Ringasd el magad! – Szombathelyre jön a Képzelt riport

Menni kéne… Mert a Képzelt riport több mint egy musical, egy megunhatatlan életérzés, anarchiáról, drogokról és rockzenéről. Déry Tibor karizmatikus darabja, Presser Gábor zenéjével épp 40 éves. Az amerikai rockfesztivál ennek apropóján május 9-én Szombathelyre utazik, az Aréna Savariába.

Autók végeláthatatlan sokasága, háromszázezer fiatal közeledik az eső áztatta autópályán a montanai rockfesztiválra, amikor felcsendül a „Menni kéne…” – valahogy így kezdődik a legenda, egy musicalbe csomagolt dráma, amely az 1969-es amerikai altamonti fesztivál tragikus eseményeit dolgozza fel. És ki ne hallotta volna Presser Gábor-Adamits Anna dalait?! „Valaki mondja meg”, „Arra születtem”, „Vinnélek” „Ringasd el magad”... – felsorolni is nehéz azokat a slágereket, amit ennek a rockmusicalnak köszönhetünk.

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról
Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról
Forrás: http://www.kepzeltriport.hu/

A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról volt az első sikeres magyar rockmusical, Presser első színházi munkája, amit épp 40 éve mutattak be először a Vígszínházban. Nagyot szólt akkor, abban a „fekete-fehér” világba, a hetvenes évek elején. Botrányok kísérték, sokan bírálták, mert Déry Tibor akkor a hippikultúra kritikájaként írta meg a szöveget, mégis hatalmas kasszasiker lett.

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról
Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról
Forrás: http://www.kepzeltriport.hu/

A magyar színházi világ is kétkedve fogadta, hiszen a színmű és a könnyűzeneipar "fúziója" idehaza még szokatlannak műfajnak számított. Ráadásul olyan tabunak számító témákat pendített meg, mint a drogfogyasztás vagy a homoszexualitás. Egyszerre váltott ki áhítatot és kritikát, ám máig karizmatikus produkcióként tartják számon idehaza és külföldön is. Generációk hallgatták, dúdolták, szerették és szeretik ma is.

A több mint 40 éves jubileumra a rockmusicalt Vándorfi László rendezésében a Pannon Várszínház is színpadra állította, és a társulat most országos turnéra indul. Hat helyszínen élvezhetjük majd a megunhatatlan melódiákat. Az első állomás május 9-én (20:00) Szombathelyen, az Aréna Savariában lesz.

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Az immár klasszikus rockmusical az Orfeusz-motívumra épül: a szerelmes férfi (József) alászáll az „alvilágba” elragadott kedvese (Eszter) megkeresésére. A Déry Tibor által megírt pokol az elhíresült altamonti fesztivál, ahol a Rolling Stones együttes koncertjén egy fekete fiút meggyilkoltak a fékevesztett hangulatban.

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról
Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról
Forrás: http://www.kepzeltriport.hu/

Ez a drámai alaphelyzet alkalmat ad az írónak arra, hogy nyíltan, megrázóan szóljon terrorról, kirekesztettségről, etnikai és szexuális másságokról, felemelje szavát a kábítószer ellen, döbbenetes erővel fogalmazza meg egy értékvesztett világban útját kereső fiatalság magányát, kétségbeesettségét, tisztaság utáni vágyát.

A Pannon Várszínház produkciója, Vándorfi László rendezésében és Krámer György koreográfiájával kerül színpadra.

A szereposztás:

Eszter- Stefancsik Annamária
József - Sánta László
Manuel - Keresztesi László
Beverly - Kovács Ágnes Magdolna
René - Kiss Dávid
Tanú - Molnár Ervin
Marianne - Oravecz Edit
Riporter - Koscsisák András
Pokol Angyala - Kiss T. István
Frantisek - Egyed Brigitta
Joshua - Varga András Zoltán
A Fiú - Szelle Dávid
A Pokol Angyalai - Lench és Márton, Pfitzner Andrea

A turné állomásai:

2014. május 9. 20:00 – Szombathely, Aréna Savaria
2014. május 10. 20:00 – Budapest Kongresszusi Központ
2014. május 17. 20:00 – Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
2014. május 31.20:00 – Debrecen, Főnix Csarnok
2014. június 13. 20:00 – Szeged, Városi Sportcsarnok
2014. június 14. 20:00 – Győr, Egyetemi Csarnok

Jegyvásárlás:
Jegyárak: 2.990 - 15.000 Ft
A jegyeket megvehetitek a Képzelt riport weboldalán online, illetve az ismert jegyirodákban (amelynek listáját szintén a honlapon találjátok).

Jegyek a szombathelyi előadásra az alábbi helyeken vásárolhatóak:
N-Tours 9500 Celldömölk, Szentháromság tér 6.
Blaguss Szombathely 9700 Szombathely, Kőszegi u 27-31.
Family Center Líra Könyváruház 9700 Szombathely, Varasd út 1.
IBUSZ Szombathely 9700 Szombathely, Fő tér 44.
Líra Könyváruház 9700 Szombathely, Kossuth L. u. 8/3.
Pannon Lapok Társasága Kiadó Ügyfélszolgálata 9700 Szombathely, Fő tér 3-5.