Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Öt százalék alatt van a tanárhiány Vas megyében, de van, ahol eléri a 15 százalékot

Több mint 4300 pedagógus hiányzik az állami iskolákból.

Augusztus végén 4325 betöltetlen pedagógus álláshely volt a Klebelsberg Központ által fenntartott állami általános iskolákban és gimnáziumokban - írta a múlt héten az Index .

Abcúg

A lap mai, hétfői cikkében idézik a Klebelsberg Központ reakcióját, a Központ azt állította: a múlt héten megjelent adatok nem valósak, sőt

szerintük vélhetően kifejezetten álhírterjesztés céljából

közölte azokat az Index.

A KLIK azt írta válaszában, hogy a 170 ezer pedagógusnak mindössze 1-2 százaléka hiányzik a rendszerből. Viszont a KLIK által működtetett iskolákban összesen mintegy 85 ezer tanár dolgozik. A többiek a most már az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozó szakgimnáziumokban és szakközépiskolákban tanítanak, illetve az egyházi és az alapítványi iskolákban, amelyek nem a Klebelsberg Központhoz tartoznak.

Ettől függetlenül a KLIK által említett 170 ezer pedagógus 1-2 százaléka 1700-3400 hiányzó tanárt jelent. Az Index megjegyzi, ők nem becsléssel jutottak az adatokhoz, hanem a Neptun KRÉTA (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) adataival dolgoztak. A KRÉTA-t épp azért hozták létre, hogy a fenntartóknak valós és naprakész adatai legyenek az iskolákról, többek között a munkaerő ellátottságról és a betöltetlen álláshelyekről is, amelyek elengedhetetlenek a pénzügyi tervezéshez.

A Neptun Kréta adatai alapján az Index készített egy infografikát, ahol tankerületenként lehet megnézni, mekkora a tanárhiány az adott térségben.

Vas megye a kisebb tanárhiánnyal küzdők közé tartozik, a szombathelyi tankerületben 3,6 százalék, a sárváriban 1,9 százalék a betöltetlen tanári állások aránya.

Ehhez képest az ország középső területein 10-15 százalék. A legnagyobb tanárhiánnyal, 15,3 százalékkal a monori tankerület küzd, de 10 százalék felett van például Székesfehérvár, Dunaújváros, Kecskemét is. Az ország legnagyobb részén egyébként 5 és 10 százalék között van a hiányzó pedagógusok aránya.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra