„Beigazolódott: kézi vezérlésűek a bíróságok”

Ezt írja a Helsinki Bizottság a Szombathelyi Törvényszék elnöki kinevezéséről.

Néhány napja számoltunk be Andor Szabolcs lett a Szombathelyi Törvényszék elnöke 2013. February 22. 15:30 arról, hogy Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke Andor Szabolcsot nevezte ki egy évre a Szombathelyi Törvényszék elnökévé. Tette ezt úgy, hogy Andor nem is pályázott. Erre az OVB elnökének úgy volt lehetősége, hogy érvénytelennek nyilvánította a pályázatot, holott arra három jelentkező is volt, és a megyei bírósági testület Hoós Tibort, a jelenlegi megbízott elnököt támogatta.

A Helsinki Bizottság nem lepődött meg

Az üggyel tegnap foglalkozott az Index is, a cikkben kiemelik, hogy az Országos Bírói Tanács megvétózhatja a döntést, de az OVB elnöke így is megoldhatja, hogy azt nevez ki a Törvényszék élére, akit akar.

A pályázatok eredménytelenné nyilvánítását ugyanis nem kell indokolnia, és az érvénytelenné nyilvánítás után semmi sem köti a kezét. Éppen ez történt most Szombathelyen. A Magyar Helsinki Bizottság a Facebookon kemény szavakkal kommentálta Handó Tünde döntését:

Semmi örömünk nincs benne, de mi megmondtuk előre. Tavaly szeptemberben írtuk: "a bírói és a bírósági vezetői kinevezések esetén az OBH elnökének diszkrecionális jogköre elvileg megszűnik. (...) Azonban (...) az OBH elnöke (...) a pályázat eredménytelenné nyilvánításával egyszerűen elérheti, hogy az első helyen rangsorolt pályázó semmiképpen se töltse be az adott pozíciót. Az eredménytelenné nyilvánítást az OBH-elnökének pedig még indokolnia sem kell." Nem történt semmi meglepő. Elvégre, ha egy hentes kolbásztöltőhöz jut, előbb-utóbb kolbászt fog vele tölteni. Magyarország megújul.

Hiába módosították a törvényt

A bíróságok kézivezérlését lehetővé tévő törvényt 2011-ben fogadta el a parlament, ebben adnak szinte korlátlan hatalmat az OVB elnökének. Handó Tündét, Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő feleségét kilenc évre nevezték ki a posztra.

A törvényt rengeteg kritika érte, többek között kifogásolta annak több részletét az Európa Tanács alkotmányjogi szervezete, a Velencei Bizottság is. A bizottság nyomására tavaly néhány pontban módosították a törvényt, ám az OVB elnökének korlátlan hatalma megmaradt, a hazai jogvédők tanulmányban részletezték a jogállammal szembe menő szabályozást.

Czeglédy Csaba, a szombathelyi közgyűlés MSZP-SZTKE frakciójának elnöke cikkünkhöz az alábbi kommentet fűzte:

Őszintén kíváncsi vagyok arra, hogy ilyenkor vajon a pályázókat és a pluszban jelölt nevét tényleg összevetik az ún. Kubatov-lista szombathelyi adataival? Megbízható, aki rajta van, nem megbízható, aki nincs rajta? Nem lehet, hogy csak ezen múlik a megbízhatóság mérlegelése egy ilyen fontos, bizalmi poszt odaítélése esetén? Mindig a legegyszerűbb magyarázat a valódi magyarázat...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Andor Szabolcs lett a Szombathelyi Törvényszék elnöke

Andor nem is pályázott, az OBH elnöke, Handó Tünde választotta ki, miután érvénytelennek minősítette a többi pályázatot.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet