Nyeli a közpénzt az állami üdülési alapítvány?

Kicsit kisebb, kicsit drágább, kicsit bizonytalanabb. Kevesen jelentkeznek az állami támogatású iskolai táborokra, a piacon jobb lehetőségek vannak.

A balatonberényi táborról Ipkovichéknak sem árulták el, mi lesz Balatonberénnyel - izgalmas közleménnyel frissítve! 2012. April 17. 13:04 és az állami kedvezményes üdülésekről többször írtunk már. Legutóbb a múlt héten foglaltuk össze a történetet Ötszörösére drágul a gyermeküdültetés? 2012. May 11. 13:59 , bloggerünkre hivatkozva, aki azt írta, a kedvezményesnek hirdetett állami üdülési lehetőség sokkal többe kerül, mint a korábbi években. Írásunkkal egy időben jelent meg az Indexen egy cikk , amiben hasonló következtetésekre jutottak.

Ez van, és kész

Kiderítették ugyanis, hogy a piaci árak alapján sokkal olcsóbbak lennének a kedvezményes üdülések, és az önerőként befizetett összegek majdnem fedezik is a teljes árat. Az Index példája szerint egy háromgyerekes család öt éjszakás, orosházi üdülése 120 ezerbe kerülne, ebből 45 ezret kellene befizetniük önerőként, és 75 ezret tenne hozzá az állam az Erzsébet-program keretében.

Az elhagyatott balatonberényi gyermeküdülő
Dr. Czeglédy Csaba

Ugyanakkor az említett orosházi üdülő piaci alapon is hirdet üdüléseket, a fenti üdülés ebben az esetben 49 300 forintba kerülne. Kérdés, hová lesz a 70 ezer forintnyi állami támogatás? A lap fel is tette ezt a kérdést a Nemzeti Üdülési Alapítványnak, ők nem kaptak választ, az említett családdal az alapítványnál annyit közöltek: ez van és kész.

Időközben mi is kaptunk egy rövid választ Majthényi Lászlótól, a megyei közgyűlés alelnökétől, aki – ha információink pontosak – tanácsadóként dolgozik az alapítvány és az Erzsébet-program mellett. Előző cikkünkben Ipkovichéknak sem árulták el, mi lesz Balatonberénnyel - izgalmas közleménnyel frissítve! 2012. April 17. 13:04 – bloggerünkre hivatkozva - azt írtuk, hogy a szombathelyi iskolákban szórólapot terjesztettek, amin kedvezményes üdülésre lehetett jelentkezni, nagyon rövid határidővel, és sokkal drágábban, mint tavaly.

Ki küldte a szórólapot?

Majthényi László válasza rövid volt, szó szerint közöljük:

Az Erzsébet-táborokkal kapcsolatos pályázati felhívások megtalálhatók az erzsébetprogram.hu honlapon, április 04-től érhetők el. Én nem küldtem semmilyen szórólapot. Ki küldte a szórólapot? Őt kellene megkérdezni, hogy mi ez. M.L.

A felszólításnak eleget tettünk, először újra megnéztük az Erzsébet-program honlapját . Itt meg is találtuk az Igazolt hiányzás címen futó pályázatot , amit általános iskolai csoportoknak írtak ki. Minimum tízfős csoportokkal lehet pályázni, a csoport mellé legalább egy felnőtt kísérőt kell küldeniük. A turnusok időtartama hat nap, öt éjszaka, a kedvezményes részvételi díj fejenként 5 ezer forint.

De ha a családban az egy főre jutó jövedelem meghaladja a minimálbér összegét, a havi 93 ezer forintot, akkor a díj már 10 ezer forint fejenként. A csoport szervezése a pályázó iskola feladata, az iskolának kell összegyűjtenie a jelentkezési lapokat és az önrész összegét is.

Csak az alapellátás kedvezményes

Körbetelefonáltunk hát néhány szombathelyi iskolát, azt tudakolván, indulnak-e az állami pályázaton, és hogyan is képzelik a gyerekek üdültetését. Gyorsan kiderült, hogy alapvető bizalmatlansággal állnak a tantestületek az állami pályázathoz. Volt, aki ezt úgy fogalmazta meg, hogy a pályázat sikere kétséges, az iskoláknak viszont meg kell szervezniük a táborokat, nem alapozhatnak a bizonytalanságra.

Az egyik szórólap
Nyugat.hu

Az is aránylag gyorsan kiderült, honnan is származik az előző cikkben Ötszörösére drágul a gyermeküdültetés? 2012. May 11. 13:59 említett 18 és 22 ezer forintos részvételi díj. Az Erzsébet-programban ugyanis csak a szállást és az étkezést nyújtják a meghirdetett 5 és 10 ezer forintos összegekért. Erre jön még az utazás költsége, amit a Balatonra például nem is olyan könnyű megszervezni, hiszen alig van Szombathely és a Balaton között közvetlen vonat, ami van, az meg kedvezőtlen időpontban indul.

