Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Új edzővel és új fegyvernemmel vágnak neki a vívók az újévnek

Az egyesület főleg utánpótlásbázisként működik, de nagy terveik vannak.

Hiába vannak a vívásnak nagy hagyományai Szombathelyen, a '90-es években sokáig nem volt működő egyesület. Ez változott meg 2001-ben, amikor megalakult a Szombathelyi Vívóakadémia SE.

2001-ben alakította meg az egyesületet a hazatérő Gasztonyi János, és immár tizenöt éve töretlenül működik

- kezdi meg a beszámolót Dr. Gajdán István, az egyesület elnökségének tagja. A Vívóakadémia SE jelenleg 40-50 főből áll, főleg utánpótláskorú versenyzőkből, de a régi csapattársakat sem felejtették el:

az utánpótlás nevelés mellett régi vívókból vagyunk öten-hatan, akik rendszeresen vívunk, van senior világbajnokuk is Péntek Tamás személyében.

Szombathelyi vívók edzése
Nézze meg ön is, hogy készülnek a vívók! A képre kattintva galéria nyílik
Vágvölgyi Bálint

Válogatott kerettagokat is sikerült már kinevelni

Az egyesület szeptemberenként, de esetenként januárban is indít kezdőcsoportot. A gyerekek az általános iskolai toborzásokon találkozhatnak a vívással, és ha megtetszik nekik, az alapmozgás elsajátítása után - ami általában kb. hat hónapot vesz igénybe - már fegyvert is kapnak a kezükbe, másfél évvel később pedig már versenyre is mehetnek.

Gyakorlatilag minden korosztálynak rendeznek már versenyeket

- mondja Dr. Gajdán. Párbajtőr fegyvernemben a versenyrendszer neve olimpici, ami évente hat versenyből áll, ebből egyet mi rendezünk, Bükön.

Szombathelyi vívók edzése
Vágvölgyi Bálint

Az utánpótlásnevelés pedig sikeres, az egyesületnek több válogatott kerettagja is van.

Elég szép eredményeink vannak nem csak országos, hanem nemzetközi szinten is. Az egyik legsikeresebb vívónk Bakos Bálint volt, aki idén az U23-as Európa-bajnokságon csapatban ezüst-, a junior világbajnokságon pedig bronzérmes lett. Ő Budapestre került az egyetem miatt, jelenleg a Vasas vívója.

Úgy fegyvernemmel és új edzővel indulhat az új év

Bakos elvesztésével is maradt azonban válogatott az egyesületnél, Szabó Viktória és Bende Bence személyében. Ennyivel azonban nem elégednek meg, tovább bővítenék a repertoárt.

Januártól a jelenlegi három edzőnk mellé érkezik egy új, Igaly János személyében, így beindíthatjuk a tőrvívást. Ez azért is lesz nagy lépés, mert jóval több gyereket tudunk majd foglalkoztatni.

Szombathelyi vívók edzése
Vágvölgyi Bálint

A vívóknak ezért már csak egy saját zug kellene, ahol véglegesen berendezkedhetnek, jelenleg ugyanis a Nagy Lajos Gimnázium tornatermében és a POTE Kollégium Sportcsarnokában vendégeskednek.

Szeretnénk egy saját vívótermet, ami most akár meg is valósulhat. Az egykori Epcos területén lenne egy hatalmas vívóterem. A Magyar Vívó Szövetség és Szombathely város segítségével épülhetne fel, jelenleg tervezés alatt van. Itt már jóval nagyobb és rangosabb versenyeket is tarthatnánk.

Tisztelt Olvasók!

A Szombathelyi Vívóakadémia SE készül a szombathelyi vívás 2019. évben esedékes 150 éves fennállásának megünneplésére. Szeretnénk felkutatni a szombathelyi vívósport magánembereknél fellelhető képi, írásos és tárgyi emlékeit kiállítási anyag, illetve emlékkönyv összeállítása céljából.

Ehhez kérjük mindazoknak a segítségét, akik egykor vívtak, vagy szüleik, nagyszüleik, más rokonaik sportolóként, edzőként, támogatóként az 1900-as évek elejétől kezdődően bármikor részesei voltak a szombathelyi vívósportnak. Keressük az egykori vívók, vagy leszármazottaik birtokában lévő vívófelszereléseket, jelvényeket, érméket és különösen fényképeket, valamint írásos dokumentumokat digitális archiválás és feldolgozás céljából.

Különösképpen keressük Tóth Lajos egykori vívómester fényképét és vele kapcsolatos bármilyen dokumentumot.

Kérünk mindenkit, aki ilyen jellegű relikviákkal rendelkezik, keresse meg egyesületünket, a Szombathelyi Vívóakadémia SE-t a www.szhelyivivas.hu web oldalon, vagy közvetlenül Dr. Gajdán Istvánt (e-mail cím: gajdan.istvan@szhelyivivas.hu).

Előre is köszönünk minden segítséget!

Dr. Gajdán István

Szombathelyi Vívóakadémia SE

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport

Tovább az oldalra