Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Podcast Péntek: Tudta, hogy egy szombathelyi származású miniszterelnök üzent hadat Amerikának?

Podcast Péntek: Tudta, hogy egy szombathelyi származású miniszterelnök üzent hadat Amerikának?

/

letöltés 97.46MB
Bárdossy László 1941-től közel egy évig vezette Magyarországot, amiért 1946-ban háborús bűnösként kivégezték. Podcastunk vendége Katona Attila történész, az ELTE SEK docense volt.

Nemrég Murber Ibolya történésszel beszélgettünk arról, hogyan lett a Nyugat-Dunántúl egy részéből Burgenland. Podcast Péntek: Hogyan lett a Nyugat-Dunántúl egy részéből Burgenland? 2021. November 20. 15:55 Most tovább mentünk a történelemben.

Vas megyéből eddig három miniszterelnök származott. Közülük az utolsó Bárdossy László volt, akit 1945 novemberében népbíróság elé állították és 1946-ben háborús bűnöért ki is végeztek. Sírja Szombathelyen, a Szent Márton temetőben található. (A másik kettő Batthyány Lajos és Széll Kálmán volt.) Bárdossy bűnösségét azóta is sokan vitatják Megszólalt a szombathelyi Ferences templom plébánosa, miért is tartottak szentmisét Bárdossynak 2017. December 16. 09:41 .

A család sírhelye Szombathelyen
Mészáros Zsolt

Katona Attila történésszel valahonnan Trianontól indultunk, hogy aztán arról beszéljünk, hogy Bárdossy rövid, egy éves miniszterelnöksége alatt milyen meghatározó dolgok történtek.

 • Bárdossy volt az, aki 1941-ben hadat üzent a Szovjetuniónak és az Egyesült Államoknak.
 • 1942 januárjában felállította és kiküldte a keleti frontra a második magyar hadsereget (ami a doni áttöréskor katasztrofális vereséget szenvedett).
 • Azt is engedélyezte, hogy 20 ezer magyarországi németet sorozzanak be a Waffen SS-be. És a Bárdossy miniszterelnöksége alatt született meg a harmadik zsidótörvény is.
 • Hogyan lett egy európai szinten elismert diplomatatából háborús bűnös?
 • Mivel sértette meg Bárdossy Horthyt?
 • Hogy zárt össze Bárdossy mögött a magyar politikai elit?
 • És végül miért vitatkoznak még máig is arról, hogy háborús bűnös vagy egy balek volt Bárdossy?
 • Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Podcast