Külön kell fizetni a strandok, kalandparkok, múzeumok, rendezvények belépőjegyeiért is. A szaktáboroknál minderre pluszban jön a fő tevékenység költsége, például egy kézműves tábornál az alapanyag, a felszerelés, stb. Ez látható egyébként az egyik, korábban osztogatott szórólapon is.

Kevés a jelentkezés

De nézzük az iskolákat. A Neumann iskola nem indul a pályázaton, Csapó Erzsébet igazgató azt mondta, ismerték a lehetőséget, de a tantestület úgy döntött, nem élnek vele. A Váci iskola igazgatóhelyettesétől, Fülöp Istvánnétól annyit tudtunk meg, hogy néhány tanulójuk leadta a jelentkezési lapot, ők szeretnének részt venni az üdülésben.

Kőváriné Fekete Marietta, a Paragvári iskola igazgatója elmondta, hogy két csoportra benyújtották a pályázatot, de az iskola nem erre alapoz, mert bizonytalannak érzik. Saját szervezésben 200 gyerek táborozását oldják meg a Balatonon, Kőszegen és az Őrségben. Ezek alapvetően osztálytáborok, vagyis az egy osztály, egy tábor elvet követik.

A Zrínyi iskola igazgatója, Kis Gábor adta a legrészletesebb választ. Ők három olyan szaktáborral akartak pályázni először, amiket már az előző években is megszerveztek, igaz, akkor még önköltséges finanszírozással. Terveztek kézművestábort, Fonyódligeten és Balatonberényben, de túl kevesen jelentkeztek. A harmadik egy kerékpáros-tábor lett volna, a tervek szerint csillagtúrákon járták volna be a Balaton északi partját. De az utolsó pillanatban erre sem adták be a pályázatot, csak a minimális létszám jött volna össze.

A főbb szempontok

Kis Gábor szerint a szülők nagyon átgondolják, hová küldik a gyereket táborozni. A döntésükben az első szempont az időpont, a második a tábor profilja, az anyagi megfontolások csak ezek után jönnek. Szerinte is visszatartó erő a bizonytalanság, és vannak kedvezőbb ajánlatok is, még az állami támogatás nélkül is.

Bicikliút a Balaton partján
Dr. Czeglédy Csaba

Az igazgató úgy vélte, az lenne a szerencsés, ha minden üdülőre érvényes lenne az Erzsébet-program, elgondolkodtató, hogy miért került be és miért maradt ki egy-egy üdülő a programból. A kezdeményezést alapvetően jónak tartja, de a programnak még csiszolódnia kell. Egy kerékpáros vándortábornál például pozitív lenne, ha több üdülőben is alhatnának az egy hét alatt a túrázók.

Hozzátette, a Váci iskola százas nagyságrendben szervez táborokat az idén is, a kerékpáros tábort is megtartják, rövidebb időtartamban és távolságban, Velemben például kézműves tábort tartanak, önerőből, állami támogatás nélkül.

Csak töltelék?

Közben azt is sikerült megtudnunk, hogy mi is a lényege az iskoláknak kiírt pályázatnak. Az Erzsébet-program elsődlegesen a szociális üdülési pályázat bonyolítására jött létre, ahol nagycsaládosok, rászorulók kapnak – elvileg – kedvezményes üdülési lehetőséget. A szociális pályázat már lezárult, a nyertes pályázatok azonban nem töltik ki a programba bevont üdülők teljes kapacitását, ezeket az üres helyeket hirdetik meg az iskolák felé.

A szociális pályázat komoly bevételt jelent valahol, az Index írásunk elején említett cikke éppen erről szól. De az iskolai pályázatoknál említett 5 ezer forintos, legalacsonyabb önköltség is jóval magasabb, mint a tavalyi táborozási díjak. És – ahogyan az iskolaigazgatók is jelezték – a piacon majdhogynem kedvezőbb üdülési lehetőségeket lehet találni, mint amit a több milliárd forintnyi közpénzből kistafírungozott Nemzeti Üdülési Alapítvány kínál.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ötszörösére drágul a gyermeküdültetés?

Ezt írja bloggerünk, aki bizonyítékokkal is szolgál. Folytatódik a balatonberényi gyermeküdülő története.

Ipkovichéknak sem árulták el, mi lesz Balatonberénnyel - izgalmas közleménnyel frissítve!

"Senki nem nyilatkozhat" - fogadták a vasi szocialista képviselőket a Human Jövő irodájában.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet