Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„A tanár a 21. század influencere lesz” – Megvalósult sci-fi az ELTE SEK falai között

Németh István rektorhelyettes egyetembejárásra hívta meg lapunkat. Ehhez képest közel két óra hosszat nem mozdultunk ki az irodájából, és csak kapkodtuk a fejünket, amikor szembesültünk azzal, hogyan néz majd ki az oktatás a nem is annyira távoli jövőben.

A hazai cégek, intézmények, önkormányzatok általában nem ott követik el a legnagyobb hibát, hogy nem teljesítik a kitűzött célt, hanem ott, hogy céljuk sincs. Csak lebegnek a tegnap és a holnap között.

Ezzel nem lehet vádolni a szombathelyi egyetemet (ELTE SEK), ahol az utóbbi években érdekesebbnél-érdekesebb változások és átalakulások történtek, és láthatóan nincsenek híján vízióknak sem, amelyeknek zöme aztán ráadásul meg is valósul.

Így örömmel fogadtuk Németh István rektorhelyettes mostani meghívását. Az eredeti terv az volt, hogy végigjárjuk az egyetem épületeit, megnézzük az infrastrukturális fejlesztéseket, a sportcsarnokot, a kicserélt nyílászárókat, a mérnökök kütyüjeit és azt a termet, ahol az országos médiában is kedvenccé vált anya-baba fotó Hét hónapos babájával vizsgázott egy hallgató az ELTE SEK-en 2020. January 15. 14:41 készült.

De ember tervez, kíváncsiság végez.

Mert amikor érkezésünk után Németh István és munkatársai a rektorhelyettesi irodában elkezdik összeszerelni a technikát, amit a bejárás első állomásaként szeretnének megmutatni, már sejtjük, hogy ez nem öt perc lesz.

ELTE SEK Németh István
Mészáros D. Zsolt

Jól sejtjük: közel két órát töltünk a helyiségben azzal, hogy a rendszer lényegét megismerjük. De megérte: fogalmat kaptunk, merre megy az oktatás a 21. században, és merre megy magának az ELTE SEK-nek a tanárképzése, amely igyekszik felvenni a gyorsuló technológiai tempót, utolérni a digitális generációt, elébe menni az eseményeknek.

Házhoz megy a tudás

“A tanár a 21. század influencere lesz. Nem a mai értelemben, amikor valaki a YouTube-on rázza a fenekét és tízezrek követik, hanem abban, hogy tudása van, és ezt a tudást a legkorszerűbb technológia segítségével tovább adja” - magyarázza a rektorhelyes.

Majd jön a folytatás: Eötvös báró 1868-ben előírta a tankötelezettséget, a gyerekeket beterelték a körzeti iskolákba, hogy ott írni-olvasni tanuljanak. Azért mozdították ki otthonról őket, mert nem tudták elvinni hozzájuk a tudást. Most viszont nemcsak azt lehet megtenni, hogy házhoz visszük a tudást, de azt is, hogy mindenki képességére és céljaira szabjuk.

ELTE SEK Németh István
Németh István
Mészáros D. Zsolt

Mindig is ez volt a tanárok álma, és ezt most a digitális technika lehetővé teszi. Ez utóbbi nem bálvány lesz, mint eddig, amelyet imádni kell az osztályteremben, hanem észrevétlenül a háttérben marad és kiszolgál bennünket.

Immár semmi akadálya nem lesz annak, hogy egy szombathelyi, debreceni, New York-i oktató órát tartson, miközben a hallgatók – bárhol is vannak – letelepednek a virtuális tanári asztal köré és interaktív módon együtt tanulnak. Az előadások helyett a konzultáció, a diktálás helyett az együttgondolkodás és a problémamegoldás kap majd hangsúlyt – hangzik el.

Így nem lesz probléma az utazás, mint ahogy az sem, hogy „sztártanárok” egyszerre több helyen oktassanak. Az egyetemek afféle minőségbiztosításon alapuló közösségek, szellemi központok lesznek, ahol a diploma jelentőségét átveszi a szakmai életpálya, a diákok pedig nem passzívan és áhítattal hallgatják az előadót, hanem - mint egy agórán – csoportokban dolgoznak, tanulnak. Mint annak idején a görögök.

ELTE SEK Németh István
Németh István
Mészáros D. Zsolt

„Az iskolát nem a falak határozzák meg többé, hanem a tanár és annak tudása, a diákok pedig azok lesznek, akik rá tudnak kapcsolódni az információáramlásra” – kapjuk meg Németh Istvántól az elméleti vezetősínt, majd elkezdődik a gyakorlati bemutató, ami alkalmanként a sci-fi filmek kategóriájába esik.

És akkor megkapaszkodtunk

Az egész felszerelés elfér egy kisebb bőröndben, és technikai háttérnek elég egy konnektor.

A lelke egy „Bagoly” nevű apró, de izmos PC, amibe körkörösen mozgásérzékelő kamerák vannak építve.

ELTE SEK Németh István
A bagoly
Mészáros D. Zsolt

Már okostáblára sincs szükség, az úgynevezett fényfal bármilyen fehér felületre kivetíthető. A tanár megjelenik a diákok laptopján, tabletjén, mobiltelefonján, illetve megjelenik maga a tábla és az arra írtak is.

A hallgatók a mobiljukon keresztül szintén tudnak kérdést, választ, megjegyzést írni a „táblára”, amit mindenki lát - közben ezerféle digitális kiegészítésre és manipulációra is lehetőség van. Mindezt természetesen ki lehet egészíteni élő hangkapcsolattal. Az óra rögzíthető, sőt kapásból a YouTube-ra tölthető, amit később meg tudnak nézni a hiányzók; de lendületből jegyzet, vagy akár vizsgatétel lehet.

Ez utóbbiak sem hasonlítanak a korábbi A/4-es papírra gépelt, félelmet keltő listára. A tételsor lehet egy háromdimenziós ábra, audió, videó vagy szöveges információhalmazokkal, összefüggésekkel és megoldandó problémákkal.

ELTE SEK Németh István
A tételsor
Mészáros D. Zsolt

Minden könyv és jegyzet egyszerre és azonnal elérhető, átalakítható, az éppen szükséges igényekhez hajlítható, miközben a nyelvek között is szabadon ugrálhatunk az azonnali gépi fordítás lehetőségével.

A hangfelismerő szoftverek – a bemutató alapján – iszonyúan sokat fejlődtek az utóbbi években. Simán megbirkóznak már a folyékony magyar beszéddel is, és kapásból begépelik a szöveget.

De nemcsak a beszéd, a kézírás felismerése is meghökkentő szinten van. Egy különleges – mini kamerával ellátott – tollal és jegyzettömbbe írunk, ami azonnal megjelenik a tanár, illetve az osztály virtuális tábláján, és a szoftver simán szövegszerkesztőbe írja és értelmezi még a „macskakaparást” is.

ELTE SEK Németh István
Mészáros D. Zsolt

A bemutatott eszközöket már mind meg lehet vásárolni. Magát a rendszert Németh István rakta össze, tette használhatóvá és optimalizálta a felsőoktatásra kb. egyéves munkával, ami némi programozást is jelentett – tudjuk meg.

Most azon gondolkodnak, hogy külön gyártót keressenek a „pakk”-hoz, amelynek számos elemét már beszerezte az intézmény.

A szombathelyi tanárképzés mindig is gyakorlatközpontú volt

A bemutatott rendszer már több mint prototípus, ugyanis az szeptembertől megjelenik az ELTE SEK tanárképzésében. Az oktatók már most ismerkednek vele, készülnek az első tananyagok. A távoktatásban tanulóknak különösen nagy segítség lesz majd a digitális módszer.

ELTE SEK Németh István
Mészáros D. Zsolt

„A Berzsenyi-brand mindig is arról volt híres, hogy gyakorlatközpontú volt. Azaz az itt végzett tanárok valóban tudtak tanítani az osztályteremben. Ma is ugyanezt tartjuk szem előtt, de egy megváltozott világban más eszközökkel kell dolgozni” – mondja a Németh István, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a „Berzsenyi 2.0” módszertannal oktatott hallgatók majd szintén így fognak tanítani a saját iskoláikban; alapjaiban írva át magyar oktatást.

ELTE SEK Németh István
Mészáros D. Zsolt

A rektorhelyettes elképzelése szerint minél idősebb egy diák, annál inkább a digitális eszközökkel kell oktatni, azaz középiskolában többet, mint felsőben, és alsó tagozatban a legkevesebbet, mert ott még „szeretetre, ölelésre és sok-sok emberi kapcsolatra” van szüksége a gyerekeknek.

Ide tartozik az is, hogy a szakember szerint „a legnagyobb ostobaság a világon” megszüntetni a kézírás tanítását. Ez ugyanis nemcsak kognitív képességeket fejleszt, de természetes emberi folyamat, ellentétben egy billentyűzet püfölésével; ami akár teljesen ki is kophat a világból a hang- és a kézírás felismerésével. És egyáltalán: „a gép alkalmazkodjon hozzánk, a mesteréhez, és nem fordítva”.

ELTE SEK Németh István
Mészáros D. Zsolt

A vízió azért is életképesnek tűnik, mert a szombathelyi tanárképzés 2018-tól országos szinten is kiemelt helyszín, az ELTE ide csoportosította az ilyen jellegű szakjait, beleértve a középiskolai tanárok képzését is.

„Az, hogy a magyar oktatás nem hatékony, annak nem a gyerekek az okai, hanem mi, akik azt erőltetik, ami néhány évtizeddel ezelőtt működött. Csak közben a világ elfordult alattunk, és ennek a fordulásnak mi most így megyünk utána. A fiatalok tanulni akarnak, és így akarnak tanulni” – hangzik a zárszó.

Az ELTE SEK digitális módszertanát, eszközeit és a jövőbe mutató Berzsenyi 2.0 projektet a szombathelyi önkormányzat is támogatja.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

(X)

Tovább az oldalra