Tankkal átlőtt vaslemez, rozsdamentes korpusszal – Új '56-os szobor

A Tata melletti Szomódon lőtte meg a harckocsi azokat a vaslemezeket, amelyek felhasználásával Veres Gábor az új szombathelyi ’56-os hősök emlékművét készítette.

A nagy világégések tanúi előtt, a szombathelyi sírkert katonai részlegében (a Jáki úti Hősi temetőben) új szobrot avatnak, Veres Gábor tankkal átlőtt vaslemezből és korpuszból készült ’56-os szoborkompozícióját. Az avatás időpontja stílszerű: november 4-ét írunk. 1956-ban, 54 évvel ezelőtt az orosz tankok ezen a napon fojtották vérbe a szabadságharcot. Az emlékmű egyelőre - fehér lepelben – alig mutat valamit magából.

Szoboravatás az '56-os mártírok tiszteletére
Szoboravatás az '56-os mártírok tiszteletére
Mészáros Zsolt

A laposan beeső őszi napfény gondoskodik a hatásos bevilágításról: a katonai sírkert, az ég alja és a környező fák levelei vörösben úsznak a késő délutáni napfényben. Tavaszias meleg van, ideális a szabadtéri jelenlétre. Ahogy a sírok közt sétálunk, rápillantunk a honvédsírokra – megannyi huszonéves fiú, egy se érte meg a harmincat, és tömegével nyugszanak itt. Halottak napja után is gyertyátlanul, virágok-koszorúk nélkül.

A Himnusszal indítunk, Nagy Gáspár verse után Kovács Ferenc megyei elnök és Puskás Tivadar Szombathely polgármestere – botokkal segítve – leleplezik Veres Gábor szobrát. Amit aztán a történelmi egyházak képviselői, rövid kis beszédek kíséretében megáldanak.

Szoboravatás az '56-os mártírok tiszteletére
Szoboravatás az '56-os mártírok tiszteletére
Mészáros Zsolt

Vannak sebek, amik a mai napig nem gyógyultak be – a szoboré is ilyen

Elsőként Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke emlékezik november 4.-e hajnalára: „amikor megdördültek a fővárost ostromló erők ágyúi, és a felkelők viszonozták a tüzet, akkor úgy tűnt, a maga kézzelfogható valóságában minden elveszett”. A kommunista hatalom aztán mindent megtett azért, hogy október 23-át az emberek elfelejtsék, az elvett szabadságért cserébe azonban „jóléti intézkedések sorát tették, míg a szocialista országokban fűtésre, világításra sem tellett, nálunk volt Trapper, hétvégi telek és maszekolás. Faludy György szavaival a hatalom kolbászra cserélte a kötelet. Azonban az igazság igazság marad, ha a föld mélyére temetik is – ezért győzött ’56. – utal rá a megyei elnök, hiszen a forradalomban elesettek követelése végül beteljesült.

Szoboravatás az '56-os mártírok tiszteletére
Veres Gábor
Mészáros Zsolt

Aztán Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere méltatta Veres Gábor kompozícióját. A szobor kitűnően ábrázolja ugyanis a forradalom lényegét, azt, hogy amikor az orosz csapatok bevonultak – a forradalmárok mennyire egyenlőtlen, kilátástalan harcot vívtak. Kiemeli, „Nekünk túlélőknek feladatunk az, hogy emlékeztessük utódainkat arra, hogy sose felejtsék a forradalom eszmeiségét.”

A valóságra, a tényekre figyelmezet

Veres Gábor szobrászművész végezetül megköszöni a segítséget, majd néhány gondolatban maga is elemzi saját szoborkompozícióját.
A szobrász elsődleges célja saját állítása szerint is az volt, hogy a kompozíció egyértelmű üzenetet fogalmazzon meg a fiatal generációknak is, azoknak a gyerekeknek, akik már digitális világban nőnek fel, és a háborút (szerencsére) csupán számítógépes játékból ismerik. Ezeknek ugyanis van egy óriási hibájuk, arra nevelnek, hogy végtelen sok életünk van, és ha hibázunk, újra lehet kezdeni.

Szoboravatás az '56-os mártírok tiszteletére
Szoboravatás az '56-os mártírok tiszteletére
Mészáros Zsolt

Ez a valódi lövésekkel átlyuggatott szobor viszont a valóságra és a tényekre figyelmezet: míg a tanklövedék szétrepítette, a kézi fegyver golyói alig látható sebeket ejtettek vaslemezének falán. Talán így a fiatalok számára is érzékelhetővé válik az a reménytelen küzdelem, amelyet az ’56-os hősök épp 54 évvel ezelőtt Budapest utcáin vívtak. A kereszt viszont rozsdamentes anyagból készült, azért, - fogalmaz Veres - hogy „emlékeztessen arra, hitünkért és embertársainkért lelkiismeretünk szerint mindig álljunk ki, még ha ez áldozatokkal is jár.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet