Podcast Péntek: Tudta, hogy egy szombathelyi származású miniszterelnök üzent hadat Amerikának?

Podcast Péntek: Tudta, hogy egy szombathelyi származású miniszterelnök üzent hadat Amerikának?

/

letöltés 0.00MB
Bárdossy László 1941-től közel egy évig vezette Magyarországot, amiért 1946-ban háborús bűnösként kivégezték. Podcastunk vendége Katona Attila történész, az ELTE SEK docense volt.

Nemrég Murber Ibolya történésszel beszélgettünk arról, hogyan lett a Nyugat-Dunántúl egy részéből Burgenland. Podcast Péntek: Hogyan lett a Nyugat-Dunántúl egy részéből Burgenland? 2021. November 20. 15:55 Most tovább mentünk a történelemben.

Vas megyéből eddig három miniszterelnök származott. Közülük az utolsó Bárdossy László volt, akit 1945 novemberében népbíróság elé állították és 1946-ben háborús bűnöért ki is végeztek. Sírja Szombathelyen, a Szent Márton temetőben található. (A másik kettő Batthyány Lajos és Széll Kálmán volt.) Bárdossy bűnösségét azóta is sokan vitatják Megszólalt a szombathelyi Ferences templom plébánosa, miért is tartottak szentmisét Bárdossynak 2017. December 16. 09:41 .

A család sírhelye Szombathelyen
Mészáros Zsolt

Katona Attila történésszel valahonnan Trianontól indultunk, hogy aztán arról beszéljünk, hogy Bárdossy rövid, egy éves miniszterelnöksége alatt milyen meghatározó dolgok történtek.

 • Bárdossy volt az, aki 1941-ben hadat üzent a Szovjetuniónak és az Egyesült Államoknak.
 • 1942 januárjában felállította és kiküldte a keleti frontra a második magyar hadsereget (ami a doni áttöréskor katasztrofális vereséget szenvedett).
 • Azt is engedélyezte, hogy 20 ezer magyarországi németet sorozzanak be a Waffen SS-be. És a Bárdossy miniszterelnöksége alatt született meg a harmadik zsidótörvény is.
 • Hogyan lett egy európai szinten elismert diplomatatából háborús bűnös?
 • Mivel sértette meg Bárdossy Horthyt?
 • Hogy zárt össze Bárdossy mögött a magyar politikai elit?
 • És végül miért vitatkoznak még máig is arról, hogy háborús bűnös vagy egy balek volt Bárdossy?
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Podcast