis ettől a 94-től hangos a sajtó.
 • A legtöbb szexuális visszaélés családon belül történik.
 • A statisztikák szerint házas emberek 36-szor nagyobb valószínűséggel követnek el szexuális visszaélést, mint akik nem élnek házasságban.
 • Nem a római filozófusok, hanem a keresztények szüntették meg a gladiátorviadalokat.
 • A kórház és ingyenes iskola egyházi találmány.
 • A nyugati jogrendszer a keresztény gondolkodásból ered.
 • Tudjuk, hogy Székely János beszéde megosztja a közvéleményt és felkavarhatja az érzelmeket, ezért felhívjuk mindenki figyelmét a kulturált és higgadt vitára, érvelésre.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